Moj profil

Foundant masa/Ticino masa

15 minuta
180

Evo upravo sam napravila foundant, mislila sam da neću uspjeti ali oduševila sam samu sebe. Ovaj recept sam pronašla negdje na internetu sasvim slučajno dok sam tražila ideje za tortu koju namjeravam napravit za mamin rođendan. Do sad sam foundant kupovala ali ne više. Vjerujet mi lagano je!!!

Evo upravo sam napravila foundant, mislila sam da neću uspjeti ali oduševila sam samu sebe. Ovaj recept sam pronašla negdje na internetu sasvim slučajno dok sam tražila ideje za tortu koju namjeravam napravit za mamin rođendan. Do sad sam foundant kupovala ali ne više. Vjerujet mi lagano je!!!

Sastojci

1 Vrečica želatine u prahu
8 žlica fruktoze
1 žlica glicerina
2 žlice biljne masti Zvijezda
1 kg šečera u prahu
par kapi arome od vanilije

Priprema

Prije početka sve sastojke pripremite sebi na dohvat ruke i recept pratite do točke jer ako odstupite imalo vjerujete mi, iz iskustva, neće vam uspjeti
1.

Želatinu pomiješajet sa 4 žlice vode i ostavite da nabubri.

2.

Na laganoj vatri otopite fruktozu s jednom žlicom vode, da dobijete šečerni sirup. Maknite sa vatre i neka se lagano hladi sa strane.

3.

U drugoj posudi, na laganoj vatri otopite želatinu te je dodajte šečernom sirupu. Pomiješajte da se sastojici dobro prožmu.

4.

Dodajte glicerin i biljnu mast i miješajte dok se sve ne stopi i ne spoji. Na kraju dodajte par kapi arome vanilije.

5.

U zdjelu stavite oko 700 grama šečera i načinite rupu u sredini te stavite pripravljeni sirup. Miješajte kuhačom. Smijesa će vam na početku bit mrvljiva i grudasta-to je normalno. Kada se više ne može miješati kuhačom nastavite rukama, postepeno dodajte šečer. Na kraju istresite ga na radnu površinu i mijesite, postepeno dodavajući šećer.

6.

Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u plastičnu kutiju i dobro zatvoriti. Kada ga odlučite koristit bit će tvrd, ali ponovnim miješenjem, toplina vaših ruku će ga opustiti.

7.

U pravilu boja se bojama u gelu, ali mogu i one u prahu kojima dodate kap vode i postignete boju koju hočete.

Posluživanje

Ovo je najbolje napraviti dan ranije. Kada valjate foundant masu posipajte površinu šećerom u prahu.

  • Fondan(11)
  • Ticino(7)
  • Dekoracije(5)
  • Ticino-masa(4)
  • Dekoracija(3)
  • Rođendan(2)
  • Decor(1)
  • Jestive-dekoracije(1)
  • Ukrasi(1)

28

sanijel: Žlica je velika, ako je mala napisala bi žlićica 🙂 Što se tiće bojanja fondant mase, morate biti precizni, za dobivanje   crvene boje morate dodati kap crne. Pazite kad stavljate fondant na tortu. Krema koja se nalazi ispod mora se najprije ohladit -- ja naprimjer, tortu namažem ujutro, a tek popodne stavljam fondat, tako se krema ispod dobro stisne i foundat se nema čime namočit. Eto curke nadam se da sam pomogla!!!

Samo tako sto ces figuru ili tortu naknadno bojiti kistom.

Mene zanima ova mjera....zlica...velika ili mala?

danas sam radila smijesu i sve je bilo super do trenutka dok nisam pokusala dobiti crvenu smijesu ali ja sam dobila roza ....pomagajte...kako dobiti crvenu boju fondon smijese...

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)