Moj profil

Hrskave kornet vafle

207

Uz fini kremasti sladoled, poželjet ćete nešto aromatično, što krcka pod zubima. Možete praviti kornete, zdjelice ili ukrase.  Ako imate pekač za kornet vafle - čas posla. Ako nemate, eee...odlučite sami!

Uz fini kremasti sladoled, poželjet ćete nešto aromatično, što krcka pod zubima. Možete praviti kornete, zdjelice ili ukrase.  Ako imate pekač za kornet vafle - čas posla. Ako nemate, eee...odlučite sami!

Sastojci

1 mž bourbon vaniliji šećera
3 cl (čašica za rakiju) ruma
Po želji ¼ mž sjemenki anisa, kardamona ili cimeta
1 dl (100 g) jogurta
3,5 dl vode

Priprema

1.

Pjenjačom prvo umutite jaja sa soli, dodajte šećer, vanilji šećer, rum, te ako volite jedan od navedenih začina i sve mutite dok smjesa ne postane pjenasta.

2.

Dodajte jogurt i ca. 1 dl vode te umutite u glatku rijetku smjesu.

3.

Dodajte brašno u jednom navratu i umješajte ga u smjesu pjenjačom - smjesa je sada glatka i gusta i nesmije sadržavati grudice.

Ja brašno ne prosijavam i uvijek mi svršeno ispadne, međutim ako ne radite sa pjenjačom već sa vilicom ili kuhačom, obavezno prosijte brašno!

4.

Umješajte ostatak vode i otopljeni maslac.

Smjesa je sada rijetka (slično kao za palačinke, čak i rijeđa), upravo takva mora biti.

5.

Ostavite smjesu u hladnjaku na min. 1 sat, možete ostaviti i preko noći.

Smjesa se lagano zgusne pri hlađenju. Ako vam se previše zgusne, što ovisi o kakvoći brašna, dodajte još malo vode. Smjesa mora biti rijetka, kao za pečenje palačinki.

Za pečenje vafli za kornete trebalo bi imati poseban pekač, koji pravi vrlo tanke vafle! Tada izrada ide brzo i čitava se smjesa može ispeći za manje od sat vremena, pri čemu od ove količine sastojaka nastanu ca. 25 vafli. Ovdje je link kako bi ste vidjeli, kako izgleda takav aparat. Ako posjedujete takav pekač, jednostavno ga zagrijte na srednju temperaturu i pecite vafle. Možete preskočiti sve korake do koraka 4 u izradi malih korneta. Smjesa se može peći i u običnom okruglom pekaču za vafle, međutim tada postupak zahtjeva preciznost i mnogo duže traje, jer vafle treba okretati tokom pečenja! Ja nemam navedeni poseban aparat, pa ću navesti postupak za pripremu sa običnim pekačem. Moja je preporuka, da umiksate pola smjese. Vrijeme potrebno za pečenje pola smjese u običnom aparatu je sat do sat i pol, ovisno o veličini vafli. No pečenje ne zahtjeva konstano stajanje iznad aparata, zato vafle pripremam usput, dok obavljam neki drugi posao (kuham ručak, pišem recepte ;-)). Vafle se nemogu peći na tavi, probala sam. Smjesa na rubovima brzo potamni i zagori dok, u središtu ostane nedovoljno pečena, pa su takve vafle neugodno gumaste i mekane.
1.

Prije pečenja pripremite radnu površinu. Uz pekač  trebati će vam metalna rešetka iz pećnice, jedan list kuhinjskog papira, lijevak položen u čašu, te ako umjesto korneta želite pripremiti jestive zdjelice za sladoled i jedna prazna staklenka* srednje veličine (npr. od marmelde), okrenuta sa dnom prema gore.

*Isprobala sam razne zdjelice kao i šalice, na kraju se staklenka pokazala idealnom, jer stvara ravno prvilno dno oko kojega se uzdižu rubovi idelane visine.

2.

Pekač zagrijte na srednji stupanj topline – moj pekač ima 5 stupnjeva, pa vafle pečem na 2 i pol. 

Ako ga pregrijete, vafle će vam mjestimično vrlo brzo tamniti, dok će na drugim mjestima biti nedovoljno pečene. Ako vam se to dogodi pri pečenju prve vafle, smanjite temperaturu.

3.

Smjesu izvadite iz hladnjaka i još je jednom dobro zamutite. Ove se vafle peku bez premazivanja kalupa uljem ili maslacom.

Izrada malih korneta U ove kornetiće stane jedna kuglica sladoleda. Od čitave smjese nastane 35 do 40 malih korneta.
1.

Kada se pekač zagrijao, izlijte kutljačom malo smjese u središte forme (odprilike da pokrije 1/4 površine pekača), te ju silikonskom špatulom lagano proširite i zagldadite, sve dok smjesa ne dosegne polovicu veličine kruga.

Smjesa mora biti raširena u vrlo tankom sloju tako, da se kroz nju nazire površina pekača. Pri tome pripazite da vam ne ostanu rupice na izbočinama.

Možda vam se ovo čini komplicirano, ali čim ispečete prvu vaflu, dobiti ćete osjećaj za debljinu sloja.

2.

Zaklopite pekač i pecite vaflu ca. 5 minuta odnosno dok vafla ne poprimi svijetlu boju sa dolnje strane – mora biti „blonde“,  odnosno nesmije previše porumeniti.

3.

Sada silikonskom ili drvenom špatulom okrenite vaflu, zaklopite pekač i pecite na ju sa druge strane, dok vafla lijepo ne porumeni (ca. 5 min) – mora biti blago smeđkasta sa obje strane.

Pripazite kod obrtanja vafle na uzorak pekača, namjestite vaflu na odgovarajući način, kako bi vam vafle bile lijepog izgleda.

Kod pečenja prve vafle obratite pažnju na vrijeme koje je potrebno za pečenje jedne i druge strane, kasnije možete slobodno nešto drugo obavljati, dok se pojedina vafla peče.

4.

Špatulom pečenu vaflu premjestite na list kuhinjskog papira, uzmite ga u ruke, bez da dodirujete vaflu koja je vrlo vruća, i pažljivo vaflu preklopite na jednom kraju kako bi ste oblikovali tuljak.

Provjerite dali ste zatvorili dno vafle, kako nebi nastao otvor, kroz kojeg kasnije curi sladoled.

5.

Gotovi još vrući kornet položite u lijevak, tako da preklop naliježe na stijenku lijevka – time spriječavate odmotavanje korneta.

Tek kada je kornet postavljen u lijvak, pecite drugu vaflu! S vremenom će te dobiti osjećaj i praksu, za izljevanje vafli, te možete izliti novu, prije pripreme korneta. Međutim pečena vafla se iznimno brzo skruti i tada ju više nije moguće oblikovati!

6.

Kornete izvadite iz lijevka na rešetku, kada se skrute ali ne i potpuno ohlade. Rešetka pomaže, da pri hlađenju ispari sva suvišna voda iz vafli, kako bi one bile hrskave i tvrde.

Ako ostavite vaflu u lijevku, voda ne može nesmetano isparavati, te kornet ostane mjestimično mekan.

Izrada velikih korneta i jestivih zdjelica za sladoled Od čitave smjese dobije se ca. 25 komada.
1.

Smjesu za vafle izljevajte u lagnom mlazu spiralno od središta pekača, sve dok ne napravite puni krug.

Tada silikonskom špatulom smjesu rasporedite u tankom sloju po čitavoj površini pekača. Isto kao i prije, sloj mora biti toliko tanak, da postane providan!

2.

Postupak pečenja je isti kao što sam već navela, kao što je i izrada velikh korneta identična izradi malih.

3.

Za izradu jestivih posudica, pečenu vaflu polegnite na staklenku, tako da središte vafle odgovara središtu dna staklenke.

Vruća vafla će sama od sebe prekriti staklenku „kao stolnjak stol“, odnosno stvorit će se nabori na pojedinim djelovima, koje možete naglasiti laganim pritiskom između dva prsta.

Ostavite vaflu na staklenci dok se ne skruti, ali ne i potpuno ohladi. Već je premjesite na rešetku, kako bi se mogla sušiti.

Izrada srca - dekoracija
1.

Ako imate pekač sa srcastim uzorkom, možete vaflu ostaviti da se skruti na listu kuhinjskog papira položenim na rešetku. Tada pažljivo prstima iskidajte pojedina srca.

Ona vam mogu poslužiti kao jestiva dekoracija za sladoled.

Posluživanje

Vafle ostanu čvrste i hrskave tokom jela sladoleda, ne treba ih premazivati čokoladom i sl.

  • Vafli(7)
  • Korneti(7)
  • Sladoled(4)
  • Vafle(3)
  • Galete(2)
  • Kornet-vafli(2)
  • Kornet(2)
  • Dekoracije(2)
  • Always(1)

38

Inače, cena mu je oko 35 evra.Nije baš jeftin, obzirom na cene tih aparata u inostranstvu...

Preko fejsa sam pronašla ženu koja prodaje pekače za kornete.Pošto nisam imala adekvatan recept, pekla sam u njemu obične vafle koji pucaju prilikom savijanja, pa nisam dalje ni pokušavala da radim kornet.Ovaj recept mi je trebao, hvala.Koga zanima, mogu da prosledim stranicu sa koje sam poručila pekač. Evo, da ipak postavim naziv stranice Silikonski kalupi II

Slučajno vidim tvoj recept i priču o aparatu za vafle. Ja imam ovaj aparat, jedino što su vafle (pa zato i korneti) mali.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)