Moj profil

Domaća koncentrirana rajčica-KONŠERVA

56

Ovo je prava domaća konšerva,uz salsu i ajvar ovo mi je najdraže što napravim za zimnicu.Ne hvata se plijesan kao u kupovne,može trajati dugo uz dobru pripremu i skladištenje.Pa ako imate viška rajčice zvani ŠLJIVARI jer podsijećaju oblikom na šljive izvolite ,recept je tu!

Ovo je prava domaća konšerva,uz salsu i ajvar ovo mi je najdraže što napravim za zimnicu.Ne hvata se plijesan kao u kupovne,može trajati dugo uz dobru pripremu i skladištenje.Pa ako imate viška rajčice zvani ŠLJIVARI jer podsijećaju oblikom na šljive izvolite ,recept je tu!

Sastojci

rajčica -šljivari ne obična rajčica
1% soli na količinu
žličica vinobrana

Priprema

1.

Rajčice oprati,obrisati,prepoloviti.Stavljati u kacu ili dublju kantu.Tako spremljene osoliti.Soli staviti 1% na količinu.Miješati i gnječiti rukama samo da sol dopre do sredine rajčice,da izvuče vodu iz nje.Ostaviti i pokriti krpom.Dva puta dnevno lagano gnječiti i miješati.Ovo ne smijete zapustiti,da se ne prokiseli,to traje 2-3 dana,ovisno o tome koliko često gnječite i miješate rajčicu.

2.

To izgleda ovako,rajčica sa skoro cijela pretvorila u tekućinu,na dnu je gušći dio.Vaditi cijeli sadržaj i pasirati.Tu će biti dosta tekućine ne brinite to će se sve ocijediti.

3.

Kako pasirate tako stavljate sadržaj u čistu platnenu vreću,koju možete sami napraviti.Kad završite dignete da se cijedi.

4.

Višak sa skoro ocijedio,a čista rajčica je ostala.Vreću bi trebalo obijesiti da se cijedi 24 sata,bolje duže da ne ostane puno tekućine,manje će se kuhati.

5.

Kuhati 1h ili dok cijela tekućina ne ispari uz miješanje.što više miješate tekućina brže isparava.Meso rajčice treba biti kremasto,kompaktno kad je gotovo.Pred kraj stavite 1 žličicu vinobrana promiješajte još 15tak min.U čiste vruće tegle koje su se grijale na 100°(na toj temp.ugibaju skoro sve bakterije)stavite vruću konšervu,i vratite u pećnicu ponovno sve na 100°C,ugasiti i tu ostaviti dok se ne ohladi u potpunosti.Spremiti u smočnicu.

6.

To izgleda ovako lipo gusto, kremasto osijeća se samo prirodni miris rajčice i ništa više,a to sam i želila postići.

Posluživanje

Recept ove divote nisam ja izmislila,ovako desecima godina radi moja majka,žena od koje sam puno toga naučila i još učim.Ovo nije obična konzumna rajčica ovo se radi sa rajčicama šljivastog oblika koja nema puno soka u sebi,i gušća je,od ove rajčice ja radim i salsu neusporedivo je bolja od okrugle obične.

  • Zimnica(6)
  • Zimnica-blaga(1)
  • Zimnica slana(1)
  • Konserva(1)
  • Zimnica-povrce(1)
  • Zimnicaa(1)
  • Rajcica-koncentrat(1)
  • Rajcica-sok(1)
  • Rajčica(1)

10

mojoj bi noni uvijek visila na teraci vreća u kojoj se cijedila konšerva,meni je to uvijek bilo čudno kao djetetu,nisam je nikad pitala kako se radi,e sad bih je ja još puno toga pitala

Evo da se pohvalim da sam i ja napravila konšervu, malo skraćenim, Miliczinim postupkom i jako sam zadovoljna. Drago mi je da sam isprobala recept.  Hvala na divnom receptu!🙂

MARINA ja ih držim u konobi,ako nemaš možeš u smočnici😁

Ovako je ispalo drugima