Moj profil

Fažol i ječam

78

Jedan  jednostavn recept iz Gacke doline za ličku coolericu2

Jedan  jednostavn recept iz Gacke doline za ličku coolericu2

Sastojci

1 šalica ječma
1 šalica fažola
1,5 l vode
2-3 merlina
1 manja kapula
1-2 žlica masti
1 žličica crljene paprike
1/2 kile suve prasetine
šćupac papra, zeru peršina

Priprema

1.

Na  gackome čakavskome dijalektu:

Fažol i ječam se metne prokuvat i prva voda baci er ne valja, unda se podije ledenon vodon i vrže jopet na šparket kuvat. Suvo meso se mora oprat i prokuvat da potegne sol ako je je previš i dim, pa se unda utovari kuvat u fažol i ječam. Kuva se ednu uru vrimena, metne u to merlin izrizan na tačiće i još kuva edno vrime. Nakon pol ure napravi se lagan zafrig (na mast se vrže brašno da dojde, baci narizana kapula da i una dojde, vrže mrvinja crljene pap rike i sve promiša). U zafrig se istrese fažol i ječam, izmiša, posoli koliko treba, baci malo papra i peršina. Fažol i ječam je bila štanja rana, kad se čovik nai, more i üodurat. A ako bi se još u njemu našlo ko suvo lebarce, e to je ličilo na gozbicu.

2.

Priprema
Grah i ječam prokuhati i prvu vodu baciti, zatim podliti drugom ledenom vodom i staviti kuhati. U međuvremenu suho meso oprati i prokuhati te staviti kuhati u grah i ječam. Kuhati oko sat vremena, potom u to staviti mrkvu izrezanu na kolutiće.

Nakon pola sata napraviti laganu zapršku (rastopiti svinjsku mast, dodati brašno, malo popržiti da porumeni, dodati isjeckani crveni luk, popržiti, dodati crvenu papriku i sve promiješati). Upripremljenu zapršku istresti prethodno kuhanu smjesu, izmiješati, dodati soli po potrebi, malo papra i isjeckani peršin.

Ovo se može skuhati i bez mesa..  Posebno se skuha ječam (ričet, orzo) posebno grah..Može se prepržiti slaninica ili bez.  Uglavnom često skuham grah sa peštom  bez mesa. Jedan dio izvojim i stavim ječam kuhani.. Imam  onda ručak za dva ili tri dana.

Ovako se nekad kuhao fažol i ječam s mesom  nedjeljom u tjednu bez mesa.. Ja ne stavljam zapršku nego jedan dio graha (1 šalicu) smiksam  štapnim mikserom i stavim vecu ili dvije kapule i dobijem finu gostoću.

Posluživanje

Recepti iz Gacke doline sabrani su u coolerici  LIČKA KUHINJA U GAČANA 1 

  • Fažol(1)
  • Pasulj(1)
  • Bazul(1)
  • Grah-jecam(1)
  • Grah(1)
  • Ječam(1)
  • Fazol-s-orzom(1)

27

Tamara hvala na prezentaciji  i prelijepoj fotki.

Jako ga volim i kod nas u Međimurju ga rado kuhamo. A ovaj put sam ga napravila po tvom receptu 😍

Anka 1955, ma nema veze merlin ili mrkva, glavno da je jelo odlično!👍

Ovako je ispalo drugima