Moj profil

Kestenjete

120 minuta
295

Iako izgledom podsećaju na tartiće, ovo su nepečene korpice od kestena punjene kremastim filovima od ruma, kajsija ili lešnika. Odaberite sami.

Iako izgledom podsećaju na tartiće, ovo su nepečene korpice od kestena punjene kremastim filovima od ruma, kajsija ili lešnika. Odaberite sami.

Sastojci

Korpice
2 kašike vode
3 kašike šećera
250 g zaslađenog kesten pirea
Silikonski kalup za mafine*
Voćni fil
9 kašika džema od kajsija
3 pune kašičice skroba / gustina
Beli rum fil
6 kašika tečne slatke pavlake
3 kašičice ruma
Lešnik fil
300 g čokolade Milka noisette
6 punih kašika kisele pavlake / vrhnja
Glazura
100 ml slatke pavlake / vrhnja
2 kašike gorkog kakaa**
1 kašika meda

Priprema

1.

Od navedene količine sastojaka za korpice dobije se 12 korpica prečnika 7 cm (standardni kalup za mafine ) + 27 korpica prečnika 5 cm (kalup za manje mafine).

Količine sastojaka za voćni, rum i nugat fil su za celokupnu količinu korpica. Ja obično pravim sa polovinom sastojaka, pa polovinu korpica punim jednom, a drugu polovinu drugom vrstom fila. Ovaj put sam pravila sve tri vrste korpica. Radila sam sa trećinom sastojaka za svaki fil. Nugat filom sam ispunila 12 većih korpica, voćnim filom polovinu manjih korpica i rum filom preostale manje korpice.

Korpice
1.

Vodu i šećer zagrevati do ključanja. Nastaviti sa zagrevanjem uz mešanje dok se sav šećer ne rastvori i ne dobije gladak sirup.

Otopiti margarin / maslac.

Odmeriti kesten pire i keks. Dodati otopljeni margarin / maslac i ručno izmešati. Dodavati malo po malo šećernog sirupa i mesiti smesu dok se ne dobije glatka kompaktna masa koja se ne mrvi. Od vrste upotrebljenog keksa i kvaliteta kesten pirea zavisi koliko će vam šećernog sirupa biti potrebno.

2.

U dno otvora silikonskog kalupa za mafine utisnuti masu za korpice. Poravnati, pa prstima praviti udubljenja krećući od sredine ka obodu. Poravnati ivice. Korpice treba da budu visine oko 1 cm.

Staviti u zamrzivač 15 minuta. Vaditi korpice iz kalupa. Složiti ih na pek papir ili celofan i čuvati u frižideru do punjenja.

3.

Napomene

1. Za manje kalupe potrebna je kašičica mase, a za veće otprilike dve kašičice.

2. * Može se raditi i u metalnim kalupima za mafine, ali se otvori moraju obložiti prijanjajućom folijom. Komplikovanije je, ali kad radim veću količinu pa popunim sve silikonske kalupe radim  i u metalnim.

Voćni fil
1.

Džem promešati sa skrobom i zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Smesa će na početku biti retka, svetla i mutna, a kad je skrob skuvan biće gusta kao puding i bistrija. Ako bude previše gusta razblažiti je sa malo vode ili soka od kajsija.

Umešati aromu.

2.

Prohladiti da ne bude vrela i puniti korpice: manje sa punom kašičicom mase, a veće sa dve pune kašičice.

Ohladiti u frižideru pa naneti glazuru.

Rum fil
1.

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Dodati hladnu (ili sobne temperature) tečnu slatku pavlaku i dobro izmešati. Umešati rum.

2.

Puniti korpice skoro do vrha. Ostaviti oko 1 mm u visini za glazuru.

Ohladiti u frižideru pa naneti glazuru.

Lešnik fil
1.

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Dodati hladnu pavlaku i dobro izmešati.

Puniti korpice do vrha.

Ohladiti u frižideru, pa ukrasiti šlagom ili ulupanom slatkom pavlakom i polovinom lešnika.

Glazura
1.

Slatkoj pavlaci dodati kakao prah, šećer u prahu i dobro izmešati žicom. Treba da bude gusta smesa kao retko testo.** Ako je tečna dodati još kakaa.

Zagrejati do ključanja i nastaviti sa zagrevanjem još 2 minuta uz neprekidno mešanje žicom.

Ako ostane grudvica kakaa, pri kraju ih razbiti mikserom.

Skinuti sa vatre i umešati med. Prohladiti na sobnoj temperaturi. 

Svečane kestenjete
1.

Korpice su rađene u silikonskom kalupu za izradu korpica.Otvori su napunjeni smesom od kestena. Smesa se poravna, a zatim utisne manja minjon korpica od masnijeg papira. Papirna korpica se vadi odmah, kesten korpice nakon stezanja u frižideru ili zamrzivaču.

Umesto silikonskog kalupa mogu se upotrebiti minjon korpice od masnog papira u dve veličine + metalni kalup za mafine. U otvore kalupa za mafine staviti veće korpice, napuniti smesom, utisnuti manje korpice, ohladiti, pa ukloniti minjon korpice.

2.

U kesten korpice se sipa čokoladna glazura (može i klasična 50 g čokolade + 2 kašike ulja) i odmah u tečnu glazuru beli rum fil. Tako dekorativno izgleda na preseku - pogledati galeriju.

3.

Isti postupak samo sa voćnim filom od kajsija.

Napomena u vezi punjenja korpica
1.

Korpice se voćnim filom i rum filom pune do na oko 1 mm od vrha korpice jer se preko fila nanosi glazura koja je polutečna, pa bi iscurela svuda sa strane ako ne biste ostavili mesta u korpici za nju.

Lešnik fil se nanosi do vrha jer se ove korpice ukrašavaju ulupanom slatkom pavlakom ili šlagom. Lešnik fil je jak sam po sebi pa bi ceo kolačić bio prejak ako bi se nanosila glazura umesto šlaga.

Cheesecake kestenjete
1.

Pogledati izradu pod slikom.

  • Kesten(13)
  • Sitni kolači(8)
  • Kesten-pire(4)
  • Praline(2)
  • Nepečeni kolači(2)
  • Posno(2)
  • KOSARICE(2)
  • Always(1)
  • Girls night out(1)

41

Malo sam pobrkala loncice i tvoja dva recepta spojila u jedan - to jest kalupe iz jednog i ovaj u kompletu ! Svi su punjeni sa filom br 1! Potpuno sam odusevljena - nisam ni sumnjala da ce mi se svideti !!!

Mozda je izbor kalupa malo nesretan za slavsku prigodu ( ipak je malo veci slavski kolac od ostalih ) Ali .. bilo je za ceo taj i jos za sest malih srca..

Hat - savrseno si ovo iskemijala ❤️

#39 Baš me raduje da ti se sviđa. Isprobala sam sa metalnim kalupima, samo se obavezno moraju obložiti ili celofanom ili da se u njih stavljaju minjon korpice od masnog papira, pa u korpice smesa od kestena. Nakon hlađenja, najbolje u zamrzivaču, samo se minjon korpice oljušte, pa korpice od kestena pune. Inače, teško da se ove korpice mogu izvući iz metalnih kalupa. Čak ni ako se zamrznu.

Dakle pri samom spomenu kestena ja sve stavljam u omiljene, ali sad sam detaljnije pogledala ovaj recept i oduševljena sam. Imam samo metalne kalupe , samo se nadam da će izči iz njih, da nije premekano kad budem radila.

Ovako je ispalo drugima