Moj profil

Domaći dimljeni pečeni špek

102

Recept sam našao na netu samo sam ga malo prilagodio svojim mogućnostima. Od komada carskog mesa do table špeka za konzumiranje u 7 dana...Inače kila špeka je od 40-50kn/kg u trgovinama a carskog ima po 18kn/kg.

Recept sam našao na netu samo sam ga malo prilagodio svojim mogućnostima. Od komada carskog mesa do table špeka za konzumiranje u 7 dana...Inače kila špeka je od 40-50kn/kg u trgovinama a carskog ima po 18kn/kg.

Sastojci

za
2.5kg carsko meso
bukova piljevina

Priprema

1.

Najprije meso očistiti od svih neželjenih komadića sala i kojekakvih "visuljaka" ..izrezati rebra u komadu van. Meso utrljati mješavinom soli, maalo šećera i češnjak. Sve isto kao suhi pac za dimljenje a njega ima sa začinima...bez..uglavnom po želji.

Meni odgovara ovaj "obični". soli jedno 2.5-3%

2.

Pričekajte da se sol na mesu rastopi...cca 20min

3.

Zamotati meso u strech foliju, zip vrećice..bilo što samo da nema zraka. Sad u hladnjak na 6-7 dana uz jedno okretanje svaki dan. Nakon što odleži, meso izvadimo i potopimo u hladnu vodu na pola sata da izađe suvišna sol. Izvaditi iz vode i staviti da se cjedi te obrisati papirnatim ručnicima da bude  skroz suho.

4.

Pripremiti dublji pleh za pečenje u koji staviti par slojeva alu folije koji moraju biti barem pola metra  širi i duži od pleha. Na dno posipati 2cm debel sloj bukove piljevine (ja sam izhoblao komad ogrijevne bukve). Na to postaviti mrežicu na visinu od oko 10cm na koju položimo špek kožom prema gore a meso prema piljevini. Sad sve dobro zatvorimo sa folijom koja ne smije dodirivati meso...napravimo kao kupolu koliko se može.

5.

Postaviti pleh za pečenje na plinski štednjak i upaliti plamenik te pričekati 5min da iz folije krene bjeli dim što znači da je piljevina upaljena. Pleh prebaciti u pećnicu na oko 100C nekih 3-5h ovisno o komadu. Ja sam radio u pećnici na drva..znači skroz lagana vatra, više žar. Okrenuti svakih sat. Nema straha da jako dimi ili nešto tako...veći problem mi je izluftat od pečene ribe nego ovo...nakon 2 sata miris je takav da nisam želio luftati.

6.

Kad je gotovo izvaditi i rastvoriti da se skroz ohladi (moš mislit).Kako se hladi tako je sve tvrđe i tamnije. Dalje znate....

Posluživanje

sira putra vrhnja mleka jajca i krompira

  • Slanina(4)
  • Spek(4)
  • Slanina-domaca(2)
  • Za-isprobati(1)
  • Suho meso(1)
  • Panceta(1)
  • Dimilica-i-kobasice(1)
  • Smoked-bacon(1)
  • Domaci-peceni-spek(1)

16

Evo mojih slaninica iz pećnice. Zadovoljna sam, premda nisam u početku dovoljno zapalila piljevinu pa se nije jako dimila i slanina mi je ostala dosta svijetla, te sam ju nakon 5,5 sati izvadila iz pećnice i još dimila u velikom loncu. Možda malo previše, ali za prvi puta ja sam zadovoljna. Drugi puta ću gledati da slanina bude tanja i stavljat ću najmanje 3% soli, umjesto 2,5% kako sam ovoga puta stavljala. Ima dosta posla, ali drago mi je da sam isprobala recept, i imam namjeru raditi ga i ubuduće. Hvala za recept! 👍

djurdjica55 pozdrav!! U hladnjaku ne znam koliko moze stajati jer smo ga pojeli u roku tjedan dana..zamrznuti se naravno može. Obično se na suhomesnatim i polutrajnim mesnim proizvodima u hladnjaku lako uoči kad im je kraj roka..počinju mjenjati boju, miris itd pa treba reagirati. Sretno sa probom!!!

Sviđa mi se recept, obavezno ću ga isprobati, ali me interesira koliko može stajati u hladnjaku. Da ti ga stavljaš u zamrzivač... ? 👍

Ovako je ispalo drugima