Moj profil

Kruh

296

Jednostavan, obični kruh, rekli biste. Ali poseban, posebno ukusan, i lijep. Jedan od najboljih kruhova koje sam ikad pravila. Prepun rupica,  mekane sredine i hrskave korice. 

Jednostavan, obični kruh, rekli biste. Ali poseban, posebno ukusan, i lijep. Jedan od najboljih kruhova koje sam ikad pravila. Prepun rupica,  mekane sredine i hrskave korice. 

Sastojci

750 g brašna (glatkog, talijansko tip 0)
50 g integralnog pšeničnog brašna
515 g vode
60 g kvasa /kiselog tijesta (ili 1,5 g svježeg kvasca)
10 g ječmenog slada ili meda
16 g soli

Priprema

1.

Predvidite da će se tijesto dizati 8-12 sati, i shodno tome osvježite kvas, koji ostavite fermentirati 4-6 sati prije nego ćete zamijesiti kruh.

2.

Pomiješajte oba brašna u zdjeli u kojoj ćete mijesiti kruh.

Odvojite 50 g vode, a ostatak dodajte u zdjelu s brašnom i počnite mijesiti.  Dobit ćete neujednačeno tijesto, ljepljivo i puno grumenčića. 

Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto da odmara 30 minuta. 

3.

Dodajte kvas koji ste nakidali na komadiće i pomiješali s preostalih 50 g vode i ječmenim sladom.

Mijesite opet tijesto par minuta dok ne upije kvas i slad. Dodajte tek sada sol i nastavite mijesiti još 7-8 minuta, dok tijesto ne postane glatko.

Možete tijesto zamijesiti u stolnom mikseru, prvo s lopaticom, a tek kad ste dodali sve sastojke prijeđite na kuku. Ili zamijesite sve ručno.

4.

Ostavite tijesto da odmori 5 minuta.

Istresite ga zatim na pobrašnjenu dasku i preklopite ga po principu trećina - malo ga rastanjite rukama na kvadrat bez da ga valjate ili vučete. Preklopite gornju trećinu prema sredini, pa preko nje donju trećinu, isto tako lijevu trećinu prema sredinu, pa preko nje desnu.

Okrenite preklop prema dolje i stavite tijesto u malo nauljenu zdjelu s poklopcem. 

Ostavite tijesto na sobnoj temperaturi da se diže 8 do 10 (pa i do 12) sati. 

Tijesto sadrži tako malo kvasa da se neće preukiseliti ni nakon dugog dizanja.

5.

Kad je prošlo predviđeno vrijeme, tijesto ponovno istresite na pobrašnjenu dasku.

Ako ćete raditi dvije manje štruce (od oko 600 g svaka) podijelite tijesto na dva jednaka dijela i opet ponovite preklapanje tako da oblikujete kuglu. Ostavite da odmore 10 minuta po oblikujte štruce.

Ako ćete raditi jedan veći kruh (od oko 1200 g kad je pečen) onda ga oblikujte u štrucu bez ponovnog preklapanja.

6.

Oblikujte štrucu tako što ćete tijesto rukama malo rastanjiti (bez da ga valjate ili vučete) na pravokutnik. Okrenite ga tako da je kraća strana ispred vas. 

Gornja dva kuta pravokutnika savijte jedan prema drugom da se sastave, a onda dalje savijte tijesto u štrucu tako što ćete ga zarolati, ali nemojte jako pritiskati, jer o tome će vam ovisiti veličina rupica. 

Oblikovanu štrucu/štruce stavite na pobrašnjenu krpu i pospite brašnom odozgor. Kako je tijesto dosta mekano, da se ne bi štruce raširile previše, već da bi rasle u visinu, stavite ih blizu jedna druge, razdvojene istim platnom na koji su položene, a zatim ih pokrijte.

Da bih tijesto kasnije lakše prenijela u pećnicu, ja svaku štrucu položim na komad papira za pečenje posut brašnom, pa onda na platno kako sam ranije opisala. Tako kruh bez problema ubacim u pećnicu bez da se deformira.

7.

Ostavite štruce da se dižu opet oko 1/2 sata, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250°C i zajedno s pećnicom i pleh ili kamen na kojem će se peći.    

Kad su pećnica i kamen/pleh vreli, zarežite oštrim nožem ili žiletom par ureza na površini, pa prebacite štrucu unutra, ubacite odmah na dno šaku kockica leda i brzo zatvorite.                                        

8.

Prvih 10-15 minuta kruh pecite na 250°C. 

Sljedećih 10-15 na 200°C, a zatim ispecite do kraja na 180°C (još otprilike 30-40 minuta ovisno o veličini kruha).

Kruh je pečen kad ga kucnete odozdo a on "zvuči" prazno. 

Ako volite čvršću koricu ostavite kruh u pećnici još 5 minuta nakon što ste je isključili naslonjen uspravno na stranicu pećnice.

9.

Izvadite kruh iz pećnice, stavite ga na rešetku za hlađenje i pokrijte čistom kuhinjskom krpom. 

Režite kruh tek kad se potpuno ohladi.

10.

Dok ja ne stignem slikati korake pripreme da bih vam olakšala postupak, pogledajte video originalnog recepta

Posluživanje

bilješke: tijesto se preklapa na trećine jer se na taj način "ojača" i bolje raste. Dakle kad ga preklapate, pazite da ne istisnete sav zrak iz tijesta, o tome će vam ovisiti ona rupičasta struktura pečenog kruha.

Vodena para u prvih 15 minuta pečenja služi da bi površina kruha ostala mekana što omogućava tijestu da se maksimalno širi. U suprotnom se na površini odmah stvori tvrda kora, kruh slabije naraste, a unutrašnjost kruha ostane više zbijena. Korica kruha nakon pečenja bude hrskavija, ali odmeknut će u svakom slučaju.

Preporučujem dodavanje ječmenog slada u tijesto, jer osim što poboljšava fermentaciju/kvasanje, pečena korica ima također lijepu, tamniju boju. Ukoliko ne možete naći ječmeni slad (a trebao bi biti dostupan u trgovinama zdrave hrane), zamijenite ga medom.

  • Kruh(22)
  • Kruh-dajanad(3)
  • Kruh i peciva(2)
  • Breadyp-is(1)
  • Bready-is(1)
  • Dough-is(1)
  • Kruh-bez-kvasca-dajanad(1)
  • Kruh-video(1)
  • Hleb-domaci(1)

58

Pravim ga vec vise puta sad sam tek objavila slike.. Kruh je prelijep..i samo da znate ovo ce bit moj jedini za sada recept za kruh ❤ Hvala vam na receptu i moje preporuke svima!

od svih kruhova koje sam radila do sada ovaj je ono baš najbolji... ja ga volim raditi, a svi ga volimo jesti... u zadnja dva tjedna tri puta sam ga radila...hvala Dajana

Prelep ti je i ovaj hleb Dajo 👏 Spolja hrskav, iznutra mekan, jako ukusan i ima tako puno onih divnih rupica... baš mi se svideo 😁 I dalje najdraži  onaj sa krompirom, ali ovaj odmah iza njega 😉 Posećivaću ti  ja češće ovu galeriju 😎 

Hvala ti i na ovom rcp 😘