Moj profil

Ekstrakt od vanilije i vanilin šećer

30

Vanilin šećer i ekstrakt sastavni su dio svake kuhinje u kojoj se peku slastice... pročitajte kako vrlo jednostavno možete napraviti svoje

Vanilin šećer i ekstrakt sastavni su dio svake kuhinje u kojoj se peku slastice... pročitajte kako vrlo jednostavno možete napraviti svoje

Sastojci

Vanilin šećer
Ekstrakt
7 dl vodke
20 mahuna vanilije (grade-b)

Priprema

1.

Vanilin šećer

Mahune vanilije iz kojih ste sastrugali sjemenke (ili cijele vanilije ali grade-b) spremajte u teglicu sa šećerom. Nema pravila o količini šećera i broju mahuna ali naravno nemojte baš pretjerati pa staviti jednu mahunu vanilije na kilogram šećera, počnite sa cca 100 g na jednu pa dodajete postupno nove mahune i šećer. Nakon cca 3 tjedna šećer će biti spreman za upotrebu.

Ovaj šećer možete koristiti u obliku u kojem jest a možete napraviti još jednu stvar a to je samljeti ga zajedno sa mahunama. Za ovo preporučam one dobre stare mlince za kavu. Ja sam svog dobila od svekra jer mi je bakin otegnuo papke.
U ovom mlincu dobiti ćete sitno mljeveni vanilin šećer koji nije potrebno prosijavati dok će vam primjerice ukoliko koristite multipraktik ostati veliki komadići mahune vanilije koje ćete morati prosijati. Prosijavanje je potrebno jer bi vam se u protivnom u kolaču ili kremi itekako osjetiti a i vidjeti ti komadići mahune koji su dosta žilavi.

2.

Ekstrakt

Štapiće vanilije narežite na komadiće od cca 1 cm i stavite u bocu. Prelijte sa 7 dl votke, zatvorite i spremite na tamno mjesto. S vremena na vrijeme promiješajte. Da bi dobili kvalitetan ekstrakt vanilije potrebno je oko 6 mjeseci.

S vremenom okus će biti sve bolji i kompleksniji a boja sve tamnija. Moje vanilije u votki su već oko godine dana, zadnjih cca 6 mjeseci koristim ovaj ekstrakt u kolačima i moram priznati da ga još uvijek imam pozamašnu količinu.

Na internetu možete pronaći raznih recepata i video tutorijala za ovaj ekstrakt  u raznim omjerima. Iskreno, ja sam iskoristila svih 20 koje su mi došle u paketu iako je to malo više nego što sam čitala da je potrebno.

Posluživanje

Mahune vanilije možete kupitina e-bayu. Tamo im se cijene kreću od cca 10 dolara za 10-tak komada (grade A) a daleko su jeftinije mahune koje su grade-B (10 -tak dolara za 50 komada). Mahune koje su grade-B možete koristiti za izradu vanilin šećera i ekstrakta vanilije dok mahune koje su grade-a možete koristiti za kolače da.kle iz njih možete ostrugati koštice dok iz ovih grade-b ne možete jer su puno jače sušene

Već sam u nekoliko navrata naručila mahune vanilije preko e-baya i u potpunosti sam zadovoljna kvalitetom i brzinom isporuke (svaki puta stigle su unutar 10 dana).

  • Ekstrakt-vanilije(2)
  • Vanilin-secer(1)
  • Secer-ideje(1)
  • Domaci-vanilija-ekstrakt(1)
  • Vanilija(1)
  • Domaće(1)
  • Always-is(1)
  • Uradi-sam(1)

5

Ja sam to vidjela na 24 Kitchen 🙂 a kad sam malo guglala šećer nabasala sam na ekstrakt pa na kraju napravila oboje 🙂

👍

Ovo sa secerom i mahunom sam i ja napravila jesenos, ne moze bit jednostavnije a super je!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)