Moj profil

Domaći kruh sa starterom i mekanom koricom

12
Domaći kruh sa starterom i mekanom koricom

Konačno sam, nakon dosta istraživanja i isprobavanja, došla do željenog kruha sa starterom sa mekanom koricom.

Konačno sam, nakon dosta istraživanja i isprobavanja, došla do željenog kruha sa starterom sa mekanom koricom.

Sastojci

130 g osvježenog kvasa - startera
70 g brašna mljevenog zrna pira
350 g vode sobne temperature
1 žličica meda ili šećera
10 g soli

Priprema

1.

Osvježila sam starter sa: 100 g svog domaćeg kvasa - startera, 100 g vode sobne temperature i 200 g brašna. Umijesila sam ga u kuglu, stavila u staklenku i djelomično poklopila, te ostavila preko noći u kuhinjskom ormariću da udvostruči ili utrostruči volumen. Preostali osvježeni starter sam  spremila dobro zatvoren u hladnjak za slijjedeći puta, kada ću ga ponovo osvježiti nekoliko sati prije upotrebe.

2.

Odvojila sam u posudu za miksanje 130 g osvježenog kvasa i mješajući ga otopila u 150 g vode sobne temperature, te dodala i 1 žličicu šećera i prvo brašno od mljevenog zrna pira, a potom postepeno dodavajući pšenično brašno, umijesila miksajući 15 minuta glatko, elastično tijesto. Potom sam ga premjestila u pouljenu posudu sa 1 žlicom maslinovog ulja, te izvlačila i preklapala tijesto  u sredinu sa sve 4 strane. To sam ponavljala 5 puta, svaki puta uz pauzu od 20 minuta. Nakon zadnjeg preklapanja, tijesto sam poklopila prozirnom folijom i salvetom i ostavila dizati 10 sati na sobnoj temperaturi da se udvostruči ili utrostruči.

3.

Dignuto tijesto sam nakon 10 sati prebacila na pobrašnjenu površinu, te ga pažljivo prstima da ne istiskam zračne mjehuriće iz tijesta, razvukla, presložila i smotala u štrucu (može se i u kuglu), te stavila na pobrašnjen papir i u košaricu. Pustila sam ga potom dizati 2/3 sata ili dok se ne udvostruči.

4.

Uključiti pećnicu na 250°C, zajedno sa kamenom ili ako nemate, može i lim od pećnice, i staviti ga na prvu razinu odozdo. Ujedno u jedan kraj odmah staviti i posudu sa vrelom vodom, radi stvaranja pare, koju je potrebno maknuti van nakon 15 minuta pečenja kruha. Kada je tijesto dovoljno dignuto, staviti na njega drugi list pergament papira, okrenuti tijesto na njega, zarezati ga nekoliko puta i staviti peći u pećnicu na kamen ili lim.

5.

Kruh peći na 250°C, prvih 15 minuta, zatim maknuti papir i vodu,, te još peći oko 35 min na 200°C, odnosno do željene boje. Izvršiti probu lupkajući po donjem dijelu kruha, ako "zvoni" onda je kruh pečen. Ja sam pečeni kruh "poškropila" hladnom vodom, te ga držala umotanog u salvetu sve dok se nije ohladio.

  • Dough-is(1)
  • Kruh-sa-kvasom-i-mekanom-koricom(1)
  • Kruh-sa-kvasom(1)
  • Djurdjica55(1)
  • Kruh-starter(1)

8

Hvala Lilest

Predivan je!

Jedva čekam tvoju ciabattu. Poz.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)