Moj profil

Kolačići sa lješnjacima i jedrom oraha

385

Divni i krckavi kolačići sa jedrom od oraha i potopljeni u čokoladu.Probala sam ih na jednu slavu (žegnanje) kod jednih prijatelja ovde.Mada po sastojcima su slični kao roščiće, samo što im je oblik interesantniji.

Divni i krckavi kolačići sa jedrom od oraha i potopljeni u čokoladu.Probala sam ih na jednu slavu (žegnanje) kod jednih prijatelja ovde.Mada po sastojcima su slični kao roščiće, samo što im je oblik interesantniji.

Sastojci

Tijesto
600 gr. ostrog brašna
160 gr. šečera
1 kesica vanilin šečer,( može i žlica ekstrakta)
1-2 žlice ruma
6 žlica mlijeka
Jedra od oraha za odozgo
Glazura od čokolade za umočiti
300 gr. čokolade za kuhanje,ili bijele čokolade za kuhanje

Priprema

1.

Pečnicu zagrejte na 200 stepeni.

Od sastojaka za tijesto zamjesite tijesto.

2.

Na vagu izmjerite tijesto tako da svaka kuglica bude teška od 50-52 grama.U jedan tanjir stavite malo mlijeka i svaku kuglicu malo povaljajte u mlijeko ( to je zato da vam testo pri oblikovanju valjka ne puca) .Od svake kuglice napravite tanak valjak....tanka kobasica kao vaš najmanji prst na ruci.Savijte kao puž...tako da kad počnete savijati ostavite malu rupicu na početku gde ćete na kraju utisnuti jedro oraha,....savijte kao puž, kraj valjka malo pritisnite da se zaljepi za kolačić i da vam ne štrči i odljepi se u toku pečenja.

3.

Postavite puževe na papir za pečenje, u sredini utisnite po jedno jedro oraha i pecite tačno 12 minuta na 200 stepeni ...ni manje ni više...gledajte na sat da bude tačno, jer ako ih prepečete ima da budu tvrde.

4.

U dve šire šaljice za kafu ( izmjerite prije dali vam kolačić ulazi u rupu) sa 1 žličicom ulja rastopite obe čokolade svaka u svoju šoljicu posebno u mikrotalasnu pečnicu.

5.

Ohlađene kolače uronite u rastopljenu čokoladu sa donjim deo gde se završava puž i postavite nazad na papir za pečenje i stavite u frižider da se ohladi čokolada.

6.

Napomena: Ako vam je tijesto presuho i puca dodajte malo mlijeka, a ako vam je premekano onda dodajte još malo brašna.Dobar tek želim !!!

  • Keksići(11)
  • Keksi(10)
  • Božić(7)
  • Sitni kolači(7)
  • Lješnjak(1)
  • Super-kuharica(1)
  • Leshnik(1)
  • Kolachi-sitni(1)
  • Kolaci-suvi(1)

105

fini, dekorativni.. pravila od pola mjere.. ukusni su.. malo su u pocetku pucali.. al snasla sam se.. 

Smilja-I verovatno mora ostro brašno jer možda sa mekim se budu raspadali, čudno da nema kod vas ostro brašno....kod nas ga ima u svakoj trgovini .Pozdrav 👋

Da li mora ostro brasno? Mi ga ovde nemamo, pa ne znam da li mogu obicno brasno da stavim? da li je neko mozda probao???

Hvala, Smilja

Ovako je ispalo drugima