Moj profil

Domaća viljemovka sa kruškom u boci, LIKER od kruške

49

 Ima posla...efektno imati krušku u boci s rakijom. Ovo je malo po sjećanju kako je moj otac znao u proljeće na krušku nataknuti prikladnu  bocu a u jesen  stavio  u podrum. Ima i video sa neta koji sam pronašla a zgodno je za pogledati  kako napraviti domaću vilijemovku.

 Ima posla...efektno imati krušku u boci s rakijom. Ovo je malo po sjećanju kako je moj otac znao u proljeće na krušku nataknuti prikladnu  bocu a u jesen  stavio  u podrum. Ima i video sa neta koji sam pronašla a zgodno je za pogledati  kako napraviti domaću vilijemovku.

Sastojci

3-4 prikladne boce malo širija grla
konop sa mrežicom
drvo kruške
30-40% rakija ili 20-25 gradi
za LIKER OD KRUŠKE
1 l rakije ili prepećena od krušaka
ekstrakt kruške po želji

Priprema

1.

Za početak  treba nabaviti prikladne boce.  Trebaju biti prozirne i dovoljno široke  bar od grla na dole da u njih stane zreo plod kruške kad sazrije.   Najbolje su četvrtaste boce jer ih je lakše privezati  na stablo kruške..uz pomož letvica i mrežice i savijajuće žice.. Nemojte stavljati gumiranu traku jer se na jakom suncu može rastopiti. 

Za to  će najbolje pomoći malo  špage i mrežice, ostalo je vježba i spretnost.  Špaga treba biti čvrsta  i otporna  na vanjske uvjete  jer je boca izložena i kiši i suncu  najmanje 3-4 mjeseca.

zatim treba izabrati plod kruške. To se vidi već 14 dana nakon cvatnje. Pogledajte video pod točkom 2. Uoče se oni plodovi koji su snažni i pravilno se razvijaju, pa takve treba i izabrati.  Na  njih nataknuti boce, tako da ih okrenete naopako i to malo u koso da nisu pak na prejakom suncu, ali opet i ne u prevelikoj hladovini da se plod može razvijati, da u boce ne ulazi kiša, kao ni listovi.

Krajem kolovoza ili početkom rujna, kada kruške budu zrele, a još uvijek čvrste, oprezno ih odvojiti od stabla zajedno sa peteljkom. Vodom isprati plod od eventualnih trunjica kao i unutrašnjost boce. Ne uspiju sve boce  otprilike od 8 boca kolliko bi moj otac stavio uspleo je do 5-6 krušaka ili boca.. Kada se osuši  dolijte  30-40% rakiju ili  prepečenu kruškovu  ovako kao na slici.... te boce dobro zatvorite. 

Spremite rakiju sa kruškom  u hladan podrum  i tako čuvajte pola godine.

2.

Evo jedan intersantan video  kako staviti krušku dok je još skroz mali plod nakon cvatnje.  http://www.youtube.com/watch?v=uOz0HE5Uygk

3.

LIKER OD KRUŠAKA:

Zrele kruške  treba izabrati lijepe zrele i dobro oprati, isjeci  na tankeploške, stavite na čistu površinu možer na dasku, prekrijte gazom i sušite na suncu 2-3 tjedna. Osušene kruške narežite na sitne komadiće i u svaku bocu odvojite po 20 dkg suhih kruški s 10 dkg šećera i prelijte alkoholom. Boce dobro zatvorite i ostavite na toplom mjestu 30-ak dana. Nakon toga dobiveni liker procijedite i stavite u čiste boce.

Ako želite  možete dodati i ekstrakt kruške.

Posluživanje

ovo gore na slici je sačuvana kruška u rakiji još iz 1994 g. još jedna uspomena na mog oca.. kad se rakija potroši   dolijem drugu..Interesantno kruška je godinama u ovakvom stanju i nije se ni raspala..Uvijek je ista kruška  naravno pijana od alkohola..

  • Likeri(3)
  • Zivili(1)
  • Liker(1)
  • Cuga(1)
  • Domaca-viljemovka(1)
  • Kruska(1)

28

vrabec-te-dal . ♥ ma može biti i druga rakija  

Dakle samo 2 sata sušenja na 50 st. !!! Može li votka i rum¿ I mora li biti viljamovka. Može li može li neka druga isto slatka

NigarKalfa  i ja sam zadovoljna kad  je netko  kao sad ti zadovoljna receptom!!!🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)