Moj profil

Kremasta savijača s breskvama

50 minuta
27

Fini kolač s kremom od mascarpone sira i pudinga od vanilije te breskvama i popečenim bademima dobro ohladite i poslužite posut šećerom u prahu.

Fini kolač s kremom od mascarpone sira i pudinga od vanilije te breskvama i popečenim bademima dobro ohladite i poslužite posut šećerom u prahu.

Sastojci

300 ml mlijeka
1 lisnato tijesto (275 g)
400 g breskvi

Priprema

1.

Prašak za puding pomiješajte sa šećerom. Dodajte 6 žlica hladnog mlijeka i dobro izmiješajte.

2.

Preostalo mlijeko zagrijte, a kad zakipi, maknite ga s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu praška za puding. Vratite na vatru i kuhajte, uz miješanje, 1 ‒ 2 minute.

3.

Kuhani puding izlijte u drugu posudu i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, uz povremeno miješanje.

4.

U mlaki puding dodajte mascarpone i kratko izmiksajte da dobijete kremu.

5.

Gotovo (razvaljano) lisnato tijesto stavite na papir za pečenje. Tijesto po dužini, s jedne i druge strane, izrežite na trakice tako da sredina ostane nenarezana kako biste mogli nanijeti punjenje.

6.

Ohlađeni puding rasporedite po sredini tijesta, a po njemu poslažite breskve narezane na kriške.

7.

Narezane krajeve tijesta preklopite preko nadjeva tako da trake naizmjence stavljate s obiju strana. Dobivenu savijaču pomoću papira prenesite na lim za pečenje.

8.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta, dok po površini ne dobije zlatnu boju.

Posluživanje

Kolač dobro ohladite i poslužite posut šećerom u prahu i popečenim listićima badema.

Savjet

Kako biste lakše narezali trakice tijesta, na sredinu tijesta stavite papir u veličini površine na koju ćete nanijeti nadjev. S jedne i druge strane narežite približno jednake trakice, papir uklonite, a po  nenarezanoj površini namažite kremu.

  • Desert(1)
  • Ručak za sutra s Podravkom (1)
  • Štrudla(1)
  • Savijače(1)
  • Vočni kolač(1)
  • Lisnato-slatko(1)
  • Breskve u slanom i slatkom(1)
  • Puding-okus-vanilija(1)
  • Savijača(1)

3

Super ideja - jedva cekam da probam

#1 Hvala na pozornom čitanju naših recepata. U Gramatici hrvatskoga jezika – Priručniku za osnovno jezično obrazovanje, autora Težak – Babić, izdanje Školske knjige, Zagreb, 1992., piše:

Prijedlog s može glasiti sa ako iza njega slijede suglasnici s, z, š, ili ž ili suglasnički skupovi gdje je drugi suglasnik s, z, š, ili ž: sa sobom, sa strahom, sa ševom, sa školom, sa psom, sa Ksenijom, sa pšenicom, sa rzanjem. Prijedlog s naveskom dolazi i onda ako iza njega slijedi samo jedan glas: To se piše sa č, a ne sa ć.

Navezak može doći i onda ako iza prijedloga slijedi nepromjenjiva riječ, odnosno riječ koja se u rečenici upotrebljava kao da je nepromijenjiva: Sebičnjaci svaku rečenicu počinju sa ja

Neki jezični stručnjaci (npr. prof Nives Opačić u svom jezičnom savjetniku Reci mi to kratko i jasno, Novi Liber, Zagreb, 2009.) predlažu da se prijedlog sa, uz spomenute slučajeve, piše još i kada stoji uz brojeve: sa deset.

I to bi bila sva pravila pisanja prijedloga s/sa.

Stovani, obzirom da je Coolinarika ta koja objavljuje recept da li biste barem vi mogli posvetiti malo paznje i postovanja prema pravopisu hrvatskog jezika i ne raditi ovakve nedopustive gramaticke pogreske koja ukazuju na slampavost i neodgoj rekla bih: prijedlog u instrumentalu "sa" kada slijedi imenica u mnozini i UVIJEK ukoliko imenica pocinje dvjema suglasnicima!! se pise s "A" dakle: sa, a NIKADA s. Vec danas je jedna korisnica napisala "s visnjama" od ceka mi se koze jezila i svakodnevno korisnice s i po pola stoljeca zivota pisu nepravilno i pogresno, od vas je ipak to malo previse za tolerirati.. Hvala.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)