Moj profil

Kiselina

86

U starinjskoj gačanskoj rani bez kiseline se ne more. I se s kuvanim krumpirom ucelo ili palentom (za vičeru), meće se u juvu od palente, od nje se pravi basa, š njom se gradi salata. A ča o njoj narod misli zna se po vome :da je kiselinu pod bukvu ljivat i bukva bi se osušila.
Od domaćeg mljeka je to punomasno kiselo mljeko, napravila od kupljenog mljeka i ispalo je kako kažu moji odlićna zamjena za bakinu kiselinu_

U starinjskoj gačanskoj rani bez kiseline se ne more. I se s kuvanim krumpirom ucelo ili palentom (za vičeru), meće se u juvu od palente, od nje se pravi basa, š njom se gradi salata. A ča o njoj narod misli zna se po vome :da je kiselinu pod bukvu ljivat i bukva bi se osušila.
Od domaćeg mljeka je to punomasno kiselo mljeko, napravila od kupljenog mljeka i ispalo je kako kažu moji odlićna zamjena za bakinu kiselinu_

Sastojci

na standardnom hrvatskom jeziku
1 l mljeka
1/2 kiselo mljeko (jogurt) ili 2 žlice
ili stari kvas od prethodne kiseline
na gackome čakavskom dijalektu
1 litra zakuvanoga mlika
kvas od kiseline

Priprema

1.

Skuhati mljeko i pustiti da se hladi dok ne bude mlako. Staviti   2-3 žlice jogurta  ili cijeli jogurt (ako volite kiseliji)  razmućen u malo mljeka..  Dodati u toplo mjeko i promješati,   ali drugi put ostavljam kvas od prethodne kiseline kada radim uzastopno a to ljeti radim svakodnevno.

Inaće je kiselina ili domaći jogurt tak  bio gust  a žlicom kada ga uzmeš ostane trag i ništa se ne razljeva..gust  da se  može rezati i ostane trag (to su moja sjećanja iz djetinjstva kako je jogurt ili kiselina

2.

Ako se koristi porozno glineno posuđe, uopće nije potrebno stavljati k v a s jer se mliječne gljivice nalaze u poroznim stjenkama posude

Proces kiseljenja je cca 6h (obično ostavim preko noći) i zamotam lonac, lonac poklopila i u dekicu zamotala… jer nemam glineni lonac nego onaj s rupom i duplim dnom u kojem se kuha mljeko i ne iskipi. Posuda se ostavi na sobnu temperaturu da se dobije puni okus jer mlado kiselo mlijeko nije poželjne kiselosti. Ako se ostavi koji dan duže dobiva se staro kiselo mlijeko Zato je najbolje da u dekici odstoji preko noći ili bar nekih 10-12h zbog finog okusa kiseline.

Ako nema kvasa, novo kiselo mlijeko se nekad dobivalo tako da se u mlako prokuhano mlijeko stavi očiščena kora javorove grančice koja če izazvati proces fermentacije.

3.

U tradicionalnoj gačanskoj prehrani kiselo mlijeko je izuzetno važna i česta namirnica. Jede se s kuhanim krumpirom ili palentom (npr. za večeru), stavlja se u juhu od palente ,od njega se može praviti basa, služi kao začin za salate i koristi se uz niz drugih jela. Recept kiseljenja mljeka vuče se od davnih dan mislim da je to čak prije više od 200 godina stari recept..

4.

Na gackome čakavskom dijalektu Mliko se zakuva, proladi da bude mljako, ako je vruće more se kvas zašurit pa nema niš od kiseline. U mliko se metne dobra žlica stare kiseline(*kvas) i metne na teplo. Ki rabi suđe od zemlje ne mora mećat kvas jerbo se na zemlja napila kvasa pa se samo kisa . samo treba nažbrijat mlika i puščat da stoi. skisa se za edno 6 uri. Kad je kiselina skisana, metne se kraju da dojde sebi jer mlada kiselina ni dobra. Ako se stavi kaj dan duglje stat, unda je to stara kiselina. A ako jopet predugo stoji sljuti se pa se ne da ist. Ako se nema kvasa nova kiselina se pravi da se u mljako prokuvano mliko stavi očiščena kora javorove grančice i eto nove kiseline*.

5.

Ovo pišem naknadno:

KISELO VRHNJE: jučer dana 15.10.2011 sam napravila sa kiselim vrhnjem isto sve kao i sa kiselinom (jogurtom)  vidi sliku..

Posluživanje

Isprobano...hiro isprobala Hvala ti na povernju

  • Kiselo mlijeko(6)
  • Jogurt(2)
  • Cool-isprobano(1)
  • Starinski-recepti(1)
  • Gluten-free(1)
  • Bez-glutena(1)
  • Lička kuhinja(1)
  • Kiselo-mlije-home-made(1)
  • Jogo(1)

38

hare♥  da ostaje trag i čvrsto je  čak dobijem ovakvu kiselinu ali samo od  domaćeg  mlijeka i od Veronike. imaju odlično mlijeko kkojem kad ga zakuham nasten deblji škorup... najbolji maslac  i odlične proizvode, aimaju dućane ne svugdje samo na placevima i tu i tamo...

Damira♥  i kod mene češće ljeti pravim kiselinu i obožavam  mlijeko ne smijem ali kiselinu   pijem ko vodu tako mi paše...Hvala vam na lijepim slovcima i javljanju!

Što se mene tiče - ovo je jedina hrana za kojom moj organizam vapi. Ne znam zašto je tako - očito mi jako, jako paše. Moja stara baba iz okolice Sinja bi nam ljeti poslala vrč kiseline - meni je to bilo neopisivog ukusa. Kada mogu kupujem svježe mlijeko - osobito ljeti - i radim ovakvo kiselo mlijeko.

I kod nas se oduvijek pravila kiselina na ovaj nacin... mi zovemo cijelo mlijeko zbog tog traga koji ostaje ... moje omiljeno.....

Ovako je ispalo drugima