Moj profil

LISNATO tjesto bez glutena ♥

4 minuta
20

Došao je  red  da  napravim  Gluten Free -bezglutensko  lisnato  tijesto, treba  malo volje i vremena a ja sam ga radila prvenstveno zbog lisnate podloge za krempite  i  napravila za probu  par kiflica, pogačica  punila jastučiće sa šljivama, mogu se raditi kroosani, čvarkuše*  Izrada lisnatog tijesta bez glutena vrlo je jednostavna kada imate pravi recept i malo vremena . .Ako ste ikada imali problema s razumijevanjem pakiranja maslaca ili "preklapanja" koji stvaraju sve te slojevite slojeve, našla sam na stranoj stranici videozapis s uputama, pa  će vam  biti  lakše pogotovo ako ste početnik.. 

 Lisnato tijesto je blagotvorna poslastica s visokim udjelom zasićenih masnoća, zato ih koristite samo povremeno.

Došao je  red  da  napravim  Gluten Free -bezglutensko  lisnato  tijesto, treba  malo volje i vremena a ja sam ga radila prvenstveno zbog lisnate podloge za krempite  i  napravila za probu  par kiflica, pogačica  punila jastučiće sa šljivama, mogu se raditi kroosani, čvarkuše*  Izrada lisnatog tijesta bez glutena vrlo je jednostavna kada imate pravi recept i malo vremena . .Ako ste ikada imali problema s razumijevanjem pakiranja maslaca ili "preklapanja" koji stvaraju sve te slojevite slojeve, našla sam na stranoj stranici videozapis s uputama, pa  će vam  biti  lakše pogotovo ako ste početnik.. 

 Lisnato tijesto je blagotvorna poslastica s visokim udjelom zasićenih masnoća, zato ih koristite samo povremeno.

Sastojci

za
Izvorni recept ♥ A ♥
175 g smrznutog maslaca
275 g brašna bez glutena (npr. Dove's Farm)
1 tsp ksantum guma* (1 tsp =5 ml)
125-150 ml vode
Morska sol, prstohvat
♥ Uz male izmjene ♥ moja varijanta ♥ B ♥
400 gr brašna Schar MixB (+ malo za doradu )
250 gr maslaca (margarina) (od toga 100 gr naribati u tijesto ; 150 ostaviti za mazanje)
8 ml Xantan guma* (1 mala čajna žličica)
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica octa
na vrh noža praška za pecivo
♥ Sve namirnice moraju biti deklarirane GF ♥
♥ C*LISNATO SA SIROM vidi korak b
250 gr maslaca (pola maslaca pola margarina), 250 gr svježeg kravljeg sira posnog Veronika, 270-280 grama brašna Schar Mix B a može i Nutrifree 3 jaja, prstohvat soli..
❤ D* NAJEDNOSTAVNIJE I NAJBRŽE LISNATO:korak br 8
200 gr brašna Mix B
1,5dcl (150 ml jogurta ( može domaći kefir ili vrhnje)
❤ E* VARIJANTA KAO OBIČNO LISNATO Sastojci: 300 gr brašna Schark Mix B, pol čajne zlicice soli, 200 gr maslaca bez laktoze ili Megle Veronika,i 2,5 dl hladne vode - ili malko više, ako brasno zahtjeva vise tekucine.
za kore može i recept iz KARPATI

Priprema

1.

Ovo je po klasici  spremanja lisnatog i prematanja,  ali se pripremam napraviti jednostavniju verziju  lisnatog gf tijesta... pripremimo ga kad imamo vremena volje i strpljenja..pa spremimo u duboko za  krempitu, ili kiflice, paketiće..jastučiće ♥ vidi sliku . Pripremimo sastojke i krenemo u izradu:  

2.

Maslac narežite na krupno na ribež. Odvojimo 100 gr i stavimo sa strane odložite. Preostali maslac   ( radila sam sa maslacem Veronika a vi sa maslacem ili margarinom koji je bez laktoze tj.  koji vi koristite ako imate alergiju ) Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i vratite ih u duboko  na15 min.,  ja sam u frižider  na 30 minuta jer je hladno dosta.  U posudi  ili onoj od robota brže gotovo..  u robotu ( ♥  vidi sliku ) ili multipraktiku  sam  radila u početku dok se ne sjedine sastojci   stavite brašno, ksantum gumu i sol   Ja  samo po izvornom ♥ A ♥   vidi u sastojcima  povećala  sastojke  na  pogledaj u♥  sastojke https://i.postimg.cc/zf1Y421X/20190817-163551.jpgpod  ♥  B ♥  a kako sam prije radila obično lisnato sa glutenom dodala bih octa mrvicu praška za pecivo ili SB  (soda bikarbona kupljena u ljekarni jer ne sadrži aluninij ) Dodajte ♥ naribanih 100 gr maslaca (koristila sam Veronika maslac jer ga sin koristi a vi onaj koji koristite obični ili bez laktoze i umiješajte prstima ili u procesu (robot ). Postupno ulijte miješajući hladnu vodu♥  dok ne oblikujete meko, blago  malo je i  vlažno tijesto. ♥ vidi sliku ♥

3.

Tijesto oblikujte u kvadrat ili pravokutnik kako vam lakše i stavite na podlogu gumiranu ili dasku na kojoj radite, (stavim stolnjak cisti na element,  pa gumiranu podlogu  koja mi je samo za Gluten Free tijesta.  Na vrh tijesta stavimo još jedan komad tijesta i razvaljamo ga valjkom za oblikovanje duguljastog oblika, širine cca  25 cm x 20 cm.

Izvadite smrznuti maslac iz zamrzivača  ( ja sam držala u hladnom frižideru. Razvaljajte polovicu maslaca preko dna 2/3  tijesta. Preklopite gornju površinu  1/3 tijesta, a zatim donju 1/3 tijesta kako biste formirali omotnicu  kao pismo ili kao ja  na dio odozgor i odozdol i spojim malo prstima popracimo rubove (♥ preklapanje  pogledaj sliku  ) ili  kao na slici vidi kako sam preklapala na kolažu i rubove pritiskali zajedno kako biste se stopili i u maslacu.Opet stavite preklopite  preko tijesta i ponovo razvaljajte tijesto, ne prejako pritiskati a opet da se spoji ♥ Najbolje je ako vam nije jasno ili ako prvi put radite  pogledati VIDEO  ♥    

https://youtu.be/6X9pK9DK5ig?t=50

4.

Ponovite gornji postupak sa preostalim smrznutim (dosta hladnim) maslacem.Zamotajte tijesto u obloženu prozirnu foliju...poslije sam stavila u prozirnu vrećicu za smrzavanje,  bilo mi je  lakše vaditi kod preklapanja i stavite u frižider na 30 minuta da se malo stisne   ili 15 minuta u duboko.

5.

Izvadite iz frižidera i ponovo razvaljajte do iste duguljaste veličine kao i prije . Preklopite gornju 1/3, a zatim donju 1/3 prema gore kako biste ponovo stvorili omotnicu kao kvadrat ili kocku . Lagano pritisnite zajedno rubove, zatim umotajte u  prozirnu foliju ili prozirnu vrećicu (meni lakše s vrećicom) i ponovo ohladite 30 minuta u frižideru ili 15 minuta u dubokom. Ponovite ovaj postupak još 2-3 puta, a zatim hladite 30 minuta prije upotrebe. Ja sam prematala sveukupno  4 puta. mislim da je trebalo 5 do 6 puta. možda sam trebala još koji put no nestrpljiva sambila,  ali tijesto se lijepo lista, ♥ vidi se na slici .. 

Svaki put kad izvadimo tijesto malko pobrašnim tijesto i podlogu i valjam valjkom  a višak brašna  očetkam četkom   vidi sliku ♥( kupila sam četku samo za tu situaciju da otklonim višak brašna )

6.

Ako tijesto ne želite odmah koristiti, možete ga čuvati 2-3 dana u hladnjaku ili kao što sam ja stavila u duboko jer ću radit krempitu za 2 tjedna a jedan dio sam ispekla  izrezala kvadrate krugove  i stavljala po šljivu (polovicu ako je veća)..Možete kvadrate  puniti filom od oraha maka preklopite u trokute ili napravite zavežljaje,, namažete kro+ugove ili kiflkice ili trokute  sa bjelanjkom i pospete sezamom  kimom (GF).  Dobro je pogledati video lakše će vam biti.. Tijesto se lijepo lista.. Nije 100% kao  obično s glutenom lisnato  ali rekla bih skoro pa 98%  sam i zadovoljna...

Ako zamrznete lisnato tijesto kao ja , prije upotrebe odmrznite ga u frižideru..da se lijepo odvoji  ♥ vidi sliku 


Recept za ♥Krempitu ili kremšnitu   imam ovdje  recept..  ♥ a lisnato tijesto sam našla samo ovdje u Bezglutenska radost   recept za lisnato sa kvascem   ( autor Kata Stojić)no ja sam htjela napraviti slično  bez kvasca  kao što sam radila prije..Uvjerena sam da se može i bez Xantan guma  ali tijesto se bolje valja ne raspada  i zato sam recimo zadovoljna ne 100% možda 95%  ali ono se lista i fino je drugi dan ali nije onako hrskavo kao sa brašnom običnim koje sadrži gluten.. Kad napravim krempitu tj. podlogu javit ću na ktraju recepta dojmove mojih ukućana..

7.

 C* LISNATO SA SIROM   (dodala sam 26.08.2019 naknadno , nakon par dana  sam radila lisnato i jedan dio ostavila za krempitu a jedan dio  preklapala  dodla mljevene čvarke i dobila čvarkuše..zadovoljna kako se listaju...)

Sastojci:  250 gr maslaca (pola maslaca pola margarina,  250 gr svježeg kravljeg sira posnog Veronika,  270-280 grama brašna Schar Mix B  a može i Nutrifree  3 jaja . prstohvat soli.   Sve izmješati kao i gore  i prematati par puta presavijati  a od ovog se mogu napraviti isto kore za krempitu kiflice.. Na slici  su čvarkuše..samo sam dodala  pri preklapanju čvarke....

 B   kore za krempitu je isto odlično  umjesto lisnatog  tijesto iz recepta Karpati

 .

8.

❤  D* NAJEDNOSTAVNIJE I NAJBRŽE LISNATO:  Tako je radila lisnato moja prijateljica Dubravka iz banke (rodom iz Sl. Broda)  Radila je čvarkuše , kiflice lisnate i  podlogu za krempite i pekla jabuke u ovom tijesti koje se lijepo lista.

Postupak je brzi : Sve brađšno MixB (nekad miješam MixB i Nutrifre pola pola) maslac i jogurt (vrhnje ili domači kefir neka bude sobne temperature. Izmješamo maslac i jogurtili vrhnje . Stavimo na kladno nekih 

 minuta u frižider . Razvaljamo ivrlo  malo pobrašnimo preko cjediljke i prklopimo jednom ili dva put i odmah možemo čašom vadit oblike  možemo preklopit stvai t malo čvarki .  Možemo i kiflice radit  ili omotati jabuke ovim tijestom i peći u rolu (rerni na pek papiru. Može poslužit i kora za krempitu bez dugoo čekanja kao ovo prvo sa xantan gumom (to je ipak originalni recept  GF sa strane stranice..odličan a puno posla dok je ovo baš brzo isto brzoo..

Peci  na pek papiru na crnom plehu,tepsiji

npr kiflice ili čašom pogačice  na180 °C dok ne porumene.

9.

Evo jos jedna varijanta kao domaće lisnato tijesto,sa glutenom samo gf brasno

Sastojci: 300 gr brašna Schark Mix B,  pol čajne zlicice soli, 200 gr maslaca bez laktoze ili Megle  Veronika,i 2,5 dl hladne vode - ili malko više, ako brasno zahtjeva vise tekucine. 

Spremam se napraviti i jednostavnu verziju lisnatog tijesta sa sirom bez Xantan guma (  Ksantan guma) ali drugi vikend.  To bi bio  brzopotezni rad  nekih pola sata a ovo tijesto sam radila 3h i nešto malko više..

Evo verzije sa sirom 


XANTAN   GUMA  

Koristi se i za poboljšavanje kvalitete pekarskih proizvoda od brašana bez glutena. 

Koristan je dodatak prilikom pravljenja bezglutenskog tijesta kako bi se sastojci povezali bez  trganja pa se tijesto lijepo ponaša . Kažu da su ostale mogućnosti koje možemo koristiti uključuju pektinski prah, ljuske psylliuma ili prah , mljevene chia sjemenke i mljeveno laneno sjeme. Mislim da je Xantan guma  ♥ dosta bitna jer se tijesto dobro ponaša  ne trga se ,  podatno je mekano za oblikovati.  ( pakovanje u sredini na radnoj slici  ).


Ovo sam našla na netu o njoj  copy paste :  Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera uz pomoć bakterija Xanthomonas camestris. Osim što jela zgušnjava, dodaje im i vlakna te je zato odličan izbor za dodatakbezglutenskim jelimaMiješa se s toplom vodom kako bi se izbjeglo stvaranje grudica.

Jedna od karakteristika ksantan gume je ta da tekućine koje sadrže ksantan kinetičkim djelovanjem - mućkanjem, postaju manje viskozne odn. "tekućije", te se u kraćem periodu ponovno zgusnu.

U većim dozama djeluje laksativno, bezopasna je te je dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane.

Za izradu džemova, želea i voćnih namaza dodaje se do 10g/kg, a ne koristi se za izradu bombonskih želea i dehidrirane hrane koja za vrijeme konzumiranja nabubri

.Otopiti u toploj vodi kako ne bi nastale grudice. Preporučena koncentracija 0,5-2%

Xantan guma (ksantan guma) je prirodna guma dobivena 

Ne-gelirajući zgušnjivač (ipak povezuje vodu),koji daje viskozitet i volumen. 

Primjenjuje se u šamponima, regeneratorima, losionima, kremama, gelovima za tuširanje..

Posluživanje

 Koristila sam izvor  ovdje:  https://www.christinebailey.co.uk/recipe/gluten-free-puff-pastry/

Video  za pomoć  https://youtu.be/6X9pK9DK5ig?t=50

Kako kaže kepica testirano  tako i kod mene na brki a omladinci su dali ocjenu  tako da obavezno zapišem dopale im se kiflice i jasučići sa šljivama.. Krempita i tijesto bit će testirano za rođendan krajem mjeseca.Ostavila sam u duboko   dva pravokutna oblika za krempitu il´ ti kremšnitu GlutenFree

  • Pastr-is(1)
  • Bozic-gf2019(1)
  • Gluten-free(1)
  • Pastry(1)

3

Hvala curke ♡ na lijepim slovcima i tebi ♡ za djecu se bi sve ucinili tako oni malo kolaca vole..ali krempitu ..ledeni vjetar eto nek se nadje a mozda netko svrati pa mu dobro dodje recept..HVALA!!!!

baš kao što kaže  , puno ljubavi, strpljenja, znanja i iskustva, vrijedna  svaka čast 👏🤗

Jako lijepo i detaljno sve objašnjeno.Sve je napravljeno s puno strpljenja i ljubavi,svaka čast. : )

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)