Moj profil

Grancle baba Stanke

60 minuta
14

Grancle su starinski kolač. Neka vrsta vanilica, samo sa orasima. Treba da budu svetlo zlatkaste boje i da se tope u ustima. Na slavskoj trpezi, grancle izgledaju najmanje pretenciozno, a prve se pojedu.

Grancle su starinski kolač. Neka vrsta vanilica, samo sa orasima. Treba da budu svetlo zlatkaste boje i da se tope u ustima. Na slavskoj trpezi, grancle izgledaju najmanje pretenciozno, a prve se pojedu.

Sastojci

za
300 gr putera/maslaca
1 kašika masti
1 pekmez od šipka

Priprema

1.

Pomešati sve sastojke osim pekmeza i tako dobijeno testo držati u frižideru dvadesetak minuta.

2.

Testo onda razviti oklagijom na debljinu od oko 0.7 centimetra a onda rakijskom čašicom čiji ste obod umočili u brašno, vaditi kolutove.

3.

Kolutove ređati sa razmakom od 1.5-2 centimetra u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta koliko da se ispeku ali da ostanu beli. Ne treba da dobiju porumene, jer brzo mogu da izgore.

4.

Idealno je orahe prethodno malo prosušiti u rerni radi jačeg ukusa.

5.

Originalni recept možete menjati, ako želite varijantu sa manje brašna. Moguće je napraviti grancle u razmeri 75 grama šećera, 75 grama brašna, 150 grama oraha, 150 grama putera, pola žumanca i jedna kašika masti. Masa je mekša, teška za oblikovanje i grancle budu nepravilnog oblika, ali su mekše i ukusnije. Kako god da menjate razmeru ne izostavnjajte mast.

6.

Kad ste ispekli kolutove, spajajte ih pekmezom. Potrebna je zaista samo kap pekmeza da se spoje dva koluta. Ne treba preterivati s pekmezom. Tako dobijene grancle ostavite da stoje na sobnoj temperaturi što duže možete da izdržite da ih ne pojedete (a bar jedan dan). Ovaj kolač se ne mora držati u frižideru. Možete ga držati na sobnoj temperaturi uvijen u salvete, kako ne bi poprimio previše vlage.

7.

Moja majka, koja je ovaj recept dobila od svoje svekrve, moje baba Stanke, znala je da kada daje ovaj recept neukim domaćicama, "slučajno" izostavi ovu jednu kašiku masti. Ako ne stavite tu kašiku masti, bolje da ni ne pravite grancle - dobićete kolač kao djon tvrd.

8.

VARIJANTA BEZ GLUTENA: 300 gr bezglutenskog brašna (Schar B), 50 gr masti, 100 gr putera, 1 jaje, 100 gr šećera, 100 gr oraha.

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Pekmez-od-sipka(1)
  • Keks(1)
  • Grancle-baba-stanke(1)
  • Mast(1)
  • Gluten-free(1)
  • Grancle(1)
  • PEKMEZ(1)
  • Glatko-brasno(1)

1

odlicne su..tope se u ustima...