Moj profil

Kuharski rječnik olakšava odognetavanje recepata

96

Ne razlikujete li blanširanje od gratiniranja, ovaj mali rječnik osnovnih postupaka u kuhinji olakštat će vam pripremanje novih i ukusnih jela.

 • članak je preuzet ih jednog dnevnog lista

Ne razlikujete li blanširanje od gratiniranja, ovaj mali rječnik osnovnih postupaka u kuhinji olakštat će vam pripremanje novih i ukusnih jela.

 • članak je preuzet ih jednog dnevnog lista

Sastojci

flambirati ?
blanširati ?

Priprema

1.

Flambirati: Jela preliti zagrijanim jakim alkoholom (vinjak, konjak, viski), a zatim zapaliti. To profinjuje okus jela.

2.

2 Blanširati: Kratko stavljanje mesa ili povrća u kipuću vodu kako bi se sačuvala boja, uništile bakterije ili zbog lakšeg guljenja.

3.

3 Gratinirati: Zapeči u pećnici, Jela za gratiniranje često se posipaju sirom i mrvicama i prelijevaju umakom, primjerice od vrhnja i jaja.

4.

4 Karamelizirati: Postupno rastopiti šećer ili pržiti povrće (luk) dok ne dobije smeđu boju.

5.

5 Pirjati: Postupak kojim se meso ili povrće najprije poprži na masnoći, a zatim kuha uz dolijevanje malo tekućine (npr. vode ili vina), na slaboj vatri i obično duže vrijeme. Posuda u kojoj se hrana pirja mora biti poklopljena kako iz nje ne bi izašla para.

6.

6 Poširati: Staviti namirnice koje se lako raspadaju (npr. ribu, jaja) u mnogo zavrele vode, s time da ta tekučina više ne smije vreti nego samo malo “vući” sitne mjehuriće na površinu.

7.

7 Panirati: Manje komade mesa, ribe ili povrća uvaljati najprije u brašno, zatim u umućeno jaje i na kraju u krušne mrvice pa pržiti u vrućoj masnoći da dobije hrskavu koricu.

8.

8 Quiche(Kiš): u Francuskoj kuhinji Quiche je naziv za slanu pitu s nadjevom od jaja i vrhnja. Poslužuje se vruće, kao predjelo. Quiche Lorraine sadrži još i sjeckanu slaninu. U Quiche se mogu stavljati i sir, šunka, gljive te morski plodovi.

9.

9 Legirati: Žumanjak izmiješati sa tekućinom pa ga, neprekidno mješajući, polako uliti u vruću tekučinu koja, međutim, ne smije više vreti. Inače bi se jaja mogla zgrušati. Legiraju se juhe, umaci i kaše.

10.

10 Sotirati: Metoda pripreme hrane na malo masnoće u plitkoj tavi na relativno visokoj temperaturi. Sastojci se obično narežu na komadiće ili tanko narežu kako bi se brže ispekli. Sotirana hrana obično izvana malo posmeđi, no zadržava svoju teksturu, vlažnost i okus.

11.

11 Pasirati: Protisnuti namirnice kroz fino sito ili napravu za pasiranje.

12.

12 Rekonstituirati: Termin koji označava postupak dodavanja vode dehidriranoj hrani kako bi ponovo postala tekuća. Rekonstituiraju se npr. mlijeko ili jaja u prahu.

13.

13 Sterilizirati: Uništavati mikrobe sa hrane ili posuđa pomoću visoke temperature, između 110 i 115 °C.

14.

14 Ukuhati: Brzo kuhati na jakoj vatri da bi temeljac, umak ili slićne tekučine postale gušće, a njihov okus jači.

15.

15 Zaprška: Brašno popržimo na masnoći dok ne postane zlaćano (svijetla zaprška) ili smeđe (tamna zaprška).

 • Savjeti(4)
 • Saveti(4)
 • Ideje-i-savjeti(1)
 • Nasveti(1)
 • Ljekoviti-savjetisavjeti(1)
 • Korisni savjeti(1)
 • Dobro je znati(1)
 • Rat(1)
 • Kuh(1)

14

klanjam se do poda 😎

❤️

Vrlo koristan kuharski riječnik i odlično osmišljen text za mlade supruge i novopečene mame….pozdravljam ga,,,,,:)

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)