Moj profil

Džem od smokava

76

M.Šantić

M.Šantić

Sastojci

1 kg zrelih smokava
200-250 g šećera ovisno o zrelosti smokava
2 vanilin šećera obični ili bourbon
1 žlica ruma
1/2 žličice mljevenog cimeta
po želji malo mljevenog klinčića, sjeckani orasi ili bademi

Priprema

1.

Koristiti što zrelije smokve kad već počinju pucati jer im je kožica tada vrlo tanka i nije ju potrebno guliti. Biti oprezan sa prezrelim smokvama jer mogu biti kisele.

Oprati ih, očistiti od peteljki i oguliti samo mogući tvrdi dio kožice, ostalo ostaviti. Izrezati na četvrtine i staviti u širu posudu debljeg dna.

Limun oprati i oguliti žuti dio kore bez bijelog sloja. Ostaviti sa strane.

Prepoloviti oguljeni limun i iscijediti sok.

U posudu sa smokvama dodati šećer i limunov sok, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti marinirati 1 sat na sobnoj temperaturi. Ako će stajati duže, spremiti u hladnjak.

2.

Marinirane smokve staviti kuhati sa limunovom koricom.

Kad prokuhaju, smanjiti vatru i kuhati oko 30 minuta. Svakih 4-5 minuta promiješati kako se smokve ne bi primile za dno posude i skidati pjenu ako se pojavi na površini.

Kako smokve pršću, pogotovo kad se zgusnu, na posudu se može staviti mekani papir, ne masni (poklopac nikako) koji će upijati kapljice džema. Papir samo nasloniti, ne ga podvijati oko ruba posude, ostaviti prostora da para može slobodno izlaziti iz posude. Ovo ne dolazi u obzir ako je kuhalo na plin.

3.

Nakon pola sata kuhanja izvaditi limunovu koricu, a kožice smokava usitniti ako se nisu raskuhale. Ako su smokve bile jako zrele i mekane opne, usitniti gnječilicom za pire krumpir, a ako su tvrđe opne, koristiti štapni mikser. U zgnječene smokve dodati vanilin šećer, rum i malo mljevenog cimeta. Kuhati još 15-tak minuta.

Džem je gotov kad kroz njega prođemo drvenom kuhačom i iza nje ostaje trag, tj. vidi se dno posude.

4.

Čiste, u vodi prokuhane staklenke i poklopce sterilizirati 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 150°C da budu spremne kad džem bude gotov.

U vruće staklenke stavljati vrući džem oko 1 cm ispod ruba staklenke. Paziti da rub bude čist, u protivnom se poklopac neće dobro zatvoriti. Odmah zavrnuti poklopac po mogućnosti nov i okrenuti staklenke naopako. Ostaviti tako stajati 5-10 minuta, pa vratiti u normalan položaj.

Staviti u isključenu pećnicu da se hlade ili umotati dekicom i neka se postupno hlade na sobnoj temperaturi.

Tijekom hlađenja će se napraviti vakuum. Nakon što se staklenke ohlade, provjeriti je li vakuum bio uspješan: pritisnuti sredinu poklopca, i ako se ne čuje klasičan „klik-klak”, vakuum se dogodio.

5.

Napomena:

Boja džema će ovisiti o boji i zrelosti smokava.

Okus će ovisiti o vrsti smokava; tamne smokve su nešto jačeg okusa od bijelih pa će i džem imati intenzivniju aromu.

Ako se kuha veća količina smokava, vrijeme kuhanja je duže. U svakom slučaju, džem je gotov kad kuhačom prođemo po dnu posude i iza nje se vidi dno.

Smokve se mogu, skupa sa cijelim limunom prethodno očišćenim od koštica i izrezanim na kocke, samljeti na mašini za meso pa staviti kuhati.

Na svaki sljedeći kilogram smokava dodavati pola limuna, ne cijeli.

Po želji, u smokve se zadnjih 15 minuta može dodati mljeveni klinčić te sjeckani orasi ili bademi.

  • Smokve(3)
  • Zimnica slatka(2)
  • SLATKA ZIMNICA(1)
  • Zimnica-blaga(1)
  • Džem(1)
  • Jam-is(1)
  • PEKMEZ(1)
  • Marmelada(1)
  • Dzem-smokve(1)

15

Hvala ti na isprobavanju recepta, lijepoj slici i javljanju  ❤️

Želim se zahvaliti na detaljnom receptu

Super!

Ovako je ispalo drugima