Moj profil

Fondant

142

Sastojci

450g secera
1 supena kasika glukoze
1 ½ dl vode

Priprema

1.

Posuti vodom po mramornoj ploci ili velikom plehu

2.

Ugrijatu secer, vodu i glukozu na niskoj temperaturi. Mjesati drvenom kasikom dok se secer sav neotopi.

3.

Prokuhati i pokriti poklopcom, ostaviti da kuha 3 minute.

4.

Dignuti poklopac i staviti termometar ostaviti da kuha dok nedosegne 116 stepeni na termometru, ili ukapajte kasiku secerne smjese u casu ledene vode, ako se moze napraviti loptica koja je mekahna onda je gotovo.

5.

Sklonuti serpu sa spareta i dno zamociti u ledenu vodu da bi se zaustavilo kuhanje. Sasuti smjesu na pripremljenu podlogu. Ostaviti da se hladne koji minut oko 2 minute.

6.

Velikim palet nozem koji malo smo nakvasili dizati kantove smjese i prebacivati prema sredini, postupak ponavljati dok masa nepostene gusta, sjajna i zuckasta.

7.

Pokvasiti drvenu kasiku i mjesati masu kao da pisete broj osam tako raditi bez prestanka sve dok nepostene tesko za mijesati a masa bude bijela oko 5-10 minuta.

8.

Pokvasiti ruke i namladjivati kao tijesto dok god masa nebude glatka i mekahna. Pomocu noza odvajati od podloge ako se zaljepi..

9.

Formirati masu u lopte i poloziti u nakvasen tanjur pa pokriti sa navlazenom krpom.

10.

Ostaviti 12 h na mlakom mijestu da se odmara.

11.

Cuvati fondant ako i slatkise od njega u posudi u koj7 nemoze zrak da ude.
U receptu pise da se masa namladjiva 5-10 minuta dok se neizgube sve mrvice secera, medutim ja sam masu namladjivala ravnih 25 minuta pa se i vi slobodno mozete ravnati sa tim
slike pripreme

Posluživanje

dobije se oko 350g Fondata.. kad se odmori 12h onda se prebaci na podlogu kojui smo posuli secerom u prahu i razvuce se . Zareze se na par mejsta ako se zeli dodati boja i aroma… ponovo senamladi dok se sve dobro neukomponira i pravite razne figure a moze se i otopiti na pri pa sluziti kao glazura za kolacice.. :)

  • Fondan(8)
  • Fondant(5)
  • Dekoracije(4)
  • Dekoracija(2)
  • Ukrasavanje(2)
  • Decor(1)
  • Fondan-h(1)
  • Jestive-dekoracije(1)
  • Dekoracije-izrada(1)

34

Medina zelim da znam kako izgleda glukoza, jer ovde kod nas u Pristini-Kosova imaju samo onu tecnu glukozu...kao infuzija. A ja ne znam ni kako izgleda glukoza ni glicerina.

fondant napravis tako da komad smjese otopis na pari ili sasvim lagahnoj temperaturi..figure pravis isto kao od marcipana nema nikakve razlike.. smjesa se brzo susi i treba se drzati dobro zamotana/sto manje zraka da dolazi do smjese) i u frizideru..a stojati moze oko 7 dana mada ces ga morati malo omeksati u mikrovalnoj kad ga izvadis iz frizidera da bi mogla figure oblokovati.. 🙂

kad se napravi fondant ili figurice od njega, koliko dugo moze stajati? kako ga najbolje lagerovati da sto duze traje:))

hvala unaprijed

Ovako je ispalo drugima