Moj profil

Domaći mladi kravlji sir ili zagrebački sir

974

Svekrva moje sestre u Bjelovaru drži krave, a svaki vikend kad odu do nje, njena svekrva pošalje nekoliko litara domaćeg mlijeka i onda mi pravimo pravi domaći sir. Priprema ovog sira je malo dugotrajnija, ali to je to, izvorni naš dragi, pravi, pravcati… Obećala sam FF dati postupak kako se pravi, pa evo:

Svekrva moje sestre u Bjelovaru drži krave, a svaki vikend kad odu do nje, njena svekrva pošalje nekoliko litara domaćeg mlijeka i onda mi pravimo pravi domaći sir. Priprema ovog sira je malo dugotrajnija, ali to je to, izvorni naš dragi, pravi, pravcati… Obećala sam FF dati postupak kako se pravi, pa evo:

Sastojci

5 l-10 l domaćeg kravljeg mlijeka, neprokuhanog

Priprema

Pročitajte nešto više o ovome siru
1.

Procijedite mlijeko kroz gustu gazu.

2.

Mlijeko nalijte u širu posudu, najbolje emajliranu ili rostfrajnu, koja može u pećnicu. Svo posuđe,,gaza i pribor koji se upotrebljavaju u izradi domaćeg sira moraju biti savršeno čisti, ne smiju biti prani u deterdžentu, već u vreloj vodi, to je jako važno za kvalitetu i trajnost sira!

3.

Ostavite mlijeko na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.

4.

Mlijeko stajanjem polako se kiseli, a na vrh isplivava, izdvaja se masnoća-vrhnje

5.

Kad se masnoća izdvojila, a to je otprilike za 24 sata, žlicom pokupite vrhnje u jednu zdjelu.

6.

Ne brinite se, točno će se lijepo razlikovati vrhnje od kiselog mlijeka, osim što je druge teksture tj.kremasto je, za razliku od kompaktnijeg kiselog mlijeka, druge je i boje, više je žućkasto.

7.

Uzmite nož i pravite rezove uzdužne i poprečne , tako da izrežete kompletnu masu na manje kockice. Ovdje napominjem da o veličini kockica ovisi i količina sirutke u njemu, ako su kockice veće i sirutke je više, a ako su manje i sirutke u siru  je manje.

8.

Stavite posudu sa mlijekom u pećnicu, okrenite na 100°C, te je tako držite u zagrijanoj pećnici oko 1 – 1, 5 sat, ustvari dok ne ispliva sirutka gore a sir potone dolje

9.

Pojačajte vatru na 150°C, zatvorite još na petnaest minuta. Opet pojačajte na 200°C , pa nakon desetak, petnaest minuta izgasite. Pazite da ne ostavite duže i pregrijete, jer će onda sir biti suhlji i zrnat!

10.

Kad ste izgasili pećnicu, ostavite posudu u njoj da se hladi preko noći.

11.

Kad se sir ohladio, izvadite ga iz pećnice, mora biti potpuno hladno, prije nego se stavi u posudice, jer ako je sir topao u posudicama, on će biti kasnije kiseo.

12.

Ohlađeni sir sad rupičastom žlicom vadite iz posude i stavljajte u prikladne posudice za sir , pazeći pritom da ne lomite previše komade sira, neka se lijepo vide i listaju.

13.

Rukom lagano pritisnite sir, te tako iscijedite višak sirutke natrag u posudu.

14.

Stavite poklopce i spremite sir u hladnjak.

15.

Bez problema ovako pripremljen sir u hladnjaku može stajati 10 dana, pa i duže! (ali kod nas nema šanse..)

Posluživanje

Vrhnje koje ste odvojili morate malo pjenjačom umutiti da se dobro poveže i da se ne odvoji sirutka na dnu.
Vrhnje može kraće stajati i potrebno ga je upotrijebiti unutar 5 dana.
Od 2x 5 l mlijeka, dobila sam 5 komada sira od pola kg, ne moram mjeriti, svaka zdjelica ima toliko, još sam dobila 1, 5 teglu od 700 gr vrhnja i 1, 5 l jako zdrave sirutke. Sve se ovdje može iskoristiti, jako je dobro i jako isplativo.
Inače u IM nema ovog sira, osim pakiranog, a moja ga djeca obožavaju, pa ja tamo kupujem domaće kravlje mlijeko po 6 kn za litar i pravim sama sir. Ako znadete koliko ovakav sir košta (između 12 i 15 kn/ za pola kg), sve je jasno.. fino, a jeftino, sam svoj majstor.

  • Sir(57)
  • Domaci-sir(13)
  • Sir-domaci(7)
  • Svježi sir(5)
  • Home made(3)
  • Domaće(3)
  • Homemade(2)
  • Isprobano(2)
  • Svezo-sirenje(1)

216

Super zadovoljna 🙂 Skislo se mlijeko tek u kuhinji, na hladnom nije išlo. Što se tiče "propadanja" sira, tj.odvajanja sira od sirutke u pećnici, moj se odvojio tek onih zadnjih 15 minuta kad je bio na 200°C. Pa ako se netko zbuni ako odmah ne propadne, hoće, samo pričekajte.

Mlijeko se trebalo zgrušati do sada, stvarno ne znam što se dogodilo ? Vrhnje nema smisla vraćati , možda da stavite u mlijeko 1 jogurt i promiješati , nakon toga nastaviti po procesu dalje

Pozdrav. Milice. Primila sam se izrade sira po receptu,nakon 36 sati stvorilo se vrhnje koje sam odvojila ali se mlijeko nnijezgrušalo,kaj da radim,da vratim vrhnje nazad i ostavim još koji dan ili ... upomoć

Ovako je ispalo drugima