Moj profil

Kroasani sa jogurtom

60 minuta
457

Mogu da se zovu i skopski, jer sam recept dobila pre dve godine, kada sam bila u Skoplju. Možda deluje komplikovano za praviti, ali verujte mi da se svaki uložen trud isplati. Prelepi su, mekani, mogu da se mažu džemom, mogu slani, a mogu i bez ičega. Odlični su.

Mogu da se zovu i skopski, jer sam recept dobila pre dve godine, kada sam bila u Skoplju. Možda deluje komplikovano za praviti, ali verujte mi da se svaki uložen trud isplati. Prelepi su, mekani, mogu da se mažu džemom, mogu slani, a mogu i bez ičega. Odlični su.

Sastojci

za
Potrebno je
1 kilogram brašna
200 ml mleka
300 ml jogurta
šoljica ulja
kašika soli
kašika šećera
300 gr margarina

Priprema

1.

Kvasac izdrobiti, staviti po kašičicu soli,šećera i brašna i sa malo mleka ostaviti da uskisne.

2.

U vanglicu staviti kilogram brašna, a u njega prašak za pecivo, so i šećer, a zatim redom, jaja, jogurt, ulje i preostalo mleko. Zatim uliti kvasac i sve dobro izmesiti. Kada se testo dobro sjedini i izmesi, ja ga onda nekoliko puta bacim na radnu povrsinu. Onako bacam ga kao loptu, jer tako bacano bude mekše i rastresitije. To bacanje testa primenjujem na svakom receptu, bilo da pravim kiflice, kroasane, dakle sve od kiselog testa.

3.

Kada smo testo tako lepo umesili i izbacali, podelimo ga na 16 delova. Od tih delova napravimo loptice, a onda ih odvojimo po osam komada.

4.

Razvaljamo na osam krugova, svaki premažemo margarinom, osim poslednjeg, ostavimo sa strane, a onda razvaljamo drugih osam krugova i ponovimo postupak sa margarinom. Ovom prilikom utrošimo 250 gr margarina.

5.

Onih prvih osam krugova koji smo složili jedan na drugi lepo razvučemo u jedan veliki krug, pa tek onda tu poslednju koru premažemo margarinom. Sečemo na 16 trouglova, a može i više. Uvijamo u kiflice i stavljamo u pleh.

6.

Postupak ponovimo i sa drugih osam loptica, koje smo ostavili da stoje. One u medjuvremenu malo i narastu.

7.

Kada kroasane složimo u pleh, na svaku odozgo stavimo po malo margarina. Tako složene u plehu treba da stoje 30 minuta, a onda se peku.

8.

Divno se listaju, mekane su i lepe.

Posluživanje

Pravila Soprano
by skusst
i mila moja sazi je pravila

  • KROASANI(25)
  • Kiflice(9)
  • Peciva(7)
  • Pecivo(3)
  • Testo(2)
  • Krosani(2)
  • Kifle(2)
  • Cool-peciva(2)
  • Kroasani-sa-jogurtom(2)

93

odlični su ja ih punim višnjama ili prazne ali super su 🙂

Kako samo ukusmo izgledaju...Ali ja imam par pitanja. Na koliko milimetara od prilike treba rastanjiti jufke koje se mazu margarinom i kako mazete margarin?Otopljen pa cetkicom ili nozem kao sto se maze na kruv?

Draga moja Yuyu, hvala ti puno na lepim komentarima, nadam se da si shvatila, da se nicim ne premazuju kroasani. Samo sacekas da narastu u plehu. Pozdrav 🙂

Ovako je ispalo drugima