Moj profil

Domaći suhi začin

232

Zašto kupovati začine koji sadrže emulgatore i pojačavače ukusa, kada možete imati potpuno prirodan začin koji ste sami napravili? Vrijeme uloženo u pripremanje ovog začina nećete požaliti kada osjetite njegov intenzivan okus i aromu...

Ideju mi je dala anka-1955, i ovom prilikom joj se zahvaljujem na tome.

Zašto kupovati začine koji sadrže emulgatore i pojačavače ukusa, kada možete imati potpuno prirodan začin koji ste sami napravili? Vrijeme uloženo u pripremanje ovog začina nećete požaliti kada osjetite njegov intenzivan okus i aromu...

Ideju mi je dala anka-1955, i ovom prilikom joj se zahvaljujem na tome.

Sastojci

Sastojci potrebni za teglicu od 200g
1 korijen pastrnjaka
1 mala vezica lista peršuna
1 mala vezica lista celera
po potrebi soli

Priprema

1.

Povrće kupite na pijaci, i potrudite se da izaberete svježe povrće. Neka korjenasto bilje bude približne težine, i vezice lišća također.

2.

Povrće ćemo podijeliti u tri grupe, koje se zasebno tretiraju:

1) mrkva

2) korijenje (pastrnjak, peršun, celer)

3) lišće (peršun, celer)

Razlog podjele je različita brzina sušenja svake grupe. Za svaku grupu pripremite posebnu zdjelicu. Ukoliko nemate blendera, onda se naoružajte strpljenjem za sitno sjeckanje!:)

3.

Mrkvu ogulite, nasijecite na manje dijelove, usitnite u blenderu i odvojite u prvu posudicu. Ukoliko ispadne krupnije nego što želite, ne brinite - još jednom će se usitnjavati nakon sušenja.

4.

Korijenje ogulite, nasijecite na manje dijelove, usitnite u blenderu i odvojite u drugu posudicu.

5.

Lišće odvojite od debelih grančica, operite temeljito u hladnoj vodi i dobro isušite krpom ili ubrusom. Usitnite u blenderu i odvojite u treću posudicu.

6.

Sada slijedi sušenje. Tri nabrojane grupe se suše posebno. Da bi se riješili dijela vlage prije nego se pređe na sušenje na zraku, koristićemo šporet kako bi ubrzali proces. Rerne sa ventilatorima često imaju program sušenja, što je odlično za ovu primjenu. Ja imam old-school rernu, koja ima samo opciju grijanja!:D

7.

Pleh ili najveću tepsiju koju imate prekrijte aluminijskom folijom ili papirom. Zatim rasporedite sadržaj jedne posudice. Ako koristite rernu sa ventilatorom, onda postavite na program sušenja. Ako koristite običnu rernu, onda je zagrijte na 50°C. Stavite pleh/tepsiju u rernu, i sušite 30ak minuta. Povremeno izvadite i ubrusom promiješajte, kako bi odstranili dio vlage.

Postupak ponovite sa sve tri grupe.

8.

Nakon što se povrće prosušilo u rerni, rasporedite ga pojedinačno na suhom stoljnjaku ili krpi. Držite ga tako preko noći, ili jedan cijeli dan.

9.

Sutra je vrijeme za završavanje. Procijenite da li je povrće dovoljno suho - to će biti onda kada je prhko i ne osjeća se vlaga pod rukom. Ukoliko povrće nije dovoljno suho, produžite sušenje na zraku ili ga prosušite opet u rerni na način koji je prethodno opisan.

10.

Kada je povrće osušeno, svaku grupu pojedinačno opet usitnite u blenderu, kako bi dobili fine granule. Nakon usitnjavanja, pomiješajte sve u jednoj teglici, dodajte dva puta više soli i dobro promiješajte.

Čestitam, dobili ste domaći začin!:)

Posluživanje

Ovu malu količinu sam radila radi eksperimenta. Ispalo je mnogo bolje nego sam očekivala. Preporučavam da se radi u većim količinama, zbog ekonomičnosti, a i zbog dugotrajnosti. Sol djeluje kao konzervans, a suho povrće ne daje mnogo prostora za kvarenje, pa pretpostavljam da ovaj začin može minimalno trajati godinu dana. Koristite ga gdje god biste koristili komercijalni začin. Za početak stavljajte manje količine, jer je okus intenzivniji.

  • Zacin(6)
  • Začini(5)
  • Vegeta(4)
  • Domaci-suhi-zacin(2)
  • Arome-i-zacini(1)
  • Lchf(1)
  • E-zacini(1)
  • Zachin(1)
  • Razno(1)

18

Isprobano i savrseno susila sam uz to jos i češnjak, fenomenalno. Evo vec drugu godinu stoji bez ikakvih problema. Obavezno sol jer papar je namirnica jedne vrste kao i svi pojedini zacini pa kad se posuse ne trebaju sol. Dok mix obavezno treba.

sol je nepotrebna. ona se koristi u smislu konzervansa, u slučaju kad se namirnica ne suši.. 

ako malo mućnete glavom sjetit ćete se da niste kupili slani papar ili slanu ljutu papriku ili bosiljak, origano, majčinu dušicu....ništa od toga nije sano. nema ni potrebe jer je suho. pa tako nema potrebe niti da se ovo soli. a sušiti se može izmiješano, ne treba odvajati. i ne nije dovoljno pod prstima "osjetitisuhoću", jer će se vanjski sloj osušiti i pod prstima će davati osjećaj suhoće, ali neće biti suho do kraja. međutim, nije teško provjeriti - ako je sasvim suho lako će puknuti, razmrviti se, usitniti među prstima.

Vec dugo sam imala namjeru napraviti i evo napokon sam uspjela.Hvala na ideji i na receptu.Pozzz....-:)))

Ovako je ispalo drugima