Moj profil

Jednostavni kruh s kiselim tijestom

154

Nakon što sam pripremila kiselo tijesto, i uvjerila se da je prekrasno živo i veselo, isprobala sam i u jednostavnom receptu za kruh. Uspjeh je bio potpun. Fina, hrskava korica i jako mekana, ukusna sredina. 

Nakon što sam pripremila kiselo tijesto, i uvjerila se da je prekrasno živo i veselo, isprobala sam i u jednostavnom receptu za kruh. Uspjeh je bio potpun. Fina, hrskava korica i jako mekana, ukusna sredina. 

Sastojci

200 g kiselog tijesta (startera)
300 g vode (bolje ako je izvorska ili mineralna negazirana)
500 g brašna po izboru (bijelog ili integralnog pšeničnog, raženog, pirovog, kamuta)
1,5 žličica soli

Priprema

1.

Večer prije pripreme kruha, izvadite vaše kiselo tijesto iz hladnjaka, uzmite 200 g i osvježite ga s 200 g brašna i 100 g mlake vode. Kad ste dobili ujednačeno i glatko tijesto ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi cijelu noć (u većoj zdjeli pokrivenoj vlažnom krpom i prozirnom folijom).

2.

Ujutro, odvojite 200 g od ovog kvasa koje ćete upotrijebiti za izradu kruhu, ostatak vratite u staklenku, pa u hladnjak gdje može stajati opet do tjedan dana najviše, prije sljedeće upotrebe i osvježavanja.

3.

Stavite kiselo tijesto u zdjelu s 300 g mlake vode i miješajte rukom da se otopi.

Dodajte oko 1/2 kg brašna po vašem izboru (pšenično, pirovo, itd.) i zamijesite tijesto. Tek kad ste dodali otprilike polovicu brašna i tijesto se počne povezivati umiješajte sol.

4.

Ostavite tijesto da se diže 3-4 sata na toplom mjestu, pokriveno, dok ne udvostruči obujam.

Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Lagano ga rastanjite rukama, ne pritiskajući previše da ne izađe sav zrak iz tijesta. Preklopite sve četiri stranice prema sredini tako da se preklapaju.

Okrenite preklop prema dolje.

Malo izdužite tijesto ako želite oblikovati štrucu, ili ostavite okrugao kruh. Ili tijesto podijelite na manje dijelove i oblikujte manje štruce, kruščice, peciva po želji.

5.

Pecite na 200°C oko 30 minuta, ovisno o veličini. Ili kao ja u posudi s poklopcem (25 minuta s poklpcem i još 10-ak bez poklopca).

6.

* za prvi put kruh sam zamijesila s 300 g pšeničnog brašna i 200 g integralnog raženog. 

Posluživanje

Kruh napravljen s kiselim tijestom (kvasom, starterom) ima puno prednosti u odnosu na kruh pripremljen s pivskim kvascem - ima intenzivniji i bogatiji okus, složeniju aromu, unutrašnjost (sredina) kruha je prozračnija, s većim rupicama, duže se održava svježim i lakše je probavljiv zahvaljujući kvascima i bakterijama prisutnim u starteru koji su u stanju pretvoriti tvari prisutne  u tijestu u probavljivije spojeve. 

  • Kruh(15)
  • Breadyp(1)
  • Cool-isprobano(1)
  • Breadyp-is(1)
  • Dough-is(1)
  • Kruhdajanad(1)
  • Kruh-sa-kvasom(1)
  • Domaći kruh(1)
  • Peciva-hleb(1)

48

Ni meni nije jasno to pod stavkom br. 1. Ja ne razumijem zasto baciti jedan dio kvasa. Zar se ne moze jednostavno uzeti 200 g startera a ostatak osvjeziti s brasnom za sljedecu upotrebu? Nisam nikad radila sa starterom ali to mi nekako logicno.

Taj dio je visak i jednostavno ga odbaci jer ces se u suprotnom naci u moru kvasa

Postoje i recepti u kojima ga mozes iskoristiti ako ti je zao baciti.

Jedno pitanje u stavki pod broj1. Piše uzmite 200g i osvjeźite i dalje mi je sve jasno a šta sa ostatkom onog prvobitnog kiselog tijesta Baciti ili vratiti u friźider pa spojiti sutradan s ovim novim osvjeźenim viškom koji ne upotrijebiš za kruh i ako da treba li to opet umiješati i vratiti u friźider. Oprosti na bavljenju ali izgleda da je svaka sitnica bitna.

Ovako je ispalo drugima