Moj profil

Kruh s kukuruznim brašnom i krumpirom

89

Iz malog eksperimenta ispao je krasan, mekan kruh

Iz malog eksperimenta ispao je krasan, mekan kruh

Sastojci

100 g sitnog kukuruznog brašna (NE polenta)
1 srednje veliki krumpir
80 g osvježenog kvasa (startera)
350 g vode
12 g soli
1 žličica ječmenog slada

Priprema

1.

Pomiješajte kukuruzno brašno sa 150 g vode, pokrijte i ostavite da odmara oko 1 sat.

U međuvremenu skuhajte krumpir, kratko ga prohladite pa protisnite kroz tijesak ili ga pretvorite u pire gnječilicom (ne mikserom ili u blenderu jer postane gumen).

2.

Kvas/starter,  koji ste nahranili/osvježili 4-6 sati prije nego ćete početi mijesiti kruh, nakidajte na komadiće i stavite u zdjelu sa 100 g vode i ječmenim sladom. Ostavite da odmekne 10-15 minuta a zatim izmiješajte rukom ili ručnom pjenjačom da se u potpunosti (ili barem djelomično otopi).

3.

Prosijte pšenično brašno u zdjelu, dodajte kukuruzno brašno, krumpir i kvas otopljen u vodi. Počnite mijesiti dodajući preostalih 100 g vode. 

Potrebna količina pšeničnog brašna može lagano varirati u ovisnosti o veličini krumpira i količini vode u njemu, stoga po potrebi dodajte ili oduzmite, tijesto će svejedno biti dosta mekano i po malo ljepljivo.

Sol dodajte na kraju kad su se svi drugi sastojci povezali.

Tijesto izmijesite na pobrašnjenoj dasci. Oblikujte kuglu, stavite je u čistu, veću zdjelu s poklopcem (ili pokrijte zdjelu plastičnom folijom i platnenom krpom preko nje.

Ostavite tijesto da se diže 8-10 sati (ja sam ostavila cijelu noć, oko 10 sati).

4.

Istresite tijesto na pobrašnjenu dasku.

Lagano ga rastanjite rukama, pazeći da ne istisnete sav zrak.

Preklopite na trećine: gornja trećina prema sredini, pa donja preko nje; desna trećina prema sredini, pa lijeva preko nje. 
Okrenite preklop prema dolje pa stavite ponovno tijesto u zdjelu i poklopite/pokrijte. Ostavite da se diže 1 sat. 

5.

Podijelite tijesto na pola i od svake polovice oblikujte štrucu, tako što ćete tijesto prvo malo rastanjiti rukama pa zarolati.

Komad papira za pečenje dobro pobrašnite (najbolje je durum brašno, ili kukuruzna krupica za palentu ako ga nemate). Prije nego ga pobrašnite presavijte ga na polovici pa raširite i malo izdignite taj dio gdje je presavijen, poslužit će vam da dvije štruce ostanu razdvojene, tj. da se ne spoje dok se dižu i peku.

Stavite dakle štruce na pobrašnjen papir, pobrašnite ih i odozgor. pa preklopite višak papira sa strane preko štruca (na taj način se štruce neće raširiti u širinu). Pokrijte čistom krpom i ostavite da se dižu 1/2 sata, vrijeme dovoljno da zagrijete pećnicu.

P.s. na slici nije ovaj kruh, svrha je samo da slikom pokažem da bude jasnije 

6.

Zagrijte pećnicu na 250°C (ako imate kamen za kruh/pizzu, zagrijte ga skupa s pećnicom, najmanje pola sata, mora biti jako vruć).

Premjestite kruh u pećnicu (ja skliznem papir s kruhom na ravan pleh pa prenesem do pećnice i onda na isti način skliznem kruh s papirom na kamen). Odmah na dno pećnice ubacite šaku kockica leda (para na početku pečenja pomaže da se kruh bolje raširi i digne, u suprotnom će se stvoriti odmah tvrda kora i kruh manje naraste ili ispuca u pečenju).

Pecite 15 minuta, smanjite na 200°C, nakon još 10 minuta na 180°C i ispecite do kraja (ja sam ga pekla ukupno 65 minuta jer je dosta vlažan iznutra.

7.

Ostavite kruh da se potpuno ohladi na rešetki, ne režite ga vrućeg ili toplog.

  • Kruh(6)
  • Kruh-dajanad(2)
  • Kruh-sa-starterom(2)
  • Kruh-s-krumpirom-dajanad(1)
  • Kruh-sa-kvasom(1)
  • Hleb-kukuruzni(1)
  • Kukuruzni-kruh(1)
  • Kruh-bez-kvasca(1)
  • Kruh-i-kiselo-tijesto(1)

13

😍

E ovaj je moj favorit 😉 Definitivno najukusniji sa kvasom koji sam probala dosad 😁 Oduševljena sam njegovim ukusom, predivnom hrskavom koricom i mekoćom testa... Od srca preporučujem ovaj hleb! Hvala puno Dajo na ovom rcp 😘

Možeš svakako. Ovaj kruh ima dosta vlage u sebi i pečenje u posudi mu pogoduje. 

Ovako je ispalo drugima