Moj profil

Krompiruša od Domaće Jufke

30
Krompiruša od Domaće Jufke

Detaljan recept za krompirušu od domaće jufke. Za ostatak teksta posjetite blog http://balkanlunchbox.com/kako-napraviti-domacu-jufku-i-pita-krompirusa/ 

Detaljan recept za krompirušu od domaće jufke. Za ostatak teksta posjetite blog http://balkanlunchbox.com/kako-napraviti-domacu-jufku-i-pita-krompirusa/ 

Sastojci

za
TIJESTO (JUFKA)
750 g brašna
1 kafena kašika soli
NADJEV
4 do 5 velikih krompira (starijih)
1 veliki crveni luk
½ kafene kašičice soli
½ kafene kašičice bibera
Ulje

Priprema

1.

Prekrijte površinu na kojoj ćete raditi stolnjakom i ruke uvaljajte u brašno.

2.


Izmješajte sol i brašno u zdjeli. Otprilike dodajte dvije šolje mlake vode i počnite mijesiti brašno. Gnječite, stišćite, valjajte smjesu. (Kao kad pravite hljeb ili pizzu.) radite to snažno, neki 7-10 minuta, dok tijesto ne postane elastično, i osjećaj među prstima bude negdje između suhog i ljepljivog. Ako je previše ljepljiv dodajte malo brašna. Ako je presuho dodajte vode. Kad završite mješenje tijesto bi trebalo biti konzistentno.

3.
  1. Prebacite tijesto na radnu površinu. Presijecite na pola i svaku polovinu mijesite još nekoliko minuta. Premažite obije polovine uljem, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ih od 30 do 60 minuta.
4.

Ogulite i izrežite krompire na kockice. Čuvajte ih u hladnoj vodi da ne posmeđe. Kad se spremite da dodate luk, iscjedite svu vodu iz krompira i prebacite ga u suhu zdjelu. Isjeckajte ili izrendajte luk. Pomješajte luk i krompir, dodajte sol i biber i dvije supene kašike ulja. Dobro izmješajte.

5.

Radnu površinu pospite dobro sa brašnom. Uzmite jednu polovinu tijesta i mjesite je minutu do dvije. Slijedite upute pod A ili B u smjernicam navedenim za oklagiju.

6.

(A) Ukoliko imate tanku i dugu oklagiju moći ćete razviti tijesto mnogo prije nego počnete raditi rukama. Razvijajte tijesto sve dok njegova debljina ne bude kao dva novčića naslagana jedan na drugome i veličina hula-hopa.

7.

(B) Obična debela oklagija će razviti tijesto samo do veličine onoga za veliku pizzu. Kad razvijete tijesto oklagijom do granice koliko se može rastegnuti, dlanove namažite uljem i tako njima "potapšite tijesto" da se naulji i prebacite ga preko oklagije. Podignite oklagiju i pustite da tijesto tako visi preko nje. Nakon što se istegne koliko je moguće pod svojom težinom, okrenite tijesto za 45 stepeni na oklagiji tako da se istegne i sa druge strane. Pokrpite sve rupe koje nastanu na tijestu tako što ćete ih zalijepiti po krajevima. Sad nastupa izazovni dio. Dlanovima lagano skinite tijesto sa oklagije i prebacite ga preko ruke. Rastežite tijesto lagano vukući krajeve dlanom suprotne ruke. Vucite sporim, laganim i strpljivim pokretima prema vani. Ako se pojave male pukotine, zakrpite ih i nastavite. Nastavite ovo ponavljati sa svih strana sve dok tijesto ne bude debljine dva naslagana novčića, i veličine hula-hopa. Prebacite ga na radnu površinu.

8.

(Odavde, uputstva su ista za A i B.) Ponovo tijesto nauljite dlanovima nakvašenim uljem, i nastavite rastezati tijesto rukama prema vani još malo. Radite to tako što ćete krajeve tijesta podići lagano rukama i povlačiti ih ka sebi. Pokušajte da izbjegnete da tijesto puca, a ukoliko dođe do pucanja, rupe zakrpite najbolje što umijete. Kako ga rastežete, kružite oko tijesta sa svih strana, tako da bi bilo jednako razvučeno.

9.

Isjecite oko 2 cm tijesta po krajevima i bacite ga. Rukama zahvatite nadjev, istisnite tekućinu, i rasporedite ga u liniju po krajevima tijesta. Pazite da iskoristite samo pola nadjeva, jer je ostala još jedna polovina tijesta.

  • Zamotajte nadjev tijestom tako što ćete krajeve tijesta podići i prebaciti ih preko nadjeva. Vodite računa da umotate nadjev jednako sa svih strana tako što ćete se kretati oko njega. Nakon što ste prekrili nadjev krajevima tijesta, zarolajte sve prema unutra, prema centru jufke za 2-3 obrtaja sa svih strana. Onda podignite svaki kraj tijesta zamotanog oko fila i povucite prema sebi. Vaša pita će izgledati sad kao veliko crijevo koje okružuje tanki film od tijesta. Nastavite rolati i povlačiti tijesto nazad nekoliko puta. Tijesto unutar kruga će se početi cijepati. To je u redu sve dok je nadjev umotan u „crijevo“ od tijesta. Isjecite preostalo tijesto iz centra i odbacite ga.
10.

Presjecite urolano tijesto na jednom mjestu i počnite ga redati u tepsiju kao usku spiralu. Uljem premažite vrh tijesta.

11.

Zagrijte rernu na 250C. Ponovite korake od 5 do 11 za preostalo tijesto.

12.

Stavite tepsiju na srednju pregradu u rernu i pecite oko 20 minuta, dok pita ne porumeni po vrhu. Smanjite temperaturu na 200C i pecite još 10 minuta. Ako pita u nekom trenutku počne zagarati po vrhu prekrijte je folijom pa pecite još nekih par minuta. Isključite rernu.

13.

Prokuhajte jednu šolju vode sa 4-5 supenh kašika ulja. Poprskajte pitu time ravnomjerno. Vratite u isključenu, ali zagrijanu rernu na još nekoliko minuta. Pričekajte nekoliko minuta da se ohladi, zatim je isjecite po sredini i poslužite.

Posluživanje

Servirajte uz salatu, supicu, jogurt ili kiselo mlijeko. 
Ne ostavljajte pitu za kasnije, budući da krompiri ne valjaju kad se ostave.
Neki ljudi iskoriste i tijesto koje je odsječeno. Ja to smatram zamornim, pa ga bacim. Izbjegavajte da radite sa prstima i noktima da bi spriječili pucanje.

  • Krompirusa(2)
  • Pita-slana(1)

5

Hvala Natalija85 ❤️  

Obožavam krompirušu a ova tvoja fantastično izgleda!😍👍

Hvala vam Zoki i Sookie 😍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

Granatir
roler

Granatir