Moj profil

Leskovački ćevapi - Joca

51

Od, naravno, mog Joce...

Od, naravno, mog Joce...

Sastojci

Osmeh

Priprema

Ako nemas merak na jedenje, ne se pipaj oko ćevapi. Ćevapi su za ljudi. Od meljeno meso od plećku, od siju na bika i od paflaku. Kad se ubavoi izmesi, turi se na led, da prespie. Ujutro se izmelje jos jed'n put. Kad meso odvugne - turi se na žar. Ćumur mora da je iz planinu. Domaćica da je ubava. Domaćin da nee budala. Kad se toj udesi, ćevap sam ripne na čoveka, u tanjir. Takvi ćevapi praviv se samo u Leskovac.
1.

Recept br 2.

Sastojci za cca 1 kg:

Juneće meso
0.5 kg plećke
0.4 kg vrata
0.1 kg potrbušine
20 g soli - (2%)

100 - 150 gr svinjske masti  (10 - 15 %)

Meso se iseče u kocke 3-5 cm i posoli. Meso se dobro izmeša i ostavi da odleži 5-6 sati. Posle toga meso se melje na rešetki prečnika 8-10 mm. Dobro se izmeša i ostavi u frižider da odstoji još 8-12 sati. Nakon toga, meso se ponovo samelje na rešetki promera 3-4 mm dodaje se mast i dobro izmeša. Takvo meso treba da odleži još 2-3 sata u frižideru.

Neposredno pre stavljanja na roštilj mesu se može dodati i malo crnog luka (sitno seckanog), tucane ili zelene ljute paprike (sitno seckane) i malo bibera. Neko dodaje i tvrdi kačkavalj sečen na kockice 5 mm. Sve se dobro izmeša, formira u lopte od 200-250 g i stavlja između 2 celofana namazana uljem. Tada se ravnomerno pritisne kuhinjskom daskom i dobije formirana okrugla pljeskavica debljine 1-1,5 cm.

Prijatno...

Posluživanje

Vrućo...

  • Čevapi(2)
  • Cevap(1)

24

Svaka cast na uvodu koji me odusevio. Istina dosta toga nisam od prve shvatila ali u tome i jeste car svega. Cevape cu pokusati da napravim po ovom receptu da Leskovac zamirise i u Tuzli. Lijep pozdrav

gotova mast ,se stavlja

Kako svinjske masti? Jel one gotove kad se tope čvarci ili masti tvrde (od špeka ili leđa?) Obavezno isprobavam!

Ovako je ispalo drugima