Moj profil

Kvarnerska riblja juha

60 minuta
269

Primorci s Kvarnera stari su morski vukovi, koji znaju uloviti, ali i pripremiti ribu. Tradicionalna riblja juha, kojom će vas poslužiti u gotovo svakoj kući na Kvarneru, lijek je za dušu i tijelo.

Primorci s Kvarnera stari su morski vukovi, koji znaju uloviti, ali i pripremiti ribu. Tradicionalna riblja juha, kojom će vas poslužiti u gotovo svakoj kući na Kvarneru, lijek je za dušu i tijelo.

Sastojci

za
800 g ribe (škarpina, arbun)
1 žlica limunova soka
2-3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 grančica celera
1,5 l vode
100 g korabice
50 g mrkve
1 žlica Vegete

Priprema

1.

Ribu dobro očistite i operite.

2.

Mrkvu, korijen celera, korijen peršina, korabu i krumpir očistite i stavite kuhati u hladnu vodu.

3.

Kad je povrće napola kuhano, dodajte očišćenu ribu i Vegetu, grančicu celera i češnjak. Ribu kuhajte dvadesetak minuta dok ne omekša.

4.

Kuhanu ribu izvadite, a juhu procijedite. Kuhano povrće narežite na kockice. Ribu odvojite od kosti i kožica te natrgajte na manje komade.

5.

U procijeđenu juhu dodajte narezano povrće, kuhanu rižu, maslinovo ulje i komadiće ribe. Juhu stavite na vatru da još malo kuha, po potrebi posolite i dodajte limunov sok.

Posluživanje

Juhu rasporedite u tanjure i pospite sitno nasjeckanim peršinovim lišćem.

Savjet

Juha će biti bistrija, a i ukusnija, ako ribu kuhate na umjerenoj vatri.

  • Juhe ............(70)
  • Riba(13)
  • Riblja juha(6)
  • Juha(5)
  • Ribe...(4)
  • Ac(2)
  • Supe i čorbe(2)
  • Supe - corbe(2)
  • Kvarner(2)

4

🤗mmmmmmmmmmmmmm

ajme što ja volim lešo škarpinu.... baš ovako iz juhe!

odgovor na prvi komentar: kad se kuha juha, recimo ona od kosti, ili pogotovo riblja juha, kosti i riba se znaju raspasti. zato se juha cijedi nakon kuhanja (uobičajeno je da se to napravi) kako bi se izbjeglo da netko proguta kakvu košćicu (što naravno nikako ne bi trebalo). e sad zamisli kaoliko bi ti vremena trebalo da iz cjediljke u kojoj je ostala mješavina i povrća i kosti i mesa i ne znam čega sve ne, iščeprkaš svo NAREZANO povrće! puno je praktičnije i sigurnije povrće ostaviti  komadu, pa ga fino jednostavno izvadiš iz cjediljke bez puno čeprkanja, i narežeš ili usitniš onako kako voliš, bez opasnosti da će netko progutati nešto što ne bi smio.

Vjerujem da se povrće manje raskuha kada je kuhano u komadu. Ljepše izgleda kada se poslije nareže na kockice.