Moj profil

HOLLANDAISE UMAK

246

Profinjeni umak za kuhano povrce i ribu, iako se naziva Hollandaise, umak spada pod francusku kuhinju. Malo bogatija zamjena za obicnu majonezu.  :)

Profinjeni umak za kuhano povrce i ribu, iako se naziva Hollandaise, umak spada pod francusku kuhinju. Malo bogatija zamjena za obicnu majonezu.  :)

Sastojci

2 zutanjak
85g maslac
1 zlica limun - sok
1/2 zlicice sol
1/3 zlicice cayenne papar

Priprema

Jaja obavezno kupite bio/organic, najbolju kvalitetu. Iako se umak priprema sa nekuhanim jajima, zutanjci nisu u potpunosti svjezi jer se tokom miksanja zagrijavaju, i uz to mijesaju se sa toplim maslacem sto ih na neki nacin "kuha". Za dobar Hollandaise treba malo strpljena i mozda nekoliko pokusaja jer se cesto desi da se tokom dodavanja maslaca smjesa razdvoji i postane grudvasta.
1.

Maslac lagano otopiti u malom loncu, treba biti vruc ali nemojte da naglo kuha. 

Na povrsini ce se pojaviti pjenica, sa zlicicom pohvatati pjenicu da maslac bude fino proziran.

2.

U duboku i usku zdjelicu, moze i veca salica dodati zumanjke, sok od limuna, cayenne i sol. 

Sa rucnim mikserom miksati na brzo oko 20-30 sekundi, zatim smanjiti brzinu na najmanje i polako dodavati otopljeni topli maslac. Tu zaista morate biti oprezni kod dodavanja, ako dodate prenaglo necete dobiti glatku smjesu. 

3.

Na kraju probati umak, treba biti gladak, limunast i malo pikantan. Dodati soli ako zelite malo slanije ili ekstra limuna ako nije dovoljno limunasto :)

4.

Drzite na toplome pokriveno do serviranja. Umak se ne drzi u hladnjaku i nije za upotrebu slijedeci dan. najbolje je da ga iskoristite u roku 4-5 sati nakon pripreme. 

Ako se malo zgusne, dodajte par zlicica tople vode. 

5.

Servirajte preko kuhane ribe, mekusca ili povrca. 

  • UMAK(12)
  • Kanapei(1)
  • Kanape(1)
  • Canape(1)
  • Sos(1)
  • Umaci-slani(1)
  • Umaci-i-namazi(1)
  • Majoneza(1)
  • Namaz(1)

11

sibinka - promaklo mi ovo pitanje, pa malo kasnim sa odgovorom, od navedenih sastojaka dobila sam kolicinu koja se vidi na slici, oko 120-150ml

super izgleda, zanima me koliko umaka izadje od ove kolicine?

Nisam jos probala bijele, ima ih za kupiti ali uvozne su iz sumnjivih dalekih zemalja  🤢 Umak je super uz kuhanu ili pecenu ribu. 👋

Ovako je ispalo drugima