Moj profil

Lemon rice (by Jamie Oliver)

15 minuta
54

Volim jednostavne recepte koji uspiju svaki put i pri tome imaju poseban zaplet!:) Ako volite rižu i privlačna vam je pomisao na blagi trag limuna na njoj, onda je ovo recept za vas!

Volim jednostavne recepte koji uspiju svaki put i pri tome imaju poseban zaplet!:) Ako volite rižu i privlačna vam je pomisao na blagi trag limuna na njoj, onda je ovo recept za vas!

Sastojci

za
1 čaša riže
2 čaše vode
prstohvat soli
1/2 limuna

Priprema

1.

Ovaj način pravljenja riže je jednostavan, i naziva se metod apsorpcije. To znači da rižu koju kuhate nećete morati cjediti. Princip je jednostavan: 1 mjera riže + 2 mjere vode, kuhati na laganoj vatri u poklopljenoj šerpi ili tavi sa teflonskim dnom dok riža ne upije svu vodu. Ali malo će detaljnije biti predstavljeno u nastavku.

2.

Staviti vodu u šerpicu da kuha. Kada je prokuhala, skloniti sa vatre.
Rižu je potrebno oprati. Ukoliko koristite bijelu rižu, onda će ovo zahtijevati malo truda, jer je potrebno odstraniti svu kredu koju koriste kako bi obojili rižu u bijelo. Efikasno pranje se može obaviti na sljedeći način: rižu odmjeriti i staviti u teglu, zatim nasuti hladne vode, zatvoriti teglu i dobro protresti. Mutnu vodu istresti i zamijeniti čistom. Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da voda u kojoj je riža postane bistra.

3.

Kada je riža čista, ocijediti je. Zagrijati teflonsku duboku tavu/šerpicu na srednje jaku temperaturu (kod mene je 2 od 3) i istresti rižu. Ne koristi se masnoća! Preliti ključalom vodom i poklopiti poklopcem.

4.

Limun dobro oprati, po mogućnosti četkicom. Uvijek tražite limun koji miriše sam od sebe, jer je manja mogućnost da mu je korica tretirana hemikalijama. Zatim popoloviti limun, i odrezati izabranoj polovici "rep", kako bi stabilno stajao u tavi.

5.

Tavu protresti kako bi se riža podjednako rasporedila po tavi. Posuti je sa prstohvatom soli. Limun staviti u sredinu i poklopiti tavu poklopcem. Ukoliko imate, možete staviti grančicu suhog ruzmarina na limun.

Ukoliko se bude pjenila riža toliko da počne šištati na rubovima poklopca, otklopite i iz daljine puhnite u pjenu, odmah će nestati. Zatim smanjite temperaturu za najmanji mogući nivo, i nastavite kuhati. Držite temperaturu onoliko visokom koliko je potrebno da pjena ne počne izlaziti kroz otvore, nije bitno ako se stvara. Dakle, temperatura treba biti najveća koju riža može tolerisati, jer ako se kuha na niskoj temperaturi postane pregnjecava.

6.

Sada će riža polagano da se kuha, a unutrašnjost limuna će se topiti. Riža je gotova kada je nestane vode i polagano počne da se lijepi za dno. Trebaće oko 15 minuta, zavisi od izvora toplote.

Kada je riža gotova, ukoliko želite poseban ukus, uzmite polovicu kuhanog limuna, odstranite mekanu unutricu, i nasjeckajte na sitne komadiće, te pomiješajte sa rižom.

Posluživanje

Riža se servira kao samostalno jelo ili prilog. Potrebno je dosoliti, a i začiniti drugim začinima ako volite (malo bibera ili bosiljka nije na odmet).

  • Riža(3)
  • Jamie-oliver(1)
  • Za-odmah(1)

7

Odlična je ovako skuhana riža.. i ja tako kuham , već dugo..

Isprobano, odlicno! Kao i sve od Jamiea.

Odlična kombinacija salimunom, a ja sam uz to koristila i mikrotalasnu - svidja mi se baš.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)