Moj profil

Kao pravi cheesecake...

85 minuta
16

Za 50ti rođendan moje najdraže tetke (sredina srpnja) odlučila sam napraviti kolač od sira. I kako mi baš ne uspije svaki put cheesecake, odlučila sam se za vlastitu kreaciju.
Torta je bila samo jedan od sedam kolača koje sam pripremila...

Za 50ti rođendan moje najdraže tetke (sredina srpnja) odlučila sam napraviti kolač od sira. I kako mi baš ne uspije svaki put cheesecake, odlučila sam se za vlastitu kreaciju.
Torta je bila samo jedan od sedam kolača koje sam pripremila...

Sastojci

za
200 g suhih keksa (integralni, obični)
150 g maslaca
400-450 ml vrhnja za šlag
4 jušne žlice smeđeg šećera ili
5 jušnih žlica šećera u prahu
1 vanili šećer (s okusom)
500 g voća po izboru
1 preljev za torte

Priprema

1.

Suhe kekse (integralne ili obične) izmrvite u blenderu ili stavite u vrećicu i izmrvite valjkom za tijesto. U posudu dodajte 1/4 manje maslaca nego što imate keksa, dobro izmijesite i napravite podlogu u kalupu. Kalup može biti okrugli (torta) ili četvrtasti, ali neka bude barem 10 cm visok.

 Kalup s podlugom smjestite u frižider.

2.

Mikserom pjesnasto umiještajte 500 g mascarpone sira, dodajte vrećicu vanili šećera (s okusom ruma ili burbon vanilije). U visokoj posudi izmiještajte 400-450 ml ohlađenog vrhnja za šlag, dodajte 4 pune jušne žlice šećera (smeđeg) ili 5 ravnih žlica šećera u prahu. Sljubite obje smjese (sir i šlag) i kuhačom ujednačite.

3.

Izvadite iz frižidera kalup s podlogom, dodajte na nju smjesu mascarpone sira i šlaga ša šećerom. Poravnajte i na vrh složite voće po izboru koje ste prethodno prokuhali (kao kompot) ili voće iz prije kupljenog/pripremljenog kompota. Voće dobro ocijedite, a sok sačuvajte! Svježe koristite samo zrelo ljetno voće (breskve, marelice ili bobičasto voće). Vratite u frižider na daljnje hlađenje.

4.

Ocijeđeni sok iskoristite za pripremu preljeva za torte prema uputstvu na vrećici. Ako radite sa svježim voćem držite se uputa na vrećici i koristite vodu.

5.

Preljev stavite preko voća na kolaču (torti) nakon jedno 30 min hlađenja, a za daljnjih 30 min spremno je za uživanje.

Posluživanje

Možete poslužiti čim se preljev dovoljno stisne i ohladi, ili pripremiti navečer i poslužiti drugi dan za ručkom. Bude li vas više od 4-ero, nećete imati ni komadić za večeru. :)

Kolač je odličan i bez dodatka voća, a za kućno društvo pripremila sam inačicu u kojoj sam u središte "sakrila" kremu od čokolade s okusom kave: puding od čokolade pripremite prema uputi na vrećici s tim da 1 dlc mlijeka zamijenite s 1 dlc gorke jake crne kave. Dok se puding hladi umiješajte u njega 10 dag maslaca.
[Ovu kremu možete staviti i na bilo koju (ili ispod) bilo koje žute kreme i dobit ćete prilično zanimljive rezultate.]

  • Cheese-cake(1)
  • Nepecen(1)

2

🙂

‚Izgleda zanimljivo i lako za pripremu.Ovih dana jurim baš takve kolače!!!👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)