Moj profil

Kefirni napitci

208

O kefiru kao mliječnom nije više potrebno puno govoriti, znamo da je izuzetno zdrav napitak. No manje je poznato da s kefirnim zrncima možemo raditi i razne napitke na bazi vode ili soka... Ljubitelji gaziranih napitaka mogli bi se iznenaditi ovom puno zdravijom, prirodnom verzijom omiljene im tekućine!

O kefiru kao mliječnom nije više potrebno puno govoriti, znamo da je izuzetno zdrav napitak. No manje je poznato da s kefirnim zrncima možemo raditi i razne napitke na bazi vode ili soka... Ljubitelji gaziranih napitaka mogli bi se iznenaditi ovom puno zdravijom, prirodnom verzijom omiljene im tekućine!

Sastojci

Mliječni kefir
oko 70 g kefirnih zrnaca
3,5 dl mlijeka
Domaća gazirana voda
oko 70 g kefirnih zrnaca
3,5 dl vode
Domaća gazirana voda s voćnim okusom
oko 70 g kefirnih zrnaca
1 manja jabuka
Domaći gazirani voćni sok
oko 70 g kefirnih zrnaca
3,5 dl voćnog soka

Priprema

1.

Zrnce ili gljiva kefira ili tibetanska gljiva, ovisno kako ga tko naziva, je bijela želatinasta nakupina, veličine zrna krupne soli, pa sve do veličine polovice dlana što oblikom podsjeća na jezgru oraha ili cvjetaču. Potopljeno u mlijeku, na sobnoj temperaturi, zrno će se hraniti šećerom iz mlijeka, rasti će i razmnožavati se. U hladnjaku će mirovati.

To isto zrno potopljeno u vodi sasvim miruje, no vodu treba mijenjati kako bi zrno ostalo "živo".

Ako u vodu dodamo bilo kakav šećer, zrno će se početi hraniti, ali se neće razmnožavati. Isto će se desiti stavimo li kefirno zrno u bilo kakav voćni sok, pa čak i onaj iz tetrapaka, jer sadrži šećer.

Hranjenje kefirnog zrnca je zapravo proces razgradnje šećera, bilo mliječnog, bilo voćnog, bilo običnog, dodanog u vodu ili sok. Razgradnjom šećera nastaje ugljični dioksid (koji napitcima daje one živahne mjehuriće) i mala količina kiseline i alkohola.

Dobro je što se to sve događa u staklenci tijekom 24-48 sati trajanja fermentacije, a ne u našem organizmu, pa takvi fermentirani napitci dobro utječu na naše zdravlje.

2.

Mliječni kefir - najpoznatiji kefirni napitak

U čistu staklenku stavite kefirna zrnca. Dolijte mlijeko. Mlijeko može biti kravlje, kozje, ovčje, kobilje... Može biti sirovo, prokuhano, trajno, samo ne smije biti vruće (najbolje na sobnoj temperaturi).

Staklenku lagano zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi 24-36 sati, ovisno o temperaturi mlijeka i prostorije.

Nikako ne stavljajte blizu izvora topline, temperatura prostorije ne bi trebala prijeći 30°C.

Možete (ali nije obavezno) povremeno lagano promiješati kako bi fermentacija tekla ujednačeno. Ako se pri kraju počne odvajati sirutka, tijekom cijeđenja će se opet pomiješati s ostatkom.

3.

Nakon što je mlijeko fermentiralo, kefirnu masu procijedite kroz cjediljku. Možete si pomoći plastičnom žlicom, pažljivo miješajući masu u cjediljki da se zrnca ne oštete.

Procijeđeni kefir možete piti odmah - tako svjež ima ponešto zaostalih šećera i vrlo malo alkohola (manje od 1%).

Ostatak prelijte u čistu bocu, zatvorite i spremite u hladnjak. U boci će se proces fermentacije dovršiti, kefir će dozrijevati. Kefir star dva dana ima zanemarivu količinu zaostalih šećera i može imati 2-2,5% alkohola.

Kefirna zrnca odmah upotrijebite za novu dozu kefira.

Ako ne popijete sav kefir, a već vam je novi gotov, slobodno "spojite" viškove! Ako vam ne treba, možete od tih viškova napraviti izvrstan sir! 

4.

Gazirana voda uz pomoć kefirnih zrnaca

Da bi običnu vodu pretvorili u gaziranu, dovoljno je u nju dodati kefirna zrnca i bilo kakav šećer. Sve to stavite u staklenku, poklopite i ostavite 24-48 sati na sobnoj temperaturi. Kefirna zrnca će razgraditi šećer u ugljični dioksid.

Kad je sav šećer razgrađen, voda će biti lagano pjenušava. Procijedite kroz cjediljku, prelijte u bocu, zatvorite i stavite hladnjak da se malo rashladi prije pića.

Dodajte malo limunovog soka u čašu!

5.

Gazirana voda s okusom

U staklenku stavite kefirna zrnca, krupno narezanu jabuku ili krušku, pospite šećerom i zalijte vodom. Po želji možete ubaciti i koju grožđicu.

Staklenku poklopite i ostavite da stoji 48 sati na sobnoj temperaturi.

Nakon toga sadržaj procijedite kroz cjediljku, ulijte u čistu bocu, zatvorite i rashladite u hladnjaku.

6.

Kefirni gazirani voćni sok

Za razliku od kupovnih gazranih sokova, u ovom soku nema dodanih šećera, već je sav šećer kojeg kojeg je sok sadržavao na početku ovog procesa - razgrađen.

Bilo koji slatkasti voćni sok, prirodno cijeđen ili kupovni, od jedne vrste voća (naranča, jabuka, marelica...) ili miješani (takozvani multivitaminski) pogodan je za pripremu ovog napitka.

U staklenku stavite kefirna zrnca i prelijte ih voćnim sokom. Ako na ambalaži piše da je bez šećera, dodajte malo običnog šećera ili meda da pospješite fermentaciju. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi 48 sati. Ako je hladnije, možete i koji sat dulje.

Nakon stajanja sok procjedite, prelijte u čistu bocu, dobro zatvorite i rashladite u hladnjaku.

Ovisno o vrsti soka, napitak će biti lagano do srednje gaziran. Radi zanimljivijeg efekta, nalijevajte u čaše s visine da se jače zapjeni.

7.

Održavanje kefirnih zrnaca

Kefirna zrnca koja upotrebljavate za mliječni kefirni napitak možete malo isprati nakon svakog procjeđivanja ili rjeđe, ako volite kefir izraženijeg okusa. Neka bar jednom mjesečno "odmore" 24 sata u čistoj vodi. Obzirom da se u razdoblju 10-14 dana količina zrna udvostručuje, možete povećati i količinu mlijeka, a ako vam to nije potrebno, višak zrna odvojite, isperite i pohranite ili u staklenci s čistom vodom u hladnjak (ne zaboravite promijeniti vodu svaki dan) ili zamrznite dok vam ne zatrebaju. Bilo bi poželjno da višak poklonite nekome tko želi uživati u kefiru.

Za razliku od kefirnih zrna za mliječni kefir, zrna koja upotrebljavate za voćne napitke morate isprati nakon svakog cijeđenja i ostaviti ih 24 sata da odmore prije sljedeće upotrebe. Povremeno ih "nahranite" mlijekom 24 sata u hladnjaku, pa nakon toga opet ostavite 48 sati u vodi koju u tom vremenu barem 2-3 puta promijenite, prije nego ih vratite u sok. Ova se zrnca ne razmnožavaju jer se to događa samo u mlijeku (zbog bjelančevina), pa ih zato treba bar jednom do dvaput mjesečno "obnoviti".

  • Kefir(24)
  • Kefirni-napitci(2)
  • Dorucak-u-casi(1)
  • Tibetanska-gljiva(1)
  • Probati(1)
  • Napitak(1)
  • Sokovi(1)
  • Napici(1)
  • NAPITCI(1)

41

Znači, zrnca mliječnog kefira se mogu upotrijebiti za pripremu blago gazirane vode i isto ta zrnca mliječnog kefira i za voćni sok? Do sada sam mislila da su strogo odvojene upotrebe mliječnog i vodenog kefira. Jesam Vas dobro razumjela*

Kefirna zrnca koja se stavljaju u mlijeko su jedno, a vodena zrnca za pravljenje soka su druga vrsta. To nisu nikako ista zrnca. Imate na Facebooku grupu i tamo razmjenjujte i tražite zrnca ovisno o tome koja volite.

sve je odlicno objasnjeno,jos ako neko zna kko bih mogla nabaviti zrnca.Prije par godina mnoga domcinsta su ga koristila,djela i si mi koji bi dobili smo dijelili.Bas je bila potraznja a svi prezadovoljni..no sada ih ne mogu naci ili trazim na pogresnom mjestu.Sahvaljujem se svakom ko moze na neki nacin pomoci,bar informacijim.Hvala draga Sandrine na odlicnom receptu i nesebicnom objasnjenju.👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)