Moj profil

Krompir, učitelj i učenik☼♥♪♫

29

Ovo sam dobila mejlom..  doslovce sam ga prepisala, pa da podijelim zgodan tekst sa vama♥♪♫..

Ovo sam dobila mejlom..  doslovce sam ga prepisala, pa da podijelim zgodan tekst sa vama♥♪♫..

Sastojci

1 učitelj
1 učenik
krompir..puno krompira
prozirna kesa

Priprema

1.

Pitao je učenik učitelja:
- Tako si mudar, uvek dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš… Pomozi mi da i ja postanem takav.
Učitelj je pristao i zamolio učenika da donese krompir i jednu providnu kesu.
- Kada se na nekoga naljutiš i sakriješ svoju uvredjenost – reče učitelj – uzmi jedan krompir pa sa jedne njegove strane napiši svoje ime, a sa druge ime čoveka sa kojim si se posvadjao, a onda stavi krompir u kesu.
- I to je sve? – upita učenik iznenadjeno.
- Ne, – odgovori učitelj – potrebno je da uvek sa sobom nosiš tu kesu, i svaki put kada se se osetiš uvredjeno da u nju staviš krompir.
Učenik je pristao. Prošlo je neko vreme. Kesa se punila krompirima i postala poprilično teška. Bilo je vrlo nezgodno stalno je nositi sa sobom. Uz to krompiri koji su prvi stavljeni u kesu počeli su da se kvare. Neki su proklijali, a neki istrulili i širili neprijatan miris. Učenik je došao kod učitelja i rekao:
- Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Prvo, kesa je suviše teška, a drugo, krompir se pokvario. Predloži nešto drugo.
Ali učitelj je odgovorio:
- To isto dešava se i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrediš, u tvojoj duši se stvara težak kamen iako ti to odmah ne primećuješ. Zatim kamen postaje sve veći. Postupci se pretvaraju u navike, navike u karakter, koji rađa poroke koji zaudaraju. I na taj tovar lako bi zaboravili da nije suviše težak da ga stalno nosimo sa sobom.

Dao sam ti mogućnost da posmatraš ceo taj proces sa strane. Svaki put kada odlučiš da se uvrediš ili da nekome naneseš uvredu razmisli da li ti je taj kamen potreban.

  • Savjeti(2)
  • Saveti(1)

26

jako lepo.. i poucno.. Ali mislim da nije lako primeniti ovo..

Svaki puta kada odlucis da se uvrijedis,ili da nekome naneses uvredu,razmisli dali je vrijedno nositi taj teret, u vecini slucajeva osijetit cemo pokajanje i to prepustiti zaboravu.

Prije ili kasnije nas mladi narastaj se ugleda na nas.

neki se ljudi mijenjaju,sto dolazi s godinama,ali neki se jednostavno ne zele promijeniti,pa ostaje ona stara poslovica  ,vuk dlaku mijenja,ali cud nikada