Moj profil

LECENJE OPEKOTINA

96

Ovaj nacin sam naucila od inzinjera hemije, koji je to primenjivao na nama u firmi. On je to naucio od svoje nepismene majke.

Primenila sam ga i na mom tada sedmogodinjem sinu kada mu je usijano gvozdje palo na ruku.Tek da se zna, moj sin danas nema oziljak.

Ovaj nacin sam naucila od inzinjera hemije, koji je to primenjivao na nama u firmi. On je to naucio od svoje nepismene majke.

Primenila sam ga i na mom tada sedmogodinjem sinu kada mu je usijano gvozdje palo na ruku.Tek da se zna, moj sin danas nema oziljak.

Sastojci

po potrebi mlevena kafa
nevenova mast
40 cvetova nevena
2 ravne kasike svinjske masti

Priprema

1.

Pogodno je za bilo koju opekotinu: vatra, kiselina, voda, mleko, metal...

2.

Na opekotinu sipati mlevenu kafu i drzati tako dok ne prestane da pece pa isprati pod mlazom vode. Postupak ponavljati sve dok vas pece kada ranu pospete kafom. Kafa ce ostati jednim delom na rani ali tako i treba.

3.

Na opekotinu staviti nevenovu mast, bez razmazivanja,prekriti sterilnom gazom koju pricvrstite flasterom. Ne umotavajte previse da bi koza bila u kontaktu sa vazduhom, osim ako ce te boraviti u zagadjenom prostoru. Tada dodatno umotajte zavojem.

4.

Nevenovom mascu mazite dva puta dnevno  kada menjate i gazu do izlecenja. Za to vreme izbegavajte boravak u zagadjenim prostorijama. U stanu nemojte koristiti sredstva za skidanje kamenca, razna odmascivanja i slicno jer su pare tih hemijskih sredstava kontra-produktivne.

5.

NEVENOVA MAST. Ovo nije replika vec recept koji mozete naci u mnogim knjigama koje se bave alternativnom medicinom.

6.

Zagrejati mast pa u nju dodati neoprane  sveze cvetove nevena  prziti dok cvet promeni boju na srednjoj vatri uz povremeno protresanje posude, a po potrebi promesati drvenom varjacom.  Pripremati isklucivo u emajliranim, keramickim ili vatrostalnim posudama.

7.

Dalji postupak kao u ostalim receptima: ohladiti, sutra dan zagrejati da se otopi i procediti kroz gazu.

Cuvati na sobnoj temperaturi ne u frizideru.

Posluživanje

Treba znati da je neven lekovit odnosno njegovo etericno ulje, a svinjska nast pomaze izvlacenju tog ulja iz cveta i polena, zato , sto manje masti a cvetove NE PRATI.

  • Lek(3)
  • Zdravlje(2)
  • Zdravlje-opekotine(1)
  • Zdravlje-prirodni-lijekovi(1)
  • Lek-za-opekotini-nevenova-mast(1)
  • Apoteka-neven(1)
  • Melem-za-opekotine(1)
  • Neven(1)
  • Prirodni-lijekovi(1)

9

ja znam za nevenovu mast, ali nikad nisam cula za kafu, to cu da zapamtim posto se cesto oprzim 🙂

Kajo, drago mi je da ti je ovo pomoglo

Uvek imam ovu mast, zaista je delotvorna i za opekotine ,i za oziljke i  uopste za kozu.... Nedavno sam se bas dobro opekla vrelom parom, odmah sam mesto namazala uljem i posula kafom...Posle toga, mazala sam nevenovu mast...Nema oziljka, ma ni traga opekotini.....

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)