Moj profil

Heljdopogača

61

Imam jednu crvenu vanglicu. Kako je iznesem iz ormara, moji znaju da će biti pogače. Brašno kreće samo da uskače. Heljdinom je danas, to bio prvi put. Nisam ranije od njega pravila kisela testa. Iznenadila sam se kako je pogača lepa, rastresita i meka. Imam utisak kao da u njoj nema nimalo masnoće. A ima je.  

Imam jednu crvenu vanglicu. Kako je iznesem iz ormara, moji znaju da će biti pogače. Brašno kreće samo da uskače. Heljdinom je danas, to bio prvi put. Nisam ranije od njega pravila kisela testa. Iznenadila sam se kako je pogača lepa, rastresita i meka. Imam utisak kao da u njoj nema nimalo masnoće. A ima je.  

Sastojci

za testo
250 gr heljdinog integr.brašna i još 2-3 kašike za posipanje
1 kocka svežeg kvasca/može i malo manje
150 ml mleka
100 ml jogurta
100 ml ulja
1 kašika soli
1 kašičica šećera ili meda
za premazivanje
100 gr margarina ili masti
250 gr sira
2 kašike kajmaka
2 belanca
2 kašike kukuruznog brašna ili griza
za preazivanje pogače
seckani kikiriki, lan, susam, semenke budeve i suncokreta

Priprema

1.

Mleko ugrejati da bude baš vruće, pa kada mu dodamo jogurt da bude toplo, kao kada se inače sprema kvasac. U tu zagrejanu mešavinu stavimo kašičicu meda/šećera, kašiku brašna i izmrvljen kvasac. Promešati i pokriti posudu. Za desetak minuta, a on ovako proradio.

2.

 U veću posudu prosejati i jedno i drugo brašno. One heljdine semenke, što se zadrže na situ izručiti u brašno. Osoliti brašno. Da li je dovoljna kašika soli ili ne, ja proverim jednostavno. Stavim na prst malo brašna i liznem. Sada dodajemo ulje, žumanca i nadošli kvasac. I mesimo. Ja sam to uradila uz pomoć miksera. Njegovo jaukanje mi je bio znak da ga isključim, i nastavim rukama. /Kod tri prethodna te znake nisam prepoznala/...  Testo je lako za rad. Lakše nego, kada je samo belo brašno u pitanju. Brzo se odvojilo od zidova vanglice. Sva testa, pa i ovo, pokrijem većom kesom i ušuškam je ispod dna vangle. Dok ono narasta, ja radim nešto drugo.

3.

Sir izgnječim i pomešam sa belancima/ne mutim ih/, kajmakom i kukuruznim brašnom. 

4.

Za premazivanje pogače, sam umutila 2 kašike domaće masti. Ko neće mast, tu je maslac, margarin..

5.

Testo je lepo naraslo, a nisam stavila ni celu kocku kvasca.

6.

Malo sam ga premesila i podelila na 6 jufkica. Da su nešto jednake i nisu, ali nema veze.

7.

Na, brašnom posutoj radnoj površini, oklagijom sam rastanjila jednu jufkicu. Otprilike na veličinu manjeg tanjira. Premazala sam mašću i posula malo heljdinog brašna.

8.

I tako ponovim sa drugom i stavim je na prvu, pa redom. Poslednju ne premazujem. Podvukla sam njene ivice pod ivice prve jufke, i stisnula ih da se slepe.

9.

Opet radi oklagija. Rastanjila sam testo, što sam više mogla. Nigde nije curelo, valjda zbog onog brašna kojim sam posipala. Nožem za picu sam isekla ovako, ali ne do kraja. Taman je ostalo malo masti za premazivanje.

10.

Sada sam stavila ove gomilice sira, i posula heljdinim brašnom.

11.

Sada sam je usukala-uvrnula.

12.

I evo je u plehu. Pleh pod kesu, pa da naraste, jedno četrdesetak minuta.

Moja mama je imala 2-3 tepsije i 2-3 pleha, uključujući i onaj od električnoh šporeta. I bila je veštija u kuhinji od mene, koja bih mogla da otvorim tezgu sa raznoraznim plehovima. Imam ih raznih oblika kupljenih kod limara. A onda su došli Kinezi, pa ni njihovim nisam mogla da odolim.. Pa Metalčeve tepsije i đuvečare... Elem, u ovom ovalnom nisam pekla ništa, jedno 2 godine. Danas će da se pokaže. 

13.

Pun pleh lepo naraslog testa. Premazala sam ga žumancetom i posula semenkama. Pekla sam u zagrejanoj rerni oko 35 minuta. Prvo desetak minuta na 200, a onda na 180 stepeni. Ja pogače pečem na donjoj rešetki. Opet, sve oko pečenja je individualno, zavisno kako čiji šporet peče.

14.

I evo je!

15.

A evo i Fjodora, koji bi da mazne parče ove ukusne pogače.

  • Heljda(4)
  • Pogače(1)
  • Hleb-pogace(1)
  • Heljda-kruhhh(1)
  • Hleb(1)

43

Zadovoljne mi, zadovorljni vrapci...Puno te pozdravljam!!!!

Zbog ovako filozofskog komentara sam zadovoljna, da se završilo s mrvicama ! Lijepi pozdrav.

Mangalika, ako ti je za utehu, pogledaj kako sam ja prošla sa tortom prošle nedelje. Tako to biva, kada se nešto ne da i krene kako ne treba. I opet smo nas nekoliko, delimično uživali u njoj. A kod tebe je sila vrabaca užival u pogači...Bolje si prošla! Više si njih usrećila!

Ovako je ispalo drugima