Moj profil

Jaja šarana voskom

332

Moja omiljena tehnika šaranja jaja. Možda će vam se učiniti teško, ali nije tako teško kao što izgleda. Moja mama je uvek ovako šarala jaja i ja sam to naučila od nje. Svake godine se veselim kada se Uskrs približi i počne šaranje jaja, nas dve šaramo i uživamo u tome izmišljajući nove i ponavljajući stare šare!

Moja omiljena tehnika šaranja jaja. Možda će vam se učiniti teško, ali nije tako teško kao što izgleda. Moja mama je uvek ovako šarala jaja i ja sam to naučila od nje. Svake godine se veselim kada se Uskrs približi i počne šaranje jaja, nas dve šaramo i uživamo u tome izmišljajući nove i ponavljajući stare šare!

Sastojci

1 šaraljica
1 sveća
PRAVI vosak
boja za jaja

Priprema

1.

Šaranje:

Za šaranje su vam potrebni sveća, šaraljica i vosak.

Šaraljicu možete napraviti sami ili kupiti. Ja sam ovu na slici kupila na pijaci.

Ukoliko ne možete da nađete da kupite, vrlo lako je možete napraviti.

Potrebno vam je jedno drvce dužine oko 10 cm, nešto deblje od olovke, jedno pero od penkale i malo žice.

Drvce zarežite sa jedne strane, od gore, dovoljno duboko da stavite pero. Pero treba da vam viri malo i sa zadnje strane. Žicom DOBROO privežite pero. Ukrštajući žicu oko pera i štapa. Bitno je da vam pero bude stabilno!

Ova šaraljica na slikama postupka je pravljena.

Vodite računa da li ste levoruki ili desnoruki!

Ovo na slici je šaraljica za desnoruke. Kod levorukih je obrnuto.

2.

Vosak koji ćete koristiti MORA biti pravi!!! Najbolje bi bilo da vam pčelar (ukoliko nekog poznajete) pokloni ili proda malo pravog voska ili da kupite sveću od čistog voska pa da nju koristite (bez fitilja).

Vosak oblikujte (malo ga omekšajte na plamenu sveće) u lopticu prečnika oko 3cm. Stavite ga na zadnji deo šaraljice da se "čadi". Lagano šaraljicu zagrevajte iznad sveće dok vosak ne dobije tamnu boju od dima sveće. Vodite račina da vam vosak ne bude direktno na vatri jer će ce istopiti. Bitno je da pocrni.

3.

Ovo vam je postupak da potamnite vosak prvi put kada ga koristite. Posle toga, ponovo stavite kuglicu voska na šaraljicu kako bi se on dimio dok vi šarate. Kada istrošite ovaj vosak kojim šarate (što vam je na prstu), skinete ovaj sa šaraljice, ponovo stavite nov vosak i tako redom.

Ja ponekad i ne čadim vosak, kada vidim da mi je ovog voska što mi je na prstu ostalo malo izmešam ga sa voskom koji nije potamneo, prstima (malo ga omekšam na sveći i izgnječim) i vrlo brzo se boja ujednači.

4.

Vosak koji je potamneo stavite na nokat palca na levoj ruci.

Jaje takođe držite u levoj ruci.

U desnoj ruci vam je šaraljica. Ovako izgleda postupak za desnoruke, za levoruke obrnuto.

Upalite sveću.

5.

Pero zagrejte na sveću. Potom umočite pero u vosak na prstu. Ponovo zagrejte na sveću, zatim šarajte po jajetu lagano pridržavajući jaje palcem desne ruke.

Postupak kao na slici.

6.

Šaraljicu vučete dok ostavlja trag, potom ponavljate postupak, pero na plamen, u vosak, na plamen, na jaje.

To bi bio ceo postupak šaranja!!!

Šare koje ćete šarati su vaš izbor! :)

7.

Bojenje::

U šerpu u kojoj ćete bojiti jaja stavite vodu i u nju razmutite boju za jaja.

Ja koristim običnu boju za jaja.

8.

VAŽNO:  Voda mora biti HLADNA!!!

U vodu sa bojom  stavite jaja,  tako da šara bude gore.  Posložite jaja jedno do drugog i onda uključite šporet. Kuvajte kao i obično što kuvate jaja zavisno od toga koliko kuvana želite.

Vosak će lagano spadati sa jaja ostavljajući ispod belu šaru (šaru u boji ljuske jajeta). Ostatak jajeta ce primiti boju u kojoj ga bojite.

Jaja šarana voskom ne smeju se staviti u ključalu vodu, jer će ta topla voda brzo izbiti vosak i šare se onda neće poznavati.

9.

Uvek koristim običnu boju za jaja, ali stavim 2-3 kesice na količinu tečnosti za jednu kesicu.

Kada završite sa jednim kuvanjem jaja, morate ohladiti vodu da bi ponovo kuvali u njoj ili dodajte hladne vode i još boje i ponovite kuvanje.

Ja uvek bojim više boja i dok obojim u jednu, pa drugu, pa treću... ova prva se već ohladi, dodam joj malo hladne vode i malo boje i ponavljam postupak. :)

10.

Obojena jaja obrišite pamučnom krpom koju ste namočili sa uljem ili mašću kako bi jaja imala lep sjaj i kako bi skinuli eventualno preostali vosak.

11.

Drugi način kako možete bojiti jaja je tako što ćete posložiti jaja u  drveno sito, jedno do drugog, pa sa sitom sve zajedno spustiti u šerpu sa hladnom vodom i bojom, pa sve zajedno kuvati kao i obično. Na taj način se jaja ne mogu okretati i šara ostaje jasna.

Ja retko koristim sito kada bojim, dovoljno je da pratite prethodni postupak. :)

12.

Ja uvek šaram sa ovakvom šaraljicom. Postoje i šaraljice koje izgledaju kao penkala, pero im ne ide sa strane drvceta nego se nastavlja na njega.

Ako vam je lakše tako možete i takvu šaraljicu napraviti.

Možda vam sve ovo izgleda komplikovano i teško, ali zaista nije.

Meni je danas užitak crtati šaraljicom. Mama je tu ljubav prenela na mene, jako sam joj zahvalna na tome.

Posebno joj moram zahvaliti sto je pozirala za slikanje. :) :) :)

13.

Kako bi vam bilo lakše da shvatite sve što sam prethodno napisala, snimila sam vam ovaj video kako sam šarala jedno jaje. Nadam se da je sada razumljivije. :)

Video je ovde.

  • Uskrs(25)
  • Vaskrs(5)
  • JAJA(4)
  • Uskrs-saranje-jaja(3)
  • Saranje-jaja(3)
  • Uskrs-pisanice(2)
  • Veligden-jajca(2)
  • Uskrs-r(1)
  • Kreativni-kutak-uskrs(1)

103

😍ma predivno! 

Cao, ja sam uradila sve po uputstvima..napravila saralicu ali trag koji ostaje je jaako tanak...ne znam sta da radim :(  ako neko moze da mi pomogne...

Posto je moj prirodan vosak Zut !Raspitivala sam se za crni !Ali su mi rekli da neprave takav i da se nemoze naci nigde!Pa bih vas zamolila dam mi date savet kako napraviti Crn Vosak! ❓😁

Ovako je ispalo drugima