Moj profil

kukuruzna pogača s batatom ♥

37

i slaninicom ♥

i slaninicom ♥

Sastojci

1,5 šalica kukuruznog brašna
2 žlice nasjeckane slanine
1 šaluica pirea od batata
1 šalica mlaćenice (u zamjenu kiselo mljeko jogurt)

Priprema

1.

Skuhati batat i  vilicom napraviti pire.

Nasjeckati slaninu na kockice  prepržiti na tavi (staviti na ubrus da se ocijedi suvišna masnoća).

Pomiješati prvo suhe sastojke..u kukuruzno brašno dodati sol i prašak za pecivo.

Umutiti jaje i izmješati sa pireom od batata....promješati s mlaćenicom. Spoji suhe i mokre sastojke i zatim dodati  poprženu ocjeđenu slaninu. Izlijte u pleh ili okrugli kalup..tj odgovarajući manjii  za pečenje  .

Pecite  cca  30 minuta na 200° C

Posluživanje

Batat  zovu  beta-karotenski kralj povrća. krajevima svijeta.

Batat sadrži puno škroba, malo šećera,  zanimljiva okusa i bogat mineralima i vitaminima. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule). Samo 140 g batata posve osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan, jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi su važni i za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.).

Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa,  Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti.

  • Kruh(2)
  • Batat(2)
  • Batat-kruh(1)
  • Batat-razno(1)

14

Ruzica13 zahvaljujem na prekrasnoj fotki u galeriji uz recept...i veliko zadovoljstvo da si zadovoljna receptom

Meni se dopalo..u jednom zalogaju prvo se oseti ukus batata, pa onda slaninica i na kraju kiselkastost jogurta...odlicno 👍

Hvala♥♡

Ovako je ispalo drugima