Moj profil

Lucija i Čupko Žitić

24

Svi koji slave Božić siju pšenicu ili žito na Sv. Luciju. Dosta davno sam vidjela tu na Coolki sliku s Žitićem, ali recept nisam našla. S curama sam pretraživala internet u potrazi za idejom, a kod izrade smo  se malo zabavljale :) Probajte i vi :)

Svi koji slave Božić siju pšenicu ili žito na Sv. Luciju. Dosta davno sam vidjela tu na Coolki sliku s Žitićem, ali recept nisam našla. S curama sam pretraživala internet u potrazi za idejom, a kod izrade smo  se malo zabavljale :) Probajte i vi :)

Sastojci

Osnovni sastojci
punjenje- piljevina, vata ili pijesak
najlon čarapa
konac, uže ili tanka žica
žito pšenica, ječam, raž, zob, tritikalo.... ;)
dodatno po želji
flomasteri
ukrasi- oči, gumbići, trake, cvjetići, mašne, žica.....

Priprema

1.

Dakle, piljevinu ako nemate doma :) , možete nabaviti recimo u pet šopovima ili na odjelima dućana s kućnim ljubimcima :) Pijeska ima u svim većim trgovačkim centrima na odjelu građevine i slično. Vatu možete kupiti u bilo kojem dućanu ;) 

Savjetujem da koristite stare i rasparene najlonke. Ja sam probala puniti na sve strane da vidim kako će ispasti. U svakom slučaju, ako koristite recimo dokoljenke, odrežite gornji najčvršći dio prije punjenja jer je lakše puniti ;)

Žita tj. pšenice ima za kupiti već pakirane u manje paketiće u svim dućanima u ovo doba godine. A možete i zamolit nekoga sa sela da vam da šaku žita ;)

2.

Dakle prvo punite čarapu sa žitom i punjenjem ili prvo punjenje pa žito, kako vam je lakše. Bilo bi dobro da vam pomogne još par ruku, da otvori čarapu ;) . Ja sam punila s obje strane- probala sam na dno staviti žito, pa punjenje- to je dečko (Čupko), probala sam vrh odrezati i svezati pa preokrenuti i puniti prvo žito (to je Lucija s ljubičastim cvjetićem) i prvo punjenje pa žito ( to je Lucija s repićem od ostatka čarape po želji moje veće cure). U svakom slučaju, lakše se kontrolira položaj žita kad se žito zadnje stavi, ali se malo teže nategne čarapa za vezanje i čvorek smiješno izgleda. Al poslje izraste pšenica... ;)

3.

Nakon vezanja čarape i rezanja viška, malo oblikujte glavu i napravite nos i uha ( po želji) tako da štipnete dio punjenja i svežete koncem ili žicom. (na slici sam radila prvog i radila sam nos prije zatvaranja čarape, al meni je bilo tak malo nespretno)

4.

Naljepite oči ili sašijte s gumbićima, a možete ih i nacrtati vodootpornim flomasterom, nacrtajte usta, možete napraviti naočale, staviti ukrase za "kosu". Nakon stiliziranja Čupka i Lucije, treba ih namočiti naglavačke (dakle, dio u kojem je žito) u vodi preko noći. Drugi dan ih preokrenite, stavite na podlošku na prozor i zalijevajte svaki dan s malo vode ;)

Posluživanje

Do Božića ćete imati krasne frizure i slatku dekoraciju ;)

  • Božić(6)
  • PSENICA(3)
  • Bozicna-dekoracija(1)
  • Kreativno(1)
  • Sveta-lucija(1)
  • Decji-recept(1)
  • Bozicna-psenica(1)
  • Ideja(1)

4

evo... nakon (samo) četvrt godine konačno sam stavila slikice naših Lucije i Čupka koji su nam krasili dom za Božić. Nemam sliku od Božića, kad su već stvarno bili pravi mali raščupanci, ali i ove će dostajati i nadam se malo podsjetiti na vrijeme darivanja... well, nije kasno ni da sada nekoga darujete - osmijehom, čokoladom, zagrljajem, šetnjom... anything will do 😉

Hvala Anko, i vama i vašima sve najbolje 😉 Moram stavit slikicu sad kosatih Lucije i čupka 😉

Ovo sam vidjela kod sebe u frizerskom salonu.- Prekrasno je kad izraste pšenica..Svako dobro za blagdane .Puno zdravlja, sreće, ljubavi , nek ostvare se sve želje,  snovi..:)))

Ovako je ispalo drugima