Moj profil

Magdine kuglice

25

Iz knjige "Jugoslavenski kolači" (Ana i Elza Mandić)

Iz knjige "Jugoslavenski kolači" (Ana i Elza Mandić)

Sastojci

Smeđa smjesa
150 g šećera u prahu (stavila sam 100 g)
150 g čokolade
sok od 1 mandarine ili 1/2 naranče
100 ml ruma (ja sam stavila 1 žlicu)
Nadjev
1 tvrdo kuhan žumanjak
za valjanje čokoladne mrvice ili grubo mljeveni orasi, bademi...(20 g)

Priprema

1.

Prvo napravite nadjev.
Pjenasto umutite maslac, šećer u prahu i vanilin šećer, pa dodajte vilicom propasirani žumanjak. Ostavite u hladnjaku da se nadjev stegne.
Potom smjesu podijelite na 40 dijelova (po 5 g težine), oblikujte kuglice, rasporedite na tacnu i stavite u zamrzivač da dobro očvrsnu.

2.

Za smeđu smjesu čokoladu otopite na pari. Maknite s vatre i odmah dodajte rum, šećer u prahu, mljevene orahe i sok od mandarine ili naranče. Smjesa ne smije biti suha da se mrvi.
Smjesu podijelite na 40 dijelova (po 10 g težine).
Napomena: Ja sam stavila puno manje ruma, pa ako je smesa suha i mrvi se, dodajte još soka od naranče ili mlijeka, a ako volite jači okus ruma, onda dodajte rum.

3.

Smeđa smjesa se vrlo brzo stegne, pa kuglice treba raditi odmah. Ako se pak stegne i počne mrviti, svaki komadić prije punjenja malo izradite prstima da se ugrije i opusti.
Iz zamrzivača vadite po par komada žutih kuglica. Ne sve odjednom jer brzo omekšaju, a smrznute je vrlo lako omotati smeđom smjesom.
Čokoladnu kuglicu rastanjite na dlanu, u sredinu stavite žutu kuglicu, omotajte je čokoladnom smjesom i između dlanova oblikujte kuglicu. Uvaljajte u čokoladne mrvice ili grubo mljevene orahe, bademe... Pustite da se suše preko noći na zraku.

4.

Savjet: Kad mi recept zahtjeva fino mljevene orašaste plodove, ja ih sameljem u multipraktiku zajedno sa šećerom ili dijelom šećera. Tako se dobije vrlo fini prah.

  • Božić(2)
  • Kolači bez pečenja(1)
  • Lchf-prilagodljivo(1)
  • Bozic-kuglice-probati(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Nepeceni(1)

4

hvala  🤗

Prelijepe kuglice

Divne!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)