Moj profil

Gibanica

118
Gibanica

Predjelo, glavno jelo, večera... uvijek nestane u trenu :D

Predjelo, glavno jelo, večera... uvijek nestane u trenu :D

Sastojci

4-5 jaja
0,5-1 kg kravljeg sira
2 dl (može i više) kiselog vrhnja
1 ravna žlica soli
1 dl ulja
1 pakovanje gotovih kora za savijaču
po potrebi mlijeko

Priprema

1.

Jaja, sir, vrhnje, sol, vodu i ulje postepeno dodavati i sve umiješati da se dobije jedinstvena smjesa. Smjesa treba biti rijetka.

2.

U smjesu rukom namočiti iskidane komade kora za savijaču. Bolje su tanje kore, nego deblje jer kore trebaju upiti smjesu. Ostavite 3 kore sa strane (2 za dno i jednu za od gore). Kore koje ostavljate sastrane umotajte u foliju (ili vratite u originalnu ambalažu) i stavite u hladnjak kako se ne bi osušile.

3.

Smjesu ostavite da stoji najmanje sat vremena, a ako imate vremena može i preko noći.

4.

Namastite posudu u kojoj ćete peći i na dno stavite 2 kore. Istresite smjesu i od gore stavite poslijednju koru. Od gore možete premazati ostacima smjese ili uljem i mljekom ili samo uljem ili otopljenim maslacem/margarinom ili vrhnjem/mlijekom.

5.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C. Vrijeme pečenja ovisi o veličini posude. Ako je posuda veličine 36x28 pecite maksimalno 30 minuta. Što je posuda manja, duže se peće. Peći na srednjoj prečki.

6.

SAVJET:

1. Ako imate ostatke feta sira ili trapista možete ih dodati u smjesu, ali onda smanjite količinu soli. Također možete dodati i malo parmezana, ali onda isto treba manje soli.

2. Ako ste stavili veću količinu sira (više od pola kg) vjerojatno ćete morati malo razrijediti smjesu pa po potrebi dodajte mlijeko.

  • Gibanici(1)
  • Gibanice(1)

11

odličan je recept, dve godine spremam po njemu. ja grunem i kašiku-dve kajmaka u smesu jer volimo masnije

Hvala na povjerenju. Drago nam je da se i vama sviđa.

pravila sam i super je 👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)