Moj profil

ღ Maki sushi

30 minuta
16

Bilo je vrjeme da se ovi popularni japanski smotuljci nađu konačno i na mom stolu.  Riža, povrće, malo začina, listovi algi, plodovi mora, sirove ribe… to je sve što  treba za ukusan sushi. Zasukah rukave i evo ga  po prvi put  ❀ヅ❤♫ :)

Bilo je vrjeme da se ovi popularni japanski smotuljci nađu konačno i na mom stolu.  Riža, povrće, malo začina, listovi algi, plodovi mora, sirove ribe… to je sve što  treba za ukusan sushi. Zasukah rukave i evo ga  po prvi put  ❀ヅ❤♫ :)

Sastojci

za
300 g riže
4 lista morska alga nori
1/2 male žličice soli
1 1/2 mala žličica šećera
2 male žličice rižinog octa
wasabi pasta
file dimljeni losos

Priprema

1.

Najkritičniji dio kod pripreme sushija je odabir prave riže i njezino kuhanje. Obično se preporučuje koristiti specijalnu rižu Shari no ukoliko nemate , poslužit će i bijela riža kratkog zrna. Jedino je bitno da je ljepljiva.

2.

Izmjerite količinu koju ćete upotrjebiti.

Zatim stavite u sito i ispereite pod mlazom hladne vode.  

U lonac  pristavite  rižu i za nijansu više vode u odnosu na  količinu riže. Kuhajte rižu na jačoj vatri uz povremeno miješanje sve do kad ne zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte je još 10-ak minuta. Povremeno provjerite rižu.Ugasite  i ostavite  poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobiva se  „al dente“ rižu koja se  kasnije lako oblikuje.Rižu tijekom kuhanja ne smijete soliti ili dodavati bilo koji drugi začin.

3.

 U manji lonac ili tavicu, stavite šećer, sol i rižin ocat,  i na slaboj vatri zagrijte sastojke . Miješajući   kuhajte  minutu do dvije. Topli preljev prelijte preko tople riže i promiješajte drvenom žlicom.  (ukoliko kod kuće nemate rižin ocat, dobra i jeftinija zamjena je jabučni ocat)

Rižu premjestite u zdjelu (po mogućnosti  bambus ),  te užim dijelom drvene kuhače prorezujte (ne miješati) hladeći na taj način  na sobnoj temperaturi sve dok ne postane mlaka.

4.

Na dasci za rezanje  izrežite file lososa  na jednake štapiće duljine cca  5 cm (poput pommes frites-a). Mladi luk ,bijeli dio također narežite na štapiće, avokado pretrežite na pola, odstranite košticu.

Od ostalih sastojaka možete dodati i  mrkvu, krastavac, japanske gljive, kuhana jaja….  Da bi povrće bilo  ljepše narezano, umjesto noža  koristite rezač za hranu.

5.

List nori  ( ja nisam prerezala) ,no trebalo bi  na širem djelu prerezati na pola, te jednu polovicu na sjajniju stranu,  položiti na podložak. Obično se koristi bambusov podmetač jer se tako listovi alge lakše rolaju,  možete koristiti i prozirnu foliju (ja sam koristila oboje:) .) 

6.

Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažite u vodi s malo rižinog octa, te iz zdjele uzmite riže da pokrije 2/3 površine lista nori  (nadijevajući od sebe).

Riža treba  biti raspoređena u tankom sloju,( nikako ne debljem od jednog centimetra)  Gornji dio lista ostavite prazan.

7.

Zatim po sredini riže, s jednog kraja na drugi, kažiprstom tanko naneseite wasabi pastu i složite štapiće lososa, luka i tanju krišku avokada. 

8.

Nenadjeveni dio lista nori, premažite vlažnim prstima, sve zajedno savinite u „maki sushi“,  kraj lista nori, prstima prilijepite na svitak.

9.

Dobiveni svitak,  na sredini prerežite nožem koji ste prethodno umočili u mješavinu vode i rižinog octa, zatim svitke posložite jedan ispred drugog, te ih još dva puta prerežite tako da dobijete 6 jednakih dijelova.

10.

Maki sushi složite na tanjure, i poslužite uz  sojin umak, wasabi pastu , đumbir.

Prilikom konzumacije sushija u umak  se umače samo onaj dio s ribom. Dio s rižom mora ostati suh. I da, sushi se jede štapićima . I dok se moj sin savršeno služi  ovim priborom mi ipak radije  jedemo  prstima.

11.

Uživajte u sushiju i, naravno, pozovite društvo.

Posluživanje

  Dobar tek! いただきます

  • Sitni zalogaji(1)
  • Susi(1)
  • Finger food(1)
  • Sushi-maki(1)
  • Sushi-od-lososa(1)
  • Losos(1)
  • Recept-dana-cora(1)

37

Hvala ❤️ draga Zrinka

Čestitam! 👏

Hvala svima ❤️

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)