Moj profil

jedno tjesto puno vrsta kolaca

15 minuta
325

ovo je temeljni recept za tjesto a ostalo je vasa masta

ovo je temeljni recept za tjesto a ostalo je vasa masta

Sastojci

prhko tjesto
50 dkg brasna o.
30 dkg brasna m.
50 dkg margarina ili 1 marg. 1 maslac
25 dkg stauba ili secer u prahu
1 zutanjak
ribana kor. limuna
malo ruma po potrebi

Priprema

1.

Najprije dobro izmiksati 2 margarina ili mješati margarin i maslac.

Zatim na dasku staviti brašno o. i m. dodati usitnjeni šećer, obavezno  sitni šećer...  i u to dodati miksani margarin i sve lijepo izraditi, dodati jaja i v.š, napraviti tjesto , podjeliti ga u toliko dijelova koliko vrsta kolača želimo napraviti npr. 4 dijela.

U prvi dio dodati 5 dkg mljevenih oraha i od toga se može napraviti: pereci, išleri, razni ljepljenci sa kremom ili pekmezom.

u drugi dio se može dodati 5 dkg kokosa  naribana korica naranđe, malo soka od naranđe.i rade se zvjezdice sa kokosom ,borovi, ili prema primjerima koje sam ja radila !!!

2.

I dio: u osnovno tjesto dodati 5 dkg lješnjaka  sa malo ruma (može i prženih lješ.) ili orah , može i više i raditi išlere, može se dodati 2 žličice kakao, da se dobije tamno tjesto.Izrezati krugove vel 5,5 cm, (čašom,) ispeći na 190 C. Hladne puniti kremom: 1 jaje, 10 dkg šećera, 5 dkg čokolade 10 dkg margarina,( 2 žl. crne kave po želji ).

Umjesto ove kreme premažu se eurokremom ili pekmezom. Napunjeni se urone u čokoladnu glazuru i ukrase perlom.

3.

Od iste mase sa lješnjacima, a može ih se dodati i više, 10 dkg,rum i otopljena čokolada, ili svjetlo tjesto, naprave se kuglice vel. manjeg oraha. U sredini se napravi rupa sa drškom kuhače uronjenom u brašno. Zatim se  kuglica može do 1/2 uroniti u promješani bjelanjak i u mljevene lješnjake ili orahe. Sve se stavi peći, ohladi i puni pekmezom zagrijanim sa malo ruma, na to može 1 višnja za ukras.

Ako se u osnovno tjesto stavi 5 dkg maka, tada su sa okusom maka.

Ako se u osnovno tjesto stavi 5 dkg rogača, tada su sa okusom rogača.Kao na priloženoj slici!!!

4.

Od II djela tjesta izrežu se razni oblici, krugovi, srca, zvjezdice, sve se ispeće, gornji djelovi se pošećere sa šećerom u prahu i zaljepe finom marmeladom. Odreze nemojte koristiti za zvjezdice već za nešto drugo jer se ponovnim gnječenjem i pečenjem deformiraju.

5.

Od dijela tjesta se rade ovakvi štapići.Tjesto se razvalja u pravokutnik, premaže se izmješanim bjelanjkom, pospe se kristal šećerom i prženim lješnjacima, grubo izrezanim ili orasima. Izrežu se prutići iste veličine i ispeku. Dva i dva se spoje pekmezom ili kremom i kajevi se uvaljaju u čokoladu.

6.

Dedini brkovi

Rade se odsvijetlog tijesta od  svih ovih odreza. Naprave se 4 hrpice. Svaka se izvalja prema dužini protvana a široka oko 12 do 15 cm. sve se premaže marmeladom. Sa svake strane se zavija u malu roladu a sredina od 2,5 cm ostaje slobodna. Prenese se dedin brk u protvan. Ispunjava se kremom.

Krema 1.  Pofuriti 5 dkg oraha i više , izmješa se  sa malo vrelog mlijeka, tako da je gusto, doda se 2 žl. šećera, malo ruma  i 1 žl-ca soka od limuna.

Krema 2. Radi se isto samo se dodaje mak umjesto oraha.

7.

U dio tjesta se dodaju mljeveni lješnjaci, rum i 1 žl-ca kakao, sve se objedini, rade se male kuglice, uvaljaju u vilicom  izmješani bjelanjak i uvaljaju u mlj. lješnjake . Ispeku se i spajaju 2 i 2 sa čokoladnom kremom.10 dkg čokolade, 4 dkg margarina i 1 žl. sl. vrhnja

8.

U dio tjesta doda se 3 - 4 žl-ce cappuccina, malo ruma,izrežu se krugovi po želji i ispeku. Spajaju se kremom:1 dcl sl. vrhnja, 5 dkg margarina, 2-3 žl.ce cappuccina,sve otopiti i dodati malo mlj. oraha.

Gore je glazura od 10 dkg šećera u prahu i  par žlica vrele kave. (2 žlice cappuccina otopljenog u 5o ml. vrele vode)

9.

Ružice: Recept je isti kao za dedine brkove samo se tjesto mota u roladu, stavi 1 sat u škrinju da očvrsne, zatim se reže na 1/2 cm. debele šnite, složi na papir za pečenje, premaže se izmješanim bjelanjkom, pospe grubo rezanim orasima ili lješnj.

10.

Čokoladna srca: napravi se tamno tjesto sa kakaom  od 1/4 tjesta, izrežu srca, ispeku, ohlade, premažu se marmeladom i preliju čokoladnom glazurom

11.

Panjiči. Izvaljati smeđe tjesto, premazati izmješanim bjelanjkom, pospu se grubo rezani lješnjaci ili orasi ili kikiriki,prekrije se svjetlim tjestom, zatim se cijela rolada uvalja u rezane npr. lješnjake, 1 sat se stisne u škrinji, izreže na ploške premađe bjelanjkom radi sjaja i ispeće.

12.

Pereci:1/4 tjesta 10 dkg otoplj.  čokolade, 5 dkg lješnjaka, malo ruma, rezati tjesto u obliku pereca, premazati bjelanjkom, posuti mlj. lješnjacima, ispeći. Rubovi se mogu umočiti u čokoladu

13.

Mix suhih kolačića.

Trokuti sa makom.

Izrezati od svjetlog tjesta krugove 5,5 cm sa čašom, napuniti ih grudicama kreme od maka (dedini brkovi ili sl)i stisnuti sa 3 kraja  da se formira vrečica.Ispeći!

14.

Razni oblici uređeni prema blagdanu.

15.

Razni oblici uređeni prema blagdanu.

16.

razni oblici uređeni prema blagdanu

17.

mladenkini šeširi

18.

Izvaljati crno tjesto, dodati kremu od maka, na to bijelo tjesto, premazati pekmezom i posuti mlj. orasima i zarolati

19.

Mix suhih kolačića:

Kiflice, paunovo oko , zvjezdice, tortice punjene nutelom i čoko glazurom, trokuti sa makom.

  • Keksi(8)
  • Božić(5)
  • Sitni kolači(5)
  • Keksići(3)
  • Jedno-tijesto-vise-vrsta(2)
  • KOLAČIĆI(2)
  • Prhko tijesto(2)
  • Prho-tijesto-nadica(1)
  • Keks(1)

20

ovo je odlična ideja, hvala puno nadice 

👍

evo napravila jednu turu u subotu,čak sam stavila u keksomat i super.ovih dana ću napraviti još.prezadovoljna sam.hvala na receptu.👍

Ovako je ispalo drugima