Moj profil

Domaća Dulseda - liker od dulce de leche

217

Argentinska slastica dulce de leche osnova je ovog nježnog, slatkog krem-likera, kojeg se, osim čistog, može naći u mnogim koktelima i drugim slasticama.

Argentinska slastica dulce de leche osnova je ovog nježnog, slatkog krem-likera, kojeg se, osim čistog, može naći u mnogim koktelima i drugim slasticama.

Sastojci

Za dulce de leche
2 vrećice vanilin šećera
Ostali sastojci za oko 7,5 dl likera

Priprema

1.

Priprema dulce de leche

Stavite kuhati mlijeko u dublju posudu neprijanjajućeg dna. Čim zakuha smanjite vatru i žustro miješajte pjenjačom da pjena splasne.

Dodajte šećer i vanilin šećer, te kuhajte na laganoj vatri nekoliko sati uz povremeno miješanje. Volumen će se u međuvremenu prilično smanjiti, masa zgusnuti, a sve će poprimiti lijepu karamel boju. Od početne količine 1,2 l mlijeka i šećera dobit ćete oko 2,5-3 dl karamela od mlijeka - dulce de leche.

2.

Priprema likera

Vrući dulce de leche razrijedite slatkim vrhnjem. Dobro promiješajte i masu procijedite kako bi se uklonile eventualne grudice.

Ostavite da se ohladi.

3.

U ohlađenu smjesu umiješajte bijeli rum. Miješajte polako barem 5 minuta kako bi se sastojci lijepo sjedinili. Još jednom procijedite.

4.

Dobiveni liker prelijte u bocu i dobro zatvorite. Spremite na hladno mjesto da odstoji barem 2 tjedna da liker dozrije - iako je već i svježe pripremljen liker sasvim moguće piti, stajanjem će se arome sjediniti i bit će ukusniji.

Posluživanje

Ovaj nježni liker boje svijetlog karamela i divnog slatkog okusa možete piti čistog s ledom. No s njim možete pripremati i prekrasne koktele poput Three Kings ili Caramel Macchiato Martini...

Također ga možete upotrijebiti u aromatiziranju slastica.

  • Liker(10)
  • Likeri(8)
  • Dulce-de-leche(6)
  • Liker-dulce-de-leche(3)
  • NAPITCI(2)
  • Girls night out(1)
  • Baileys(1)
  • Pice(1)
  • Liker-na-kvadrat(1)

32

hanandy, moglo bi maaalo utjecati na boju u konačnici, a i okus tamnog i bijelog ruma nije isti. ali moje je mišljenje da bi liker na kraju trebao biti vrlo dobar, bez obzira na vrstu ruma.

sandrine, da li će raditi veliku razliku ako stavim tamni rum? hvala, oduševljena sam receptom i spremam se u proizvodnju alkohola za nadolazeće blagdane 🍻

hvala puno..imam upravo taj sa 3 plinske ploče...

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)