Moj profil

Kraška jota

120 minuta
122

Slovenska Primorska, dio tromeđe Italije i Austrije , svojim suhomesnatim proizvodima, osobito odličnim kraškim pršutom, doprinijela je bogatoj gastronomskoj tradiciji cjelokupne regije. Na slovenskom krasu se dešavao izvanredni spoj utjecaja Italije (brojne pašte,njoki i rižoti), Austrije (iznad svega slastice) i domaćih kraških proizvoda – pršuta, vratine, kobasica, terana. Staro, kmečko jelo jota još uvijek je jedno od najpopularnijih.

Slovenska Primorska, dio tromeđe Italije i Austrije , svojim suhomesnatim proizvodima, osobito odličnim kraškim pršutom, doprinijela je bogatoj gastronomskoj tradiciji cjelokupne regije. Na slovenskom krasu se dešavao izvanredni spoj utjecaja Italije (brojne pašte,njoki i rižoti), Austrije (iznad svega slastice) i domaćih kraških proizvoda – pršuta, vratine, kobasica, terana. Staro, kmečko jelo jota još uvijek je jedno od najpopularnijih.

Sastojci

za
Kraška jota
400 - 600 gr suhog mesa (rebarca, koljenica i sl.)
400 gr graha, trešnjevca
400 gr krumpira
4-5 režnjeva češnjaka
4 lista lovora
1/2 žličice kumina
3- 5 žlica masnoće (maslinovog ulja, masti, soka od pečenja)

Priprema

1.

svi sastojci jote kuhaju se posebno.

2.

Namočeni grah najprije prokuhati, baciti vodu. Suho meso dobro oprati (ako je potrebno također prokuhati, npr. kost od pršuta ili sl. te baciti vodu). Nakon toga složiti u visoki lonac meso, grah, lovor, pola glavice luka, staviti cca 3 l vode i kuhati. Može se upotrebiti i ekspres lonac.

3.

kiseli kupus dobro oprati i ožeti. Na maslinovom ulju (može se upotrebiti i mast ili masnoća od pečenke) lagano zazlatiti nasjeckanu glavicu crvenog luka, malo prevrnuti kiseli kupus i dodati vode do ruba kupusa. Dodati kumin, 2 lista lovora i lagano kuhati 40- tak minuta, uz stalno dodavanje vode kako kupus ne bi ostao na suhom.

4.

krumpir narezati na kocke i skuhati u posoljenoj vodi. Kada je skuhan, do pola ocijediti (sačuvati vodu) i gnječilicom za pire nekoliko puta izgnječiti. Mora se dobiti kašasta smjesa u kojoj su još uvijek mali komadići krumpira.

5.

kada su meso i grah skuhani, izvaditi meso. U tu juhu ubaciti kiseli kupus i zgnječeni krumpir. Dobro je sačuvati vodu od krumpira sa kojom se može razrijediti jotu ( ako je potrebno ). Tada dodati nasjeckan češnjak, popapriti i pustiti da sve zajedno “krčka” desetak minuta. Provjeriti sol, popapriti pred kraj.

6.

jota mora biti čorbasta

Posluživanje

Naravno da ima mnogo recepata za jotu, svako selo je imalo posebne načine pripreme. Radila se uvijek od kisele repe, zelja, krumpira, graha – količine također variraju i moglo bi se reći da je graha uvijek najmanje. Meni se najviše sviđa jednaki omjer sva tri sastojka.

Neki recepti predviđaju kuhanje svježe svinjetine (glave, nogica,kožica), koji su se pripremali u posebno kuhanoj juhi (sa svim uobičajenim začinima). Ta juha se onda dodavala u jotu, a meso jelo uz “zadnji” tanjur jote . Jota se zguščavala posebnom, svjetlom zaprškom. Na masnoći se zapržio nasjeckani češnjak i velika žlica brašna. Kada je češnjak “zamirisao”, zaprška se skidala s vatre i dodavala u jotu, te kuhala još desetak minuta kako bi se fino rastopila. Sa današnjim imperativima zdrave prehrane, slobodno se može izbaciti zapršak – jota je laganija i nije manje ukusna. Jota je odlična ako se upotrebe “ostaci” prethodno skuhanog kupusa, bilo od sarme (ukoliko u sarmu stavljate nasjeckani kupus između redova)uključujući i juhu odnosno tekućinu ili uobičajenog variva. Dalmatinska jota, koja se radi bez krumpira i začinja dalmatinskim sječkom (panceta -špek, češnjak i peršin) drugačija je, žešća. Slovenska kraška jota je laganija i krumpir joj daje posebno dobar, prijatan ukus.

  • Jota(5)
  • Varivo(2)
  • VARIVA(1)
  • Maneštra(1)
  • Hrana(1)
  • Glavno-jelo-povrce(1)
  • Slovenski-kras(1)
  • Kraska-jota(1)
  • Povrće -(1)

16

Ovo je zimska hrana par excellence! Na ovaj kijamet i zimu nevjerovatno paše. Inače, ako želiš, pogledaj slične , zimske recepte na mom blogu: kuzinaspogledom.com

Au kakvo je ovo jelo! Već drugu nedelju zaredom ovo nam je porodični ručak. Zanimljivo je da moja deca, kad su čula sastav ručka, nisu bila nešto oduševljena, međutim kad su probali, tražili su još. Napolju sneg, na stolu jota, milina! Mnogo hvala na receptu!

Je ovo jelo je super, ali ja sam skužio da se od ostatka sarme, koja se podjeli (ovisno koliko ostane) i zamrzne pa kad se kuha grah ubaci se pri kraju u njega, super tek se dobije, a ne baci se.  Evo kaj sam ja napisal o tome, a jasno za suprugu malo drugačije ! http://www.coolinarika.com/preview/recept/grah-sarma/

Puno pozdrava 👋

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)