Moj profil

Liker "kralj sunca"

31
Liker "kralj sunca"

Nastavak serije Originalnih recepata...

Tajna ovog recepta je u timskom radu!  Prvo, morate imati cool prijatelja kao sto ja imam Anku1971, drugo, iz virtuelnog svijeta preci na druzenje u zivo i trece, prvo i drugo spojiti u jedno od COOL druzenja koja se organizuju na PRC-u! Nije tesko, zar ne :-))

Nastavak serije Originalnih recepata...

Tajna ovog recepta je u timskom radu!  Prvo, morate imati cool prijatelja kao sto ja imam Anku1971, drugo, iz virtuelnog svijeta preci na druzenje u zivo i trece, prvo i drugo spojiti u jedno od COOL druzenja koja se organizuju na PRC-u! Nije tesko, zar ne :-))

Sastojci

14-15 kom mladih zelenih oraha
2 kom kora narance
sipka vanilije
500 gr secera
1/4 l vode

Priprema

Dorada Ankinog liker od oraha :-)
1.

Tuckom za meso, izlupati orahe i staviti ih u teglu, naliti konjakom, zatvoriti teglu odgovarajucim poklopcem i ostaviti na suncu 10 dana.

2.

Desti dan procijediti sadrzaj (odbaciti orahe) i ubaciti isjecenu koru od naranci, i stapic vanilije. Teglu zatvoriti i ostaviti na suncu sljedecih sest dana. Povremeno teglu protresti kako bi se sadrzaj promijesao.

3.

Prokuhati 1/4 l vode sa secerom. Ohladiti i pomijesati sa tecnoscu iz tegle, procijediti kroz gazu, ili najsitnije cjedilo, sipati u manje boce, dobro zatvoriti i ostaviti liker u ostavi tri mjeseca prije upotrebe.

4.

Postupak koji sam ja koristila je mnogo kraci od napisanog, zahvaljujuci Ankinom likeru tako da sam ja samo dodala narancinu koru, drzala na suncu teglu sedam dana i dobila to sto je naslici. Secer nisam dodavala jer je Anka dovoljno zasladila orahov liker. Anka1971, jos jednom ti se od srca zahvaljujem na paznji, druzenju na PRC-u, smijehu i caskanju  do rano u zoru :-))

Posluživanje

Francuski kralj Luj XIV, nazvan i kralj-Sunce, zivio je raskosno, raspusno, rasipnicki. Bio je pravi apsolutista i pripisuje mu se cuvena recenica: “Drzava – to sam ja”. Nije sigurno da je on tu recenicu ikada izgovorio, ali, u svakom slucaju, ona vijerno odslikava njegov nacin vladanja. Uslijed cestih ratova i ogromnih poreza narod je osiromasio do krajnjih granica, ali to nije ni malo smetalo kralju da izgradi velelijepni dvorac i park Versaj i da uziva u svim zivotnim radostima, a posebno u ljepoticama koje je izdasno darivao.
Jedna od miljenica raspusnog kralja bila je madam de Mentenon. I, kada je zapazila da neumjeren zivot pocinje da ostavlja tragove na kraljevoj muskoj snazi, madam de Mentenon je, po savjetu jednog kaludjera, pocela da mu spravlja posebne slatke alkoholne napitke, pretece danasnjih likera. Eksperimentisala je sa razlicitim vrstama voca i biljaka. Nije ostalo zabiljzeno da li su ova pica zaista djelovala okrepljujuce na onemocalog kralja, ali su likeri postali omiljeni sirom svijeta i danas ih ima mnogo vrsta, samo sto ih radije piju zene nego muskarci. Liker od oraha, jedan od onih koji su se kralju najvise dopali, madam de Mentenon je nazvala njegovim imenom.

  • Liker(1)
  • Likeri(1)
  • Originalni-recepti(1)
  • Liker-orah(1)

6

moji omiljeni sastojci

Ma živjele vi meni curice "157 ko Jegor Korojev, a poslije nek umre ko `oće", tako je govorio moj djed, neznam otkud mu taj Jegor, ali ovo mu je uvijek bilo kod nazdravljanja.

Predivna bojica likera, neće svatko otkriti tajnu spremanja likera, a ti si nam otkrila😘

šmrc, šmrc... ljube moja... ❤️❤️❤️ Super si ovo iskemijala, sviđa mi se sve.. hvala ti, puuuno... Pružam ruke preko oceana da ze zagrlim ... pusa ❤️❤️❤️

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)