Moj profil

Domaća pita sa sirom i tikvicama

77

Pite obožavam i do prije par godina sam mislila da je razvlačenje domaćih kora za mene viša matematika. Još uvjek nisam neki majstor, treba tu godina iskustva, ali svaki put ispadne sve bolja. Sa tikvicama i sirom je naša omiljena

Pite obožavam i do prije par godina sam mislila da je razvlačenje domaćih kora za mene viša matematika. Još uvjek nisam neki majstor, treba tu godina iskustva, ali svaki put ispadne sve bolja. Sa tikvicama i sirom je naša omiljena

Sastojci

Tijesto:
Fil:
600 gr sira
2 žlice kukuruznog brašna
2 žlice kiselog vrhnja ili domaćeg kajmaka
kockica maslaca

Priprema

1.

Zamjesiti tijesto od brašna, soli, ulja i mlake vode. Vode po potrebi, to je otprilike 500 - 600 ml, sve zavisi od brašna. Mjesiti rukama oko 10 - 15 min. Pošto sam samouka što se tiče razvlačenja kora, shvatila sam da je ovo najvažniji korak, dobro zamjesiti tjesto, da se ne lijepi a da ostane fino glatko i elastično. Podjeliti u dvije jufke, staviti na brašnom posutu tacnu, premazati uljem i pokriti prozirnom folijom. Ostaviti da odmara oko pola sata.

2.

Čist stoljnjak posuti brašnom i na njemu razviti jufku prvo oklagijom, sve dok može. Premazati uljem, ostaviti pet minuta i onda koru prepacivati preko oklagije, s jedne i druge strane da se što više razvuče. Onda lagano prstima razvlačiti od sredine prema krajevima da se razvuče preko cjelog stola.

3.

Za fil izmješati sir, jaja, posoliti po ukusu, dodati vrhnje, i tikvice isjeckane na male kockice koje prvo posolimo i ostavimo petnaestak minuta i kad ih dodajemo u sir dobro ocjedimo i pospemo kukuruznim brašnom.

4.

Fil raporedimo na prvu polvinu kore i stoljnakom motamo do sredine, presječemo i uvijamo u puž. Stavimo u podmazanu tepsiju i malo poprskamo uljem. Tako i sa drugom korom.

5.

Pitu peći na 220 C desetak minuta i još dvadeset na 200 C.

6.

Gotovu pitu možete premazati kockicom maslaca dok je vruća ili kiselim vrhnjem. Ako vam je korica previše pečena i želite mekaniju, prekrijte prvo čistom krpom pa po tome samo stavite najlonsku vrećicu. Ostavite tako desetak minuta i biće skroz mekana. Na taj način možete prekriti i kruh kad je tvrđa kora.

  • Tikvice(4)
  • Pita(3)
  • Pite(2)
  • Piti(1)
  • Domace-kore(1)
  • Pite-slane(1)
  • Savijače-slane(1)
  • Bučnica(1)
  • Pita-slana(1)

20

Hvalaaa ❤️ .

  Jaka MAJSORICA  ,  nema  sto!! KORE  tenko  razvlaceni  SEKOJA  CEST!!!!!🙂

Mi je zovemo bučnica, inače, moja najdraža pitica! :) 

Ovako je ispalo drugima