Moj profil

Lička masnica uz VIDEO

127

Recept iz davnina tzv. "gačanka masnica". Pravili bi je uoči   Sveta tri kralja  pa odatle iuzrečica "Sveta Tri kralja -masnica se valja".

Recept iz davnina tzv. "gačanka masnica". Pravili bi je uoči   Sveta tri kralja  pa odatle iuzrečica "Sveta Tri kralja -masnica se valja".

Sastojci

na standardnom hrvatskom jeziku
4-5 žlica jušnih ulja ili mast
4 dcl vode, malo octa
još ulja(do1 dcl) za premazivanje svake kore )
POSIP za MASNICU (nadjev)
10 dag putra ili maslaca
šečera za pošečeriti kore
cimet može i ne mora
na gackome čakavskom dijalektu
malo više od 1/2 kg brašna
1/4 litra teple vode
ostike

Priprema

1.

Zamisi se testo, ostavi da stoji pol ure, rastače tanko (kaj za štrudel), premaže rastopljenom masšćom i polsiplje zrnjem kimljena ili samo mast i cukar, zatače se i smota uobal i metne u tepsiju . peče se na tijanomu ognju malo manje od ure vrimena.  *Masnica je bila jako štimana od Sveta Tri Kralja do Mesopusta, pa bi narod edva dočekal da projde Nova godina da more peć masnicu, a odatljen i uzrečica “Sveta Tri kralja -masnica se valja”. A matere su znale dici češće utakat masnicu da imadu ča poist.

2.

POSTUPAK IZRADE TJESTA i to na maloj radnoj površini, ...***pogledajte VIDEO  kako razvući kore  za masnicu štrutlu ili tanko vučeno tijesto*** jer nemam puno mjesta u kuhinji, pa sam si prilagodila izradu u više loptica… na malo radne površine iako se sve to može raditi sa jednom većom loptom od tjesta i na pobrašnjenom stolnjaku s dalnovima vrtiti u krug i razvlačiti u onako veliki po cjelom stolu.

Pogledaj video pd točkom 17. ovog recepta

3.

Brašno prosijati kroz sito na radnu površinu. U sredini napravi jamicu, u nju stavi 4-5 jušnih žlica ulja, pa postepeno dodavaj posoljenu mlaku vodu.Vrtim u krug nožem od sredine i dodajem vodu..Teško je odrediti količinu vode, ali ako slučajno pobjegne više vode onda pridodaj još brašna. Ima Tenino brašno gatko, ili specijalno za savijače ili štrudl. Ja to prvo s nožem vrtim u krug ili lopaticom.

4.

Zatim tjesto do kraja umjesi blago nauljenim rukama, (više  puta (5-6) lupim tjestom o radnu površinu kao da ga tučem,  mlatim  tako je radila moja baka). Mjesiti  ga cca 5-7 minuta da postane glatko i mekano i ono se više ne ljepi za radnu površinu.

5.

Tjesto oblikuj u kuglu. Namaži tjesto uljem i stavi ili u najlonsku vrečicu ili ga stavi u posudu i prekrij folijom (vidi na kolažu slika). Neka bude na toplom ako je hladno poklopi toplim loncem .

6.

Odmoreno tjesto najprije malo istanji valjkom na radnoj površini koju pospeš brašnom. Napravim mlinac (koru koju ću još razvući) veliki kao veća tava i svaki mlinac-koru premažem sa uljem i stavim malo ulja na dno radne površine, pa mlinacili koru.. po njemu malo razmažem ulja, pa drugi mlinac-ili koru malo ulja razmažem prstima, treći.. i tako svaki premažem sa uljem i stavljam jedan na drugi i na kraju prekrijem kuhinjskom krpom i nek stoji 30 minuta. Ispadne ih 6 loptica koje isto malo uljnim rukama oblikuješ, (ovaj put mi je ispalo osam) ovisi o veličini loptica.

7.

Nakon 30 min odmereno nauljeno tjesto na pobašnjenoj radnoj površini malo istanjim valjkom, i stavim tjesto na dlanove okrenutim gore i mlinac tj koru koju ću razvući još više vrtim malo u krug prstima tj dlanovima… dovoljno je da ispadnu velićine veće tepsije npr. vel. one crne od pećnice vidi gore na kolažu kad se poveća slika.

8.

Nakon što je tjesto tanko (zbog ulja nemam ni zadebljanih krajeva), a ako ih i ima, razvućem još prstima i malo valjkom ili ih jednostavno odrežem škarama.

9.

Razvučeno tjesto kratko ostavi (5-6 min) da se prosuši a i ne moraš.

10.

Ovo je iz bakine bilježnice starinski recept i samo se stave komadići maslaca putra ili masti te pospe sa šečerom i tako jedna kora na drugu između masnoća i šečer i dobije se kao jedna štruca ili savijača, može i malo cimeta ako volite) to je slatka varijanta.

11.

Moja baka je radila masnicu slatku i slanu na način da je namazala kore sa mašću, blago posolila i popaprila i stavila kora koliko ih je ispalo može i 5-6 tankih kora jedna na drugu. Dobila sam 8 kora i 4 sam upotrjebila za masnicu, 2-ije za štrudl od sira, a 2-ije za štrudl od jabuka, 4 kore za jednu masnicu.

12.

sad ide rolanje kora npr. nadjev od sira stavite na koru, a ispod kore stavi čistu veću kuhinjsku krpu. Na koru nadjev kao valjak uz donji rub.. ili ga razmaži na 3/4 ukupne površine tjesta te preklopi prvo krajeve da ne iscuri nadjev i pomoću krpe rolaj u valjak – savijaču ili štrudl, jer je tjesto osjetljivo nježno i tanko.

13.

Tako je lakše premjestiti gotovu štrudlu pomoću krpe na nauljeni lim jednu do druge..

14.

MASNICU po površini premaži masnoćom (putar ili maslac ili mast) onom koja vamo dgovara.

15.

Štrudl od SIRA: gornju površinu štrudla premaži kistom obilnije vrhnjem + žutanjak.

Kada kupimo gotove kore onda ih je najbolje malo poklopiti sa mješavinom maslaca malo ulja  i mlijeka vode poskrpopimo kore stavimo nadjev ili od krumpira sira ili  već nadjev koji želimo i zamolio. Dobro namazom žumanjka i cijelim kiselim vrhnjem. I n

neka stoji petnaestak minuta... Kad je pečeno  ónda vruče zalijemo sa jamnica tjedan mineralnom cca 2 dcl ovisi o veličini teorije 

16.

Peci 30-40 minuta u pećnic ugrijanoj na 200°C . Peci dok ne poprimi ljepu boju. Masnicu ili Štrudl treba prije rezanja uvijek malo ohladiti u limu. Prekrijem krpom dok se hladi ako želim hrskaviju koricu. Ako želim mekanu gornju površinu štrudle poškropim ili prekrijem navlaženom krpom na par minuta.
VIDEO URADAK za izradu ličke masnice ZAHVALJUJEM ivonab za veliku pomoć oko videouradka

!!kXkmbqQtBiU!!

17.

VIDEO:::

izrada tjesta pogledaj i video kako mjesiti i nastavak videa 2 dio izrade i 3 dio nastavak izrade tjesta i završetak izrade

I još jedan video uradak s YouTouba   kako se to radilo u mom rodnom gradu Otočcu Lička masnica iz Otočca

link: https://www.youtube.com/watch?v=EroMArRT8AY

Posluživanje

jednostavna, s tankim korama bez nadjeva, samo kore prelivene domaćom masti, putrom ili maslacom..te se pospe šečerom..a može i slana varijanta..(recept je iz stare bakine bilježnice još od prabake i s kojena na koljeno)...Stavljam ovaj recept zbog obećanja jednom početniku (zato sam opširnije napisala) za razvlačenje tankih kora i uz to prvi kolaž sa slikama .. valjda je dobro ispalo…
slika masnice izbliza
slika masnice 1
slika masnice 2
slika štrudl od sira

I kad ovo savladaš... zagorske štrukle će ti biti pjesmica…
evo i Štrudla bučnica uz video recept..

Napomena:

Uvijek napravim  duplu turu i dio tijesta zamrznem tako da  nakon odmrzavanja na sobnoj temperaturu nakon 2-3 sata ili izvadim ujutro pa kad dođem sa posla. ili navečer izvadim da se odmrzne do ujutro.Tijesto se super razvlaći.

  • Masnica(3)
  • Lička kuhinja(2)
  • Licka-masnica(2)
  • Vuceno-tijesto-video(1)
  • Peciva-maslenica(1)
  • Poslastica(1)
  • Testo(1)
  • Slatke pite(1)
  • ŠTRUDLE- SLANE(1)

28

Hvala i tebi kepice   super si štrudlu razvila.. prekrasno ti je ispala  štrudlaaaaaaaa!!🙂❤️ 

Evo anči ,sva sam važna i prepotentna 😁 gledala sam tvoj video i pročitala recept ,a onda sam ,kod olili uzela foru s uljem ,jer mislim,da mi sa brašnom ,ne bi iz prve tak' ispalo 😉 

Hvala anka,na receptu i dobrim savjetima ❤️

Hvala curke😁... drago mi je da vam se sviđa video za razvlačenje kora...Radi,  radi  😁 valjaj mijesiiiii  kepicee..Poz🙂

Ovako je ispalo drugima