Moj profil

hleb (kruh) od heljde (pira) sa orasima

55
hleb (kruh) od heljde (pira) sa orasima

Ovaj hleb sam pekla u serpu od livenog gvozdja. Taj recept je jedna verzija od hleba koji se ne mesi. Tako zvani no-knead-bread.

Ovaj hleb sam pekla u serpu od livenog gvozdja. Taj recept je jedna verzija od hleba koji se ne mesi. Tako zvani no-knead-bread.

Sastojci

600 g brasna od pira
200 g brasna
600 ml vode
1/2 kasicice kvasca
1 1/2 kasicice soli
200 g orasi

Priprema

1.

U vecu posudu se promesaju brasna, kvasac, so i grubo naseckani orasi.

2.

Dolije se mlaka voda i sve se promesa. Posuda se pokrije sa poklopcem ili folijom. Testo se ostavi preko noci  ili 18 do 20 casa na toplom mestu da nadodje.

3.

Radna povrsina dobro se posipa brasnom i istresi se testo. Svaka strana se preklopi prema sredini. Umota se u krpu sa dosta brasna i pusti se da ponovo nadodje 1-2 sata.

4.

20 minuta na 250°C se zagrije rerna i serpa od livenog gvozdja sa poklopcem. Pazljivo se izvadi serpa i prebaci se u nju testo.

5.

Hleb se pece poklopljen oko 45 minuta. Onda se skine poklopac i pece se jos 15 minuta.

  • Bready-is(1)
  • Integralni-kruh(1)
  • Spelta(1)
  • Kruh-integralni(1)
  • Integralni-hleb(1)
  • Kruh(1)
  • Orasi(1)
  • Hleb-integralni(1)
  • Hleb(1)

7

Pravila sam ovaj kruh jucer,ali sam poslusala savjet od Neggre i stavila omjer 3:1 bijelo brasno,heljdino brasno i dobila fantastican kruh.Dodatak oraha mu daje slatkastu tonu pa ga ja jedem bez iceg da uzivam u prelijepom okusu.Hvala od srca za ovaj recept😍svima ga preporucujem!

Volim hlebove od speltinog (pirovog) brašna. Ali buni me zagrada u naslovu. ❓Da li se misli na hleb od heljde ili pira (pa ko šta više voli) ili se misli da je pir drugačiji naziv za heljdu? Heljda i spelta (pir) nisu jedno te isto. Spelta je vrrsta prastare pšenice i sadrži gluten i orašastog je ukusa, Heljda je posebna žitarica bez glutena i oporog je ukusa. Kada se pravi hleb sa heljdom pre će ići belo brašno:heljda u odnosu 3:1, a nikako obrnuto kako je ovde navedeno, osim ukoliko hoćemo spremiti gust, tvrd i težak hleb.

Ova kombinacija sa orasima mi se posebno sviđa. 🙂

@slavicatoic: ja samo znam kako se zove na nemackom. Google translate je reko pira brašno. Videla sam sad da se i naziva spelta.

Ovako je ispalo drugima