Moj profil

Karamel mlecna banica

80

Recept moje prijteljice Marijanke... kod nje samo od jufke i krem, a kod mene jos i pandispan... nemogu si nit sama objasnit zasto delicije od ovakav tip volim da spremam i gustiram samo kad zaladi i kad je zima...  

Recept moje prijteljice Marijanke... kod nje samo od jufke i krem, a kod mene jos i pandispan... nemogu si nit sama objasnit zasto delicije od ovakav tip volim da spremam i gustiram samo kad zaladi i kad je zima...  

Sastojci

Za krem
1 l mljeka
100 gr. domace jufke
50 gr. puter
250 gr. secer
3 vanile
Za karamel
200 gr. secera
3 zlice voda
Za pandispan
4 jaja
1 casa secer
1/2 casa ulje
3 zlice kakao
1 casa brasno

Priprema

1.

Najpre spremite Karamel

- U manjoj kaseroli stavite secer i vodu, na tihu vatru stavite da se topi secer do svoje karamelizacije i pazite da vam ne izgori zato sto to brzo ide... pa tako karamelizirani secer odma na brzinu izlijte u pleh u kojoj spremate ovaj desert. Morate da se potrudite da se pravilno razlije po dnu tave i to veoma brzo zato sto se brzo i skruti. Pleh u koju sam spremala je 20x30 sm.2.

Jufka: stavite je u pleh, naseckat iznad nje puter, nek se lagano potpece u rerni. Izvadite, nek malo oladi... istresite iznad karamel.

3.

Krem: Izmutite lagano jaja i secer, dodajte mleko, vanila - izmesajte, izlijte iznad jufke. 

Sad ovako zalivena - stavite pleh i drugi veci pleh u koji ste stavili vodu, stavite u rerni koja je prije zagrijana na 160 stepena i neka se tako tiho pece 30 min.
4.

U medjuvremenu dok se pece krem, vi izmutite jaja penasto sa secerom, dodajte ulje, izmesano brasno sa pecilin prasak i kakao, izmesajte dobro. Izvadite pleh iz rerne, nalijte ovu izmucenu smesu iznad kreme koja morate proverit dali je peceno kad lagano sa rukom pritisnete i proverite dali je povrsina kreme kruta... vratite u pecnici i nek se pece jos 20 min. 


5.

Peceno izvadite iz rerne... ostvite da se potpuno ohladi - bar 2 sata  nemojte vaditi iz pleha sa vodom, mora se hladiti zajedno da karamel koji je na dnu pleha ostane tecan. Ja naknadno stavim u frizider da se zaista dobro oladi. Zatim stavite neki posluzavnik ili plitki pleh iznad kolaca, prevrnite ga. 

6.

Sad samo zelim da uzivate u ovaj za mene zaista dobar i lagan desert.

7.

Casa je od 200 ml.

  • Karamel(2)
  • Desert(1)
  • Jufke(1)
  • Pita-desert(1)
  • Pita(1)
  • Zalivena-pita(1)
  • Kolači(1)

10

Ako sam dobro razumela. krem od mleka i jaja mora da "uhvati" koricu pre nego se sipa smesa za patišpanj?

Evo je pece se,ali kod mene u nedostatku jufke plazma keks,nadam se da nece pokvariti ukupan dojam....

Ide na listu najboljih,uskoro isprobavanje.Hvala na lepom objasnjenju!!!👍🤗👋 

Ovako je ispalo drugima