Moj profil

Domaće breskve

56

Starinski recept moje bake i mame, a sad i mene :) odlične breskvice, prhke i sočne..

Starinski recept moje bake i mame, a sad i mene :) odlične breskvice, prhke i sočne..

Sastojci

Tijesto 4 jaja
50 dag šećera
1,5 kg brašna
3 peciva
3 dcl mlijeka (ili 2 dcl mlijeka + 1 dcl bijelog vina)
0,5 l biljnog ulja
2 limuna/korica
4 vanilije
ruma+rakije s anisom
Nadjev 50 dag oraha
2 dcl mlijeka
10 dag čokolade u prahu/ili kakao-a
2 vanilije
250 g maslaca
mrvice od izdubljenih breskva
sirup za umakanje vino
ekstrakt kruškovca
ekstrakt maline

Priprema

1.

1. Izmiksati jaja, šećer, vaniliju i malo soli (dobro izmiksati da se čim više otope kristalići šećera)

2. Dodati u izmiksanu smjesu ulje, mlijeko, te rum i rakiju

3. Prosijati brašno i prašak za pecivo, naribati limunovu koricu

4. U brašno dodavati polako izmiksanu smjesu i

zamijesiti tijesto dosta meko jer nakon nekog vremena stvrdne pa da pri pečenju breskvice nebi pucale i pustiti da odstoji 2 h (može i manje)

6. Zakon što je tijesto odstajalo formirati nauljenim dlanovima malene kuglice veličine malo većeg lješnjaka jer one tijekom pečenja narastu te poslagati na lim te peći na 200° oko 15-tak min (posljednji put kad smo ih radile pekle smo na nižoj temp cca 190° i jos malo dodale brašna jer su blago pucale)

7. Nakon što su breskvice pečene još mlake potrebno je izdubiti (da se manje lome) a izdubljeni materijal se koristi za pripremu punjenja

2.

1. Za pripremu punjenja orahe(50 dag) samljeti te zapariti mlijekom(zakuhati 2 dcl mlijeka),u orahe dodati mrvice od breskvica, čokoladu u prahu/kakao (80 g čokolade+3 jušne žlice kaka-o, cimet, ruma po želji te 250 g maslaca kojeg je potrebno rastopiti a u rastopljeni maslac dodati vaniliju i sve zajedno preliti preko suhih sastojaka+ može se dodati i malo domaće marmelade od šljiva

2. Što se tiče šećera dodaje se po želji

3.

1. Polovinke izdubljenih breskvica pune se nadjevom te se spajaju a potom se umaču u 2 vrste sirupa - s jedne strane breskvicu umačemo u žuti sirup a s druge u crveni sirup u koji je dodano malo ekstrakta kruške kako boja nebi bila pre crvena i neprirodna a  potom se valjaju u šećer ( 10 tak ih se umoči u sirup pa nakon tih 10-tak se tek valjaju u šećer da se nebi stvarali grumenčići šećera)

2. Breskvice je potrebno dovoljno umočiti u sirup kako bi se šećer čim bolje zalijepio za breskvice

4.

Bitno:

* Ulje treba biti biljno (postoji caka u tome kaže mama)

* Dubiti ih mlake manje će se lomiti

* Što se tiče pečenja najbolje je najprije ispeći za probu nekoliko kuglica i vidjeti da li će odgovarati temp od 200° i ako breskvice pucaju prilikom pečenja treba ili smanjiti temperaturu jer je prejaka ili dodati još malo brašna

  • BRESKVICE(3)
  • Breskvice-sitni-kolaci(1)
  • BRESKVE(1)

7

I ja slično radim (kao što je moja mama radila). Poslije sam nešto mijenjala po josipi-mikleuš i mojoj teti, koja je bila rodom kraj Pazina. Tvoje su jako lijepe, moje dosta puacaju, a dođu mi dosta velike.

Hvala na brzom odgovoru👋

Oko 150 manjih ili 120 malo većih.. po mojem ukusu ljepše su breskvice kad su mrvicu veće a ne sitne kao orasi tako da mi uvijek radimo nešto veće i ispadne nam oko 120-tak breskvica..

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)