Moj profil

Domaće kiselo zelje ( kupus )

323

Pred kraj sezone spremanja zimnica, na red dolazi kiseljenje zelja, a to je za mene radosni trenutak. Ako imate priliku sami kiseliti zelje, možda će vam od koristi biti ovaj recept. Po njemu uspješno kiselim zelje već mnogo godina, a razlikuje se od tradicionalnog načina kiseljenja zelja, kako su to radile moja mama i moja baka

Pred kraj sezone spremanja zimnica, na red dolazi kiseljenje zelja, a to je za mene radosni trenutak. Ako imate priliku sami kiseliti zelje, možda će vam od koristi biti ovaj recept. Po njemu uspješno kiselim zelje već mnogo godina, a razlikuje se od tradicionalnog načina kiseljenja zelja, kako su to radile moja mama i moja baka

Sastojci

Jedna plastična posuda sa poklopcem (60-80 l)
50 kg kupusa u glavicama
2-3 komada korijena hrena

Priprema

Krumpir i zelje – delničko veselje, poznata je goranska izreka. Kao rođena Delničanka ne smijem iznevjeriti tu tradiciju ni ovdje na Coolinariki, pa svom receptu o krumpiru , na pragu jeseni, moram dodati recept za kiseljenje zelja
1.

Uzgojene ili kupljene čvrste glavice zelja ostaviti da odleže nekoliko dana

2.

Ukloniti stare i oštećene vanjske listove i tako očistiti glavice zelja.

3.

Zatim oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice ali ne do listova .

4.

U posebnoj posudi pomiješati morsku sol sa paprom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama zelja a manje glavice razrezati po pola, pa ih natrljati solju.

5.

Sve slagati u plastičnu posudu a praznine između cijelih glavica zelja popunajavati polovinama.

Zelje kojim je ispunjena plastična posudaNa kraju sve posuti preostalom mješavinom soli i papra pa dodati komade korijena hrena.

6.

Na zelje staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi ( tanjuri ili plastične boce ispunjene vodom).

7.

Na mjestu, gdje će plastična posuda sa zeljem stajati, ispuniti je vodom i to polagano kroz plastično crijevo, kako se sol ne bi isprala iz udubina u glavicama.

8.

Na mrežaste kolute zatim staviti utege te posudu prekriti folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.

9.

Prvih nekoliko dana kontrolirati razinu vode ( mora biti uvijek iznad glavica kupusa ) i prema potrebi je doliti. Nakon nekoliko dana probati slanost vode i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli.

10.

Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu a otvorena posuda izgledat će ovako ( ovo je snimka prošlogodišnjeg zelja ). Slana voda u kojoj leži kupus ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita sredstva za poboljšanje probave, pijući je nekoliko puta na dan po jednu žlicu. Važno je podsjetiti da se zelje vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvoriti. Zelje kiseljeno na ovaj način nije potrebno prati prije upotreba.

  • Zimnica(30)
  • Kiseli kupus(14)
  • Zimnica-kupus(5)
  • Zimnica slana(4)
  • Zelje(3)
  • Kupus(2)
  • Kiselo zelje(2)
  • Kiseljenje-kupusa(2)
  • Sve-5(1)

92

#91....ako je kupus zdravi i sve rađeno po postupku onda je mutna voda prvi znak da ima premalo soli....naravno, treba dodati soli i ako je sve ostalo u redu, voda će se razbistriti....lijepi pozdrav....👋

lijep pozdrav,mozete mi reci ako je voda mutna da li se moze dodati soli?

Pronašla baš ono što sam trebala, hvala gospođa Mema...

Nije mi jasno kako je gospođa Stracciatella stavila 2,5 kg soli na 30 kg zelja, veli da je super, a vi stavljate tu istu količinu na 50 kg?

Ja uvijek popunim rupe sa solju, a vodu malo jače zasolim i bude ukusno.

Ovako je ispalo drugima