Moj profil

Djem od dunja

120 minuta
11

Izuzetno aromaticni djem sa komadicima voca .

Izuzetno aromaticni djem sa komadicima voca .

Sastojci

1 kg dunja
1 l vode

Priprema

1.

Dunje dobro operi , najbolje sa novom spuzvicom za posudje tako da se sav barsunasti dio sa koze skine . U vecu posudu uspi vode i dodaj jedan iscijedjeni limun , ostavi sa strane u ovoj otopini ce se cuvati dunje da nebi potamnile . Dunje ne guli nego ih narezi na cetvrtine , pa odstrani sredisnji dio sa sjemenkama . Ovaj dio sa sjemenkama stavi u posudu za kuhanje , prelij sa litrom vode i stavi na vatru da uskuha , pa smanji vatru i nastavi kuhati 1 sat . 

2.

U medjuvremenu 10 min pred kraj kuhanja sredina od dunja , dunje koje su se namakale u vodi ocijedi , pa narezi na manje kocke ( 1- 1,1/2 cm ) . Narezane dunje prebaci u lonac za kuhanje , dodaj secer , sok od drugog limuna , pa na kraju preko dunja prelij procijedjenu tekucinu od kuhanja sredina od dunja . Mijesaj dok se secer ne otopi .

3.

Lonac sa dunjama prebaci na vatru i pusti da uskuha  .  Kada uskuha smanji vatru i nastavi kuhati 45-60 min , dok sve ne postane lagano sirupasto , a voce i sirup postanu fine ruzicaste boje . 

4.

U medjuvremenu ugrij staklenke , pa ih puni skuhanim djemom i odmah cvrsto zatvaraj . Okreci staklenke naopako da se same vakumiraju , pa kada se ohlade prebaci ih na tamno i hladno mjesto , najbolje podrum  . 

  • Zimnica-blaga(1)
  • PEKMEZ(1)
  • Zimnica(1)
  • Djem-od-dunje(1)

2

Najukusniji džem😋👍

Divan,mirisi i okusi djetinjstva.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)